Robert Figueras: “El Convent de les Arts cobrirà la mancança d’espais de creació que hi ha a la província”

Hem arribat ja a la meitat de la legislatura, molt marcada per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de mandat?

És evident que la Covid-19 ha marcat molt el transcurs del segon any de legislatura, en què, per motius evidents, el full de ruta de l’equip de govern d’Alcoverencs pel Canvi s’ha vist paralitzat parcialment, ja que hem centralitzat el focus d’atenció en donar suport a totes les persones que s’han vist més afectades per la pandèmia. Tot i aquest contratemps que no desitjàvem ningú, hem seguit prestant tots els serveis públics a què ens havíem compromès i també hem seguit endavant amb els projectes més importants d’aquesta legislatura.

La sotregada econòmica ha estat molt forta. Què s’ha pensat des de l’Ajuntament d’Alcover per reactivar l’economia del municipi?

Des de l’Ajuntament hem intentat aportar el nostre granet de sorra en aquelles activitats econòmiques que s’han vist més perjudicades per aquesta crisi sanitària i econòmica. És per això que hem suspès la taxa per ocupació de la via pública durant els anys 2020 i 2021 i, a més, s’ha permès una ampliació de l’espai de terrasses per afavorir el consum als bars i restaurants. També vam suspendre la taxa d’escombraries a totes les activitats que es van veure afectades pels tancaments. A banda, enguany s’han activat uns ajuts directes als comerços i als bars i restaurants de fins a 800 € per activitat. Tot això sense deixar de banda els ajuts que hem fet des de l’ajuntament per minimitzar la bretxa digital a l’escola i l’institut i també l’augment de recursos al Banc d’Aliments d’Alcover.

Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

De cara aquesta segona part de legislatura estem treballant per finalitzar tots aquells projectes que, des de fa temps, creiem imprescindibles per a Alcover i han de veure la llum al llarg d’aquest pròxim any i mig: la construcció de la nova depuradora urbana d’Alcover que actualment l’ACA ja ha tret a licitació; executar les obres de reurbanització del Raval del Carme, ja que és un dels eixos principals del poble i l’entrada a la zona d’equipaments d’Alcover; finalitzar les obres d’arranjament del passeig de l’Estació; enllestir també la rehabilitació d’un Bé Cultural d’Interès Local com és el Molí de Dalt del Mas de Forès, que ha d’ajudar a complementar l’oferta turística d’Alcover; construir la nova piscina descoberta i, finalment, una vegada finalitzades les obres de la tercera fase del Convent de les Arts, ara ens toca posar en funcionament aquest nou servei de l’equipament cultural, que és tant o més difícil que executar les obres pertinents.

Han programat diversos actes per a l’Estiu Cultural d’Alcover. Quins en destacaria i com s’organitzaran per complir amb les mesurs anti-covid?

Crec que totes i cada una de les propostes culturals han estat escollides sota uns paràmetres de qualitat i proximitat per oferir una varietat prou interessant per a què els espectadors puguin escollir segons els seus interessos i inquietuds.  Pel que fa a les mesures, realitzarem totes aquelles que ens dictamini el PROCICAT i les autoritats sanitàries: mascareta, gel, presa de temperatura i distància, i a més, incorporarem aquelles que creiem necessàries, com apostar per espais a l’aire llliure. El que és evident és que, des de l’inici de la pandèmia, hem estat molt curosos en aquest aspecte i ho hem complert amb escreix per tal que la cultura a Alcover fos la més segura possible.

El mes passat es va aprovar l’ordenança de la Vall del riu Glorieta. Què suposa per a la zona?

Ha suposat una millora a la Vall, principalment pel que fa a l’afluència de persones i, a la vegada, també per l’augment de visitants molt més cívics. El fet d’aprovar l’ordenança ens ha ajudat, per un costat, a conscienciar els visitants que als entorns naturals no es pot fer de tot, sinó que hi ha limitacions i les hem de complir i, per altre costat, ens ha donat una eina a l’ajuntament per tal de poder fer complir a tothom les normes en l’interior d’aquest entorn natural únic. A més, l’augment del preu de l’aparcament també ens ha ajudat a reduir el volum de persones a la Vall.

Actualment, gràcies a totes aquestes mesures, ja comencem a visualitzar els primers resultats, que bàsicament són la reducció de visitants i un augment del civisme per avançar cap a un turisme conscienciat amb el medi natural. Tot i comptar amb aquestes dades positives, no deixarem d’aplicar noves mesures que facin de la Vall un entorn més atractiu i, al mateix temps, més segur.

Actualment estem redactant un projecte per automatitzar l’aparcament i que la gent que entra al camí del Remei conegui l’afluència de visitants a la Vall i puguem controlar les persones que entren des de l’inici del camí. I per últim, volem aconseguir una sensibilització en l’entorn del riu Glorieta i per això actualment estem rehabilitant el Molí de dalt del Mas de Forès per tal que esdevingui un centre d’interpretació de la Vall i ens ajudi a conscienciar a tots els visitants del bé tan preuat que tenim entre Alcover i Mont-ral.

L’ACA va aprovar al febrer el projecte constructiu de la nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals, una reclamació del municipi. En quin punt està aquest projecte?

Avui ens trobem en la licitació de les obres i aquest tràmit finalitza el deu de setembre d’aquest any. Una vegada finalitzi la licitació, esperem que en qüestió de dos o tres mesos s’iniciïn les obres. Hem de pensar que la construcció d’aquesta nova depuradora i el desmantellament de l’actual està programada des de l’any 1999 a l’Agència Catalana de l’Aigua i creiem que és una inversió que no es pot esperar més. Les instal·lacions de l’actual EDAR no compleixen amb les necessitats que exigeix el poble d’Alcover. L’augment demogràfic que ha patit el nostre municipi i la precarietat de les instal·lacions provoca que no es puguin gestionar correctament les aigües fecals que s’han de tractar.

I el projecte del Convent de les Arts, s’ha finalitzat la segona fase de la seva remodelació. Quan estarà operativa?

Actualment hem finalitzat la part constructiva i la intenció és obrir la residència d’artistes el més aviat possible. En els últims mesos hem estat treballant per a què, tan bon punt disposem de la certificació final d’obra, puguem obrir les portes d’aquest nou servei que oferim a les residències d’artistes: poder crear i pernoctar en el mateix equipament. En aquest sentit, fa uns mesos vam aprovar una ordenança reguladora de l’espai del convent en el que fixa el preu públic pel seu ús. Creiem que aquest centre cultural cobrirà una mancança d’espais de creació que existeix actualment a la província i a tot Catalunya i traspassarà fronteres per esdevenir un espai d’inspiració i de creació obert a Alcover i al món.