Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Valls nomena Francesc Sans com a Sant Joaner 2021

Avatar photo

El lliurament del guardó tindrà lloc durant el tret de sortida de Sant Joan

El músic vallenc Francesc Sans i Bonet serà el Santjoaner 2021 i rebrà aquest reconeixement a la trajectòria festiva dissabte 19 de juny, seguint amb la idea de donar visibilitat a la música tradicional com a eix vertebrador de la celebració gran de la capital de l’Alt Camp. Avui l’alcaldessa de la ciutat, Dolors Farré, li ha comunicat formalment la decisió de la Comissió participativa de seguici cerimonial en una recepció institucional a l’Ajuntament. L’acord havia estat pres per la comissió l’any passat, però no es va poder atorgar degut a la pandèmia.

Francesc Sans rebrà el reconeixement en l’acte que donarà el tret de sortida al Sant Joan vallenc. La ciutat reconeix la seva implicació en la festa i l’aportació indiscutible en l’àmbit de la cultura popular i la música d’arrel. Sans va néixer a Valls el 1974. Va iniciar-se en el món de la gralla l’any 1986 i en el del sac de gemecs el 1989. Intèrpret en diferents formacions, des d’un bon principi es va interessar pel context i les funcions pròpies de la música tradicional del nostre país. També es dedica a la investigació del marc festiu i dels instruments des d’un punt de vista històric i organològic i, a la recopilació i reinterpretació de músiques històriques. Ell mateix ha definit la seva forma de tocar com una síntesi entre la força dels mallorquins i la tècnica dels occitans.

Interpretació i mestratge

Forma part dels grups Bufalodre, en les seves diferents formacions com la cobla de ministrers, la cobla de tres quartans, el grup de grallers o la mitja cobla, pinyol originari creat el 1994; o els Sacaires de Tarragona, als quals dirigeix. També és un dels músics habituals en festes majors patrimonials declarades d’interès nacional com les l’Arboç, Reus, Sitges, Tarragona o Vilafranca del Penedès. Així, dins el cicle de les festes majors i el Corpus, ha acompanyat un gran nombre de balls i entremesos com, per exemple, el ball de pastorets de Vilafranca, els balls de valencians de Tarragona i Reus, el ball de prims de Reus, l’àliga de Valls o el desaparegut ball parlat de Santa Margarida de la Riera de Gaià. A més, també participa en el Cant de la Sibil·la de Valls pel cicle nadalenc o en processons de Setmana Santa i caramelles per la Pasqua.

Ha estat mestre en diverses escoles, com l’Aula de Música Tradicional de la Generalitat de Catalunya, l’Escola Músic Art de Valls, l’Escola de Música Tradicional La Xafigà de Muro d’Alcoi, les escoles de grallers d’Alcover i Puigpelat –a l’Alt Camp–, l’Escola de Música Tradicional del Penedès, Escola Superior de Música Superior de Catalunya (ESMUC) o l’Escola Municipal de Música de Tarragona. També ha compost les partitures de peces del seguici cerimonial vallenc com el ball dels nans, el bou, el ball dels cercolets o, per la Fira de Santa Úrsula, la baixada de l’arcàngel sant Miquel, així com ha recuperat les tonades tradicionals de la processó del Divendres Sant de Valls. També és autor de la música dels Set Pecats Capitals de Tarragona.

Ha publicat els llibres “Les cornamuses i el sac de gemecs” –coescrit amb Simó Busquets, 1993–, “Santa Tecla: músiques i tocs de festa” (Arola, 2010) i “A mitges. Quadern de repertori per a sac i tamborino” (Quart minvant, 2013). Entre els enregistraments, va participar a “Concert de Patum. Memorial Ricard Cuadra” (autoeditat, 2002) i “Terços amunt!” (Discmedi, 2003). Molt actiu en temes festius de la ciutat, ha format part de diverses comissions participatives, com la pròpia del seguici cerimonial, o la Comissió per a l’orgue de la ciutat de Valls, estrenat recentment. Actualment és un dels dos delegats de la Comissió de seguici de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, funció que ja va tenir el 2011.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Espanya administrarà AstraZeneca als treballadors essencials més grans de 65 anys

Notícia següent

Creen la primera vacuna contra la covid per a animals

Notícies relacionades