El futur Espai Jove de Valls al Centre Històric obrirà portes a principis de 2023

El projecte proposa un equipament dinàmic, connectat i obert a tot l’entorn de Ca la Mateueta i la plaça de les Escudelles

Les obres del futur Espai Jove de Valls, amb una inversió de 242.000 euros IVA inclòs, començaran el proper mes de maig i es preveu que el nou equipament obri al públic a principis de 2023. L’Espai Jove, que ha de convertir-se en centre de referència d’activitats juvenils i punt de trobada de col·lectius i entitats, s’ubicarà al Centre Històric de Valls i s’ha projectat com un espai diàfan i accessible, connectat a la via pública i obert a tot l’entorn de l’aparcament de Ca la Mateueta i la plaça de les Escudelles.

Aquest nou espai diferenciat permetrà ampliar els serveis municipals de joventut que, actualment, han de compartir dependències amb la Biblioteca Carles Cardó, el Centre Cívic de Valls i les oficines de Cultura. Així, el futur Espai Jove al bell mig del Centre Històric s’ha de convertir en motor d’activitat juvenil ja que, a més de millorar l’assessorament i l’atenció individualitzada als joves, estarà obert també a les entitats i podrà acollir tot tipus d’actes culturals i lúdics.

En aquest sentit, des del servei municipal de Joventut, VallsJove, s’està treballant simultàniament en l’elaboració d’un pla d’usos participat de l’equipament. Així, en les jornades participatives i les enquestes que s’estan realitzant per l’elaboració del futur Pla Local de Joventut, els i les joves estan realitzant propostes de contingut per al nou espai. El pla d’usos és l’instrument que permetrà definir el contingut del nou equipament, incloent la perspectiva de gènere i intercultural i, per aquest motiu, es té en compte la participació de les persones joves, com a futures usuàries de l’espai. El nou equipament representarà un salt qualitatiu en el desenvolupament de les polítiques municipals de joventut i una nova oportunitat per obrir noves línies de treball.

L’equipament s’instal·larà en els baixos d’un edifici situat entre el carrer de Sant Antoni i la plaça de les Escudelles. El projecte d’adequació, adjudicat a l’empresa Obres i Contractes Penta per 242.000 euros IVA inclòs, preveu la reforma dels espais per adaptar-los a les necessitats i serveis d’un punt d’informació juvenil, però a la vegada contempla una transformació integral per convertir-lo en un equipament dinàmic i polivalent, cèntric, de fàcil accés i connectat amb el seu entorn perquè sigui també un equipament que contribueixi a millorar urbanísticament aquesta zona del nucli antic de Valls. Així, l’entrada principal a l’Espai Jove serà des de l’aparcament de Ca la Mateueta, en concret a tocar de l’arc gòtic, en una actuació que permetrà destacar i posar en valor aquest element patrimonial recuperat l’any 2017. D’aquesta manera, entre aquest arc medieval i l’edifici es generarà, com a nou accés a l’equipament, un nou pati obert que ha de ser punt de trobada i d’activitats a l’aire lliure per als joves, en un espai que inclou com atractiu principal un rocòdrom en una zona de la paret mitgera de l’immoble.

Obert per activitats a la plaça de les Escudelles

La connexió del futur Espai Jove amb l’exterior i la via pública va més enllà de la zona de Ca la Mateueta, ja que també s’ha previst obrir-lo a la plaça de les Escudelles. Així, els accessos al local des de la plaça es podran obrir en la seva totalitat per permetre amb facilitat el muntatge d’escenaris o altres materials necessaris per a la celebració d’actes. D’aquesta manera, l’equipament permetrà que des de l’Espai Jove es puguin organitzar també esdeveniments i activitats juvenils amb el públic a l’aire lliure a la mateixa plaça de les Escudelles.

Ja a l’interior, el projecte també contempla que els espais diàfans com les aules o sales on se celebraran les activitats principals i amb més capacitat de públic, s’ubiquin a les zones més properes al carrer per tal de connectar millor l’equipament amb el seu entorn. Per això, una sala se situaria tocant al carrer de Sant Antoni i l’altra aula, més gran i amb capacitat de dividir-se en dos en funció del nombre d’assistents, a la zona que dona a la plaça de les Escudelles.

Espai funcional i obert a les entitats

La funcionalitat de l’equipament, tant en el seu disseny com en els materials i el mobiliari, és un dels punts que el projecte ha tingut més en compte, amb espais diàfans i polivalents. A la vegada, s’ha contemplat que l’equipament pugui funcionar independent de la zona tècnica per tal que els joves i les entitats juvenils hi puguin accedir i fer-ne ús fins i tot quan l’àrea d’administració està tancada. A més, en les mateixes sales principals també s’han previst espais de magatzem perquè les entitats juvenils hi puguin guardar el seu material amb l’objectiu que l’Espai Jove es converteixi en el centre de les seves activitats.

L’Espai Jove també serà el nou Punt d’Informació Juvenil i s’incorporarà a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil de Catalunya (XNEJ). Per això, inclourà una zona d’autoconsulta amb tauler d’anuncis i ordinadors així com espais d’atenció, acollida i assessorament, en aquest cas una zona reservada que garanteixi la confidencialitat i una atenció individualitzada als joves.

A la vegada, el projecte contempla l’ús racional de recursos i la sostenibilitat, així com potenciar sistemes que generin poca despesa de manteniment. En aquest sentit s’incorporen sistemes passius que permeten un alt grau de benestar tèrmic i, en la seva construcció, es preveu la utilització de materials naturals biodegrades i de proximitat que ajudin a disminuir l’emissió de CO2 i la petjada ecològica en la seva construcció.