Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Valls rememora la celebració dels 10 anys dels castells com a patrimoni de la humanitat

Avatar photo

El 2010 el quilòmetre zero del món casteller fou l’única ciutat que simultàniament acollí la proclamació amb un acte públic a la plaça del Blat i amb pilars

Pinya de la Colla Joves dels Xiquets de Valls al Concurs de Castells. DAVID OLIETE

Dilluns vinent, 16 de novembre, Valls commemorarà la proclamació dels Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, que tingué lloc a Nairobi, Kènia, l’any 2010, mentre simultàniament la plaça del Blat ho seguia en directe, aixecava dos pilars per les colles dels Xiquets de Valls i col·locava una placa commemorativa de l’efemèride en la façana del quilòmetre zero de les arquitectures humanes. Al cap de de deu anys aquella iniciativa que s’havia anunciat per primer cop el 2007 en la primera Nit de Castells que des d’aleshores anualment celebra Valls i que acull els representants del món casteller, es rememora amb la instal·lació de tres tòtems senyalètics i decoratius en les rotondes d’accés a la localitat.

Aquests tòtems porten la llegenda quilòmetre zero casteller, i se situaran al costat de les lletres VALLS, que ja estan instal·lades en aquests punts d’interconnexió viària. A partir del disseny de l’empresa Gecko, estrenat el passat Sant Joan en els suports on line i off line, han estat construïts per l’empresa Valls Láser. Tenen unes mides de 3,5 metres d’alt per 2 d’ample i estan fabricats en xapa corten en consonància amb les lletres de la població. Estaran ubicats en tres de les rotondes de l’N-240 d’entrada a Valls des de Tarragona, el Vendrell i Montblanc.

La instal·lació ha anat a càrrec dels serveis municipals de manteniment. Aquests tòtems creen nous punts de referència del món casteller, esdevenint Valls la primera localitat que situa el missatge casteller en tres accessos d’una població. En una ciutat de castells, aquests es respiraran des del mateix moment d’arribar-hi a través de les vies de comunicació.

La commemoració del desè aniversari de la proclamació dels Castells com a Patrimoni de la Humanitat comptarà amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, el president i cap de colla de la Joves, Roger Estil·les i Jaume Martí respectivament, i el president i cap de colla de la Vella, Albert Pedret i Albert Martínez. La commemoració se celebrarà a la sala de plens de l’Ajuntament i es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls a partir de les 13.15h.

Un premi de tots i per a tots

L’Alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha volgut destacar que «la proclamació dels castells com a Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO va ser un premi de tots i per a tots, que posa de manifest la importància del treball conjunt entre les colles castelleres, les entitats privades com els mitjans de comunicació i les administracions públiques. Totes van fer una pinya per un objectiu que ha projectat el món casteller i augmentat el seu prestigi arreu».

Farré ha afegit que «des de Valls vam treballar en aquesta candidatura com sempre ho hem fet, amb esforç, sense renunciar a representar els orígens i la història dels castells, però alhora amb generositat com els Xiquets de Valls han demostrat sempre lluint les seves construccions on se’ls ha demanat amb el mateix orgull que en pròpia plaça. Els castells van néixer a Valls però ha estat el nostre país el que els ha atorgat la categoria de símbol i la UNESCO el reconeixement internacional».

El passat 20 d’octubre Valls va encetar les celebracions del desè aniversari de la proclamació arreu del país tot coincidint amb la Fira de Santa Úrsula, celebrada amb èxit, amb una alta participació i amb totes les garanties de seguretat. Ho feu en diversos espais del nucli històric, però especialment amb dos actes simbòlics a la plaça bressol dels castells.

Ara continua la commemoració en aquests tres nous punts del teixit urbà. El regidor de cultura, Marc Ayala, ha explicat que «la tria d’aquests espais en el llindar del nucli urbà de Valls vol simbolitzar la connexió que Valls té amb les altres places castelleres del país. Per aquí els nostres Xiquets sortien i surten cap a d’altres festes majors per contribuir a seguir-les fent grans». També ha explicat «el món casteller com una xarxa de localitats i de colles que vertebren un mapa conjunt des de l’experiència compartida».

El camí de la UNESCO

La candidatura dels castells havia estat impulsada per la Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat, formada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la revista “Castells” i el Centre Unesco de Catalunya. La iniciativa va aconseguir un bon suport social arreu del país, que es va traduir, entre d’altres, en una declaració solemne de suport per part del Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, al cap d’un any, l’abril de 2008.

Posteriorment, l’Estat Espanyol va assumir la candidatura com a pròpia a proposta de la Generalitat de Catalunya. Va ser a la reunió del Consejo del Patrimonio Histórico, organisme integrat per representants de totes les comunitats autònomes, de juliol de 2009, que va donar-li llum verda. La demanda es va formalitzar amb la presentació, el 28 d’agost de 2009, a la seu de la UNESCO, a París, del Dossier de Candidatura dels Castells elaborat per la Comissió, elaborat per un seguit d’especialistes castellers d’arreu del territori.

La decisió final per a la proclamació es va prendre en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que es va celebrar a Nairobi, Kènia, el 16 de novembre de 2010. A l’acte va assistir una delegació catalana encapçalada per l’aleshores president del Parlament, Ernest Benach, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i en la qual també hi era el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya Miquel Botella, així com el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, el manresà Ramon Fontdevila.

El fet d’estar inscrits a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha contribuït a aconseguir que la visibilitat i el prestigi dels castells, tant a Catalunya com a l’estranger, hagi augmentat espectacularment. Els castells han passat, en molt pocs decennis, de ser una pràctica d’àmbit comarcal a obtenir el màxim reconeixement universal, el que atorga l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Impulsen la campanya #SomUnComerçIrresistible

Notícia següent

Els centres educatius morellencs obren la porta a la cultura en plena crisi sanitària

Notícies relacionades