Els treballs al túnel del Coll de Lilla avancen simultàniament a les quatre boques

La crisi del coronavirus no altera el calendari del projecte

La construcció del túnel del Coll de Lilla, infraestructura necessària per culminar l’autovia A-27 entre Tarragona i Montblanc, avancen a bon ritme. Els operaris estan treballant simultàniament a les quatre boques del túnel -les dues del costat sud i les dues de nord-, segons han avançat fonts del govern espanyol a l’ACN. L’obra avança ràpid i el calendari no s’ha vist alterat malgrat la crisi del coronavirus, que va obligar a aturar els treballs estrictament durant els quinze dies de confinament total. L’Ajuntament de Montblanc confia que l’esperat túnel, d’1,5 quilòmetres de longitud, pugui quedar enllestit a finals de 2021. Es fan voladures diàries. El nombre de cases que pateixen esquerdes al petit poble de Lilla ja supera la trentena.

Assentat dalt d’una roca, aquest nucli agregat de Montblanc suma més d’una trentena de cases afectades per escletxes. Segons sembla, la intensitat de les primeres explosions a la zona, l’estiu passat, haurien estat la causa d’aquestes esquerdes, que han acabant apareixent a la majoria d’immobles. Actualment els veïns de Lilla respiren més tranquils perquè les voladures s’endinsen en els túnels i, per tant, s’allunyen del poble.

“Diuen que quan s’acabin les voladures ho repararan… ja ho veurem…”, posa en dubte l’alcaldessa pedània de Lilla, Glòria Rovira. També lamenta que les màquines “destrossin” l’entorn, malmetent arbres i camins, i ocupin terres que no estan expropiades. “No miren res, no respecten res, a part de tot el soroll i la pols”, critica. Rovira no descarta que, si no s’acaben arranjant les esquerdes, emprendran accions.

Les obres d’excavació del túnel, a cavall entre l’Alt Camp i la Conca de Barberà, van començar el febrer de l’any passat. Amb un pressupost que es va elevar a 115 milions d’euros, es tracta del quart i últim tram pendent de fer de l’autovia A-27. És, amb diferència, el més complex. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que reivindica aquest tram des de fa anys, es congratula de la celeritat i bon ritme que manté l’obra.