Aquest mes de juliol, la regidoria de Joventut a través del servei de VallsJove organitza la primera edició de l’Estiu Actiu Jove, el programa d’activitats que es desplegarà del 3 al 27 de juliol al nou Espai Jove de la ciutat, ubicat a la plaça de les Escudelles. Amb aquesta iniciativa es vol oferir una programació de lleure alternatiu destinada al públic jove. Les activitats són gratuïtes pels joves de la ciutat en edats compreses entre els 13 i els 29 anys, tot i que les franges d’edat poden variar segons l’activitat a realitzar, d’aquesta manera es vol garantir que s’arriba a tots els públics.
L’Estiu Actiu Jove d’aquest 2023 compta amb gairebé 20 propostes d’activitats dividides en diferents categories: Art i creativitat, Cuina i gastronomia, Imatge i so, Robòtica, Espai de cures i Activem-nos. Es tracta d’una programació oberta a tots els joves que, més enllà d’oferir activitats formatives, de lleure, d’oci, culturals pretén generar un espai de trobada i de participació al nou equipament juvenil. Per altra banda, s’ha procurat que, moltes de les activitats siguin realitzades per joves del municipi.
Algunes de les propostes es plantegen en format campus, que es desenvoluparà al llarg de tota una setmana, i d’altres en format de taller d’un sol dia. Així, entre les propostes d’enguany trobem el «Campus artístic» on es realitzarà un tastet de diferents disciplines artístiques; el campus de «Crea i dissenya», on els i les participants podran realitzar diferents complements a través de la costura i la serigrafia; el campus d’Art Urbà, amb la realització d’un mural a través de l’esprai sobre paret; el campus de robòtica «Operació Rescat», on els i les joves hauran de programar els robots per a rescatar a diferents persones afectades per un desastre nuclear i, finalment el campuSOund, on es formarà als participants en l’àmbit de la sonorització i enregistrament en estudi, i que es realitzarà a la Nau Centre d’Art.
La programació Estiu Actiu Jove, també oferirà 4 tallers de cuina d’estiu per a potenciar la cuina de proximitat i saludable entre els i les joves i, un taller sobre el desenvolupament de la identitat. Altres activitats que ja venien realitzant-se en edicions anteriors de la programació del Centre Cívic són l’Espai de Jocs dinamitzat per l’associació vallenca As. en la Manga i Món aualé, que agrupa persones vinculades al món dels jocs de taula, mancala, rol i de cartes i, l’Splash de nit (piscina nocturna) en col·laboració amb el Patronat d’Esports.
Des de VallsJove es destaca aquest important impuls a les activitats destinades al públic juvenil durant l’estiu gràcies a l’obertura del nou equipament, el qual pretén ser l’espai de referència pels conjunt de joves de la ciutat. Es treballa perquè aquest espai funcioni plenament amb l’inici del curs escolar 23/24.
Les activitats requereixen d’inscripció prèvia per a previsió de places i control d’aforament. El període d’inscripcions s’iniciarà el proper dilluns 5 de juny presencialment a l’oficina de VallsJove (c/ Sant Pere, 2) de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i, dimarts i dimecres de 17 a 19 hores; a través del correu vallsjove@valls.cat ; o per telèfon 977609849 / 630476151. Les inscripcions es podran realitzar fins a dos dies abans de l’activitat o fins a esgotar places.
Camp de Treball de Joventut de la Generalitat
Per altra banda, al llarg de la primera quinzena de juliol, tindrà lloc a Valls el quart Camp de Treball de Joventut de la Generalitat que, com en les edicions anteriors, se centrarà en els torrents de Valls. En aquesta ocasió, un total de 24 joves de 14 a 17 anys de tot Catalunya participaran, entre l’1 i el 15 de juliol, en la recuperació de l’àrea dels Tres Molins, una de les zones amb més valor ambiental, paisatgístic i patrimonial dels torrents. L’Agrupament Escola i Guia Verge de la Candela s’encarregarà de nou de la direcció i monitoratge del camp de treball que compta amb el suport de l’Ajuntament, tant de la regidoria de Joventut com de la de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural i, la col·laboració del Patronat d’Esports i Xarxa de Cultura.
El projecte ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració entre els Serveis Territorials de Joventut a Tarragona, el Cau de Valls i l’Ajuntament. En aquest sentit, la Generalitat contracta la gestió del camp i el Cau compta amb el suport logístic de la regidoria de Joventut en aspectes com la pernoctació, els àpats, l’accés i utilització d’equipaments i l’assessorament, entre d’altres. A la vegada, la direcció tècnica de l’actuació al torrent s’efectua des de la regidoria de Sostenibilitat mitjançant un tècnic especialista.
Els camps de treball de la Generalitat són estades d’estiu en què es combinen activitats lúdiques i de lleure amb la realització de tasques de servei a la comunitat, ja sigui ajudant persones, fent tasques de protecció de la natura o realitzant intervencions en el patrimoni. Aquestes activitats són idònies per als i les joves, atenent al component social, a l’intercanvi cultural que es propicia i a la relació amb l’entorn local, i aposten per la millora qualitativa dels projectes.