Valls fomenta la recollida selectiva d’oli amb la campanya ‘A la pica, ni una mica’

L’acció ha començat pels barris Alt Camp i de les Cases de la Colla Vella on s’ha instal·lat un punt informatiu durant uns dies i s’ha distribuït al veïnat embuts i bidons per a poder efectuar la separació de l’oli a casa

La setmana passada es va iniciar amb èxit la campanya informativa sobre la recollida de l’oli usat de cuina, «RECICLOLI, A la pica, ni una mica». L’acció ha començat pels barris Alt Camp i de les Cases de la Colla Vella on s’ha instal·lat un punt informatiu durant uns dies i s’ha distribuït al veïnat embuts i bidons per a poder efectuar la separació de l’oli a casa. Els resultats de la campanya són bons, doncs s’han pogut distribuir més de 40 bidons i 34 embuts, destinats a separar l’oli de cuina usat. També des les dependències municipals de Picamoixons han fet aquesta campanya.

Les restes de l’oli usat a les cuines de les llars vallenques es pot portar, per una banda, a la deixalleria de la ciutat, i, per altra banda, als 5 contenidors fàcilment identificables pel seu color carbassa instal·lats en punts estratègics. Aquests concretament estan ubicats a: barri del Fornàs, passeig Tarradellas – plaça President Companys; carrer Vallvera, a la zona propera a la plaça de la Creu; pàrquing de l’Escorxador, davant el col·legi Cor de Maria; pàrquing Hort del Carme, a la plaça del Carme, i al carrer Sant Salvador de Picamoixons.

Properament s’instal·laran 6 contenidors més per apropar la recollida a la ciutadania i incrementar les quantitats recollides i assolir els objectius de qualitat. Les noves ubicacions previstes són als carrers: Alt Camp-camí del Bosc; Josep M. Casas Homs; Francesc Català i Roca, a la zona de l’estació d’autobusos; Prat de la Riba, proper al poliesportiu Joana Ballart; Oller i Rabassa, i Eladi Homs, davant la zona comercial.

L’oli de cuina és un producte molt utilitzat a les llars, generalment és oli d’oliva, de gira-sol i d’altres llavors. Quan esdevé residu cal tenir cura ja que pot provocar contaminació al medi aquàtic, problemes al clavegueram i dificultats a les depuradores. A més és un residu que es pot valoritzar obtenint nous productes , principalment biodièsel.

Segons dades de l’«Estudi de generació de residu d’oli vegetal a Catalunya i establiment d’objectius de recollida selectiva» realitzat l’any 2021, a Catalunya s’estima una generació de 2,5 litres per persona i any, això equival a 2,25 Kg per persona i any. En conseqüència, la generació estimada el 2021 a Valls és de 56.734 Kg, dels quals s’està recollint 5.613 Kg, aquesta dada suposa el 9,9% del total. Aquesta quantitat és similar a la de molts altres municipis catalans, si bé d’acord amb la normativa europea es planteja com a objectiu assolir el 30% de recollida selectiva l’any 2025. Això implica arribar a recollir 17.020 Kg.

En base a la informació dels estudis, també es coneix que tant l’oli industrial com el comercial (bars, restaurants i altres productors) s’està recollint en quantitats elevades i cal centrar l’estratègia en la recollida de la producció domèstica. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Valls augmentarà les properes setmanes el nombre dels característics contenidors de color carbassa, destinats a la recollida d’oli de cuina usats i seguirà fent campanya perquè s’utilitzin aquests contenidors i/o es vagi a la Deixalleria a dipositar aquest residu amb la finalitat de fer una gestió correcta.