La Junta de Seguretat Local de Valls acorda augmentar la presència policial al carrer

La Policia Local incrementarà plantilla aquest 2021 i crearà una segona dotació de la policia de proximitat amb agents patrullant a peu

La Junta de Seguretat Local de Valls ha celebrat aquest matí reunió telemàtica, amb la participació dels comandaments dels cossos de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Local i Associació de Voluntaris de Protecció Civil, i ha acordat incrementar la presència policial al carrer. La reunió, presidida per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha comptat també amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begonya Curto, la directora dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat a Tarragona, Mònica Solé, i el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Enric Garcia.

A la trobada s’han analitzat les dades policials dels últims anys i també d’una manera especial l’onada de robatoris de fa dues setmanes a diferents establiments comercials. En aquest sentit, l’alcaldessa ha agraït l’operatiu desplegat de manera extraordinària i coordinada entre Policia Local i Mossos d’Esquadra que va acabar amb la detenció del sospitós i el seu ingrès a presò.

Augment d’efectius de la Policia Local

La Junta de Seguretat Local ha acordat la necessitat d’incrementar encara més la coordinació entre els diferents cossos i en especial augmentar la presència policial al carrer, al centre històric i al conjunt de la ciutat tan per part dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Local. Per a fer-ho possible, l’Ajuntament ha anunciat que la Policia Local reforçarà el nombre d’efectius i incrementarà la seva plantilla amb la convocatòria de noves places. D’aquesta manera, dels 24 agents en servei a Valls l’any 2020 -a hores d’ara aquesta dotació ja s’ha incrementat fins a 30 un cop les noves incorporacions han completat els processos de formació a l’Escola de Policia de Catalunya-, es vol arribar aquest 2021 a comptar amb 34 agents.

Aquest increment d’efectius i altres mesures permetran ampliar també el servei de policia de proximitat que es va entrar en servei el passat mes d’octubre. En concret, s’ha previst una segona dotació del servei de proximitat amb agents que patrullaran a peu també pels carrers del centre històric i la resta de la ciutat.

Càmeres de videovigilància

A més, aquest febrer entraran en servei les càmeres de videovigilància que l’Ajuntament està instal·lant aquests dies al carrer de la Cort. Les 7 noves càmeres cobreixen en conjunt la visual de tot el carrer de la Cort i la plaça del Blat i seran un nou element que permetrà incrementar la seguretat de veïns i comerciants i alhora evitar fets incívics i delictius a la via pública. En aquest sentit, la videovigilància i l’enregistrament de les imatges les 24 hores al dia són una eina més, amb una gran capacitat de dissuadir, que complementarà el servei de proximitat de la Policia Local.

A la vegada, durant la Junta de Seguretat Local l’Ajuntament també ha anunciat la posada en funcionament de càmeres lectores de matrícules a les principals entrades de la ciutat. El consistori ja ha instal·lat aquestes càmeres a l’entrada a Valls per la carretera de Tarragona per cobrir l’accés pel Portal Nou com també a l’entrada pel pont del Mas Miquel, a l’àmbit d’accés a la ciutat per la zona de passeig de l’Estació i Anselm Clavé.

D’altra banda, durant la Junta de Seguretat també s’ha informat que l’Ajuntament ha creat una comissió constituïda per diferents departaments i regidories municipals amb l’objectiu d’establir noves mesures per al centre històric en matèria de prevenció social. En aquest punt, des de l’Ajuntament s’ha destacat que per resoldre situacions de falta de seguretat o problemàtiques de convivència cal abordar-ho no només des d’una vessant policial, sinó també amb polítiques socials i de prevenció per atendre situacions de marginació, vulnerabilitat, habitatge o exclusió, entre d’altres.

La Junta de Seguretat també ha analitzat les dades i estadístiques policials. Així, s’ha constatat que tot i que el nombre de fets delictius va incrementar-se durant el 2020, la xifra es manté en proporcions similars i fins i tot inferiors a la d’altres anys, amb reduccions, per exemple, d’un 7% si ho comparem amb el 2018. A més, ha augmentat la resolució dels fets delictius que s’han comès, en especial pel que fa al nombre de detencions que s’han incrementat en un 27%, mentre que els delictes contra les persones s’ha reduït de mitjana en un 10% en el darrer any.