Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Ca l’Orga de Picamoixons esdevindrà el nou Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp

Avatar photo

La recuperació de les naus com a centre d’interpretació permetrà acabar la intervenció dins el conjunt de ca l’Orga, salvaguardant aquest patrimoni tan característic d’arquitectura agrícola del s. XIX català.

Ca l’Orga en realitat el componen quatre edificis: l’habitatge que havia estat la casa senyorial del Diputat Orga i tres construccions annexes de caràcter industrial. Les edificacions de tipus industrial són peces de rellevància arquitectònica, ja que es tracta de peces úniques en el municipi.

Les tres naus de Ca l’Orga tenen una àncora d’uns 7 metres i una profunditat d’uns 20 metres aproximadament, ja que es va adaptant a la geometria de la parcel·la. La façana principal de les naus es repeteix per igual a cada una d’elles. La rehabilitació es realitzarà sols en dues de les naus, ja que la tercera no és propietat de l’EMD de Picamoixons.

Les cobertes de les naus seran reconstruïdes iguals a les originals i les façanes mantindràn la seva composició, recuperant els colors originals i la unitat del conjunt.

CA L’ORGA
La finca on es troba “Ca l’Orga” està situada en el llindar urbà de Picamoixons, fet que li atorga una situació privilegiada de vistes als camps de conreu que voregen el riu Francolí, i que a la vegada gaudeix del privilegi de trobar-se pràcticament al mig del nucli urbà.

En la parcel·la es troba la casa pairal de la família Orga com edifici principal d’ús residencial, que en l’actualitat és l’Ajuntament de l’Entitat Municipal Descentralitzada i disposa originàriament de tres edificacions de caràcter industrial adossades a l’edifici de caràcter familiar. Encara avui es conserven els tres edificis de caràcter industrial, encara que un d’ells, el més proper al nucli urbà, ja no forma part de la propietat original.

La façana principal de les naus és igual en totes elles i tenen el mateix ritme compositiu i dimensions de les obertures. Genèricament la façana la componen dues parts, la planta baixa que ès la que disposa de grans obertures per a donar accés i la primera planta amb un gran finestral, partit en tres parts que deixen entrar la llum natural a l’interior. Emmarcant les façanes verticalment, apareixen unes pilastres revestides rematades amb un element ornamental de ceràmica vidrada de forma esfèrica. Actualment, la planta baixa i la planta primera de la casa pairal està en ús i s’hi ubica l’Ajuntament de l’EMD de Picamoixons.

L’edifici havia estat sempre d’ús privat. Des de la data de la seva construcció i fins a aproximadament l’any 1911, l’edifici va pertànyer al Diputat Orga i posteriorment als seus descendents. L’any 1911 fou venuda a un altre propietari, que posteriorment la va tornar a  vendre l’any 1951. En 1958 va passar a mans d’un altre propietari per posteriorment vendre-la de nou l’any 1978.

En  2001 la tercera nau industrial va ser venuda a un restaurant local. Va ser l’any 2003 que l’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons va iniciar les gestions per a la compra del conjunt, donat l’estat de deteriorament en què es trobava l’edifici, un edifici representatiu pel poble de Picamoixons, que a poc a poc veia com un dels seus pocs patrimonis arquitectònics podia desaparèixer sinó s’intervenia d’alguna forma. L’any 2005 l’EMD de Picamoixons comprava el conjunt d’edificacions a través d’una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya.

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’autora del projecte de Ca l’Orga és l’arquitecta Olga López Domènech i l’import d’adjudicació de la restauració de Ca l’Orga a l’empresa Edifisa és de 229.920,41 € (IVA inclòs).

Descripció tècnica de les obres

Aquest projecte contempla el buidatge de les dues naus conservant els seus dos elements més representatius: les cobertes i les façanes. Aquestes dues naus passarien a ser un Centre d’Interpretació de l’Oli, producte bàsic molt reconegut a la comarca de l’Alt Camp pel trull d’oli que encara treballa de manera artesanal.

L’enderroc del forjat de la planta baixa de les dues naus agrícoles aporta un espai de les naus a doble alçada que segurament era la seva configuració inicial. La creació d’aquest espai en doble alçada té un valor afegit en el moment en què es decideix conservar tots els elements arquitectònics d’especial interès que van fer que el conjunt es declarés BCIL. Les cobertes, que són d’un especial interès constructiu i arquitectònic, passaran a ser el principal element interior de l’edifici. Es tornen a construir reaprofitant part de l’encadellat ceràmic i la teula àrab i recalculant la secció de les encavallades.

Les naus es projecten com un espai diàfan i gairebé sense compartimentacions. El programa funcional exigeix la connexió entre les dues naus per la planta baixa i també la connexió visual a nivell del que havia sigut la planta pis.

L’objectiu principal del projecte és mantenir la configuració del conjunt que forma la casa pairal amb les dues naus, quan la seva façana més austera (lateral sud-est) continua amb les façanes de les naus agrícoles. Així, les façanes principals d’accés es rehabilitaran igual que les façanes de la casa pairal. La façana posterior es manté en la seva posició i composició, intervenint només en el revestiment i les fusteries, i fent accessible peatonalment la nau 1 des del carrer Diputat Orga.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els tests ràpids comencen a utilitzar-se per a persones amb símptomes

Notícia següent

La Sala Beckett estrena ‘El combat del segle’, la batalla del boxejador Jack Johnson contra el racisme

Notícies relacionades