Dijous, 3 d'abril de 2025
És notícia

Vallsgenera posa en marxa el Programa de Formació i Inserció Laboral per a joves que han deixat l’ESO 

Avatar photo
El projecte obté una mitjana del 62,5% d’inserció, bé sigui laboral o formativa

L’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera consolida un any més els seus programes adreçats a joves que han deixat l’educació secundària obligatòria i no han seguit els estudis reglats. Enguany a més, com a novetat, Vallsgenera ha posat en marxa el Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar de Centre Sanitari, en un projecte que ha comptat amb la col·laboració del Pius Hospital de Valls i la Fundació Vilaniu per a l’Atenció a la Dependència.

Aquest nou PFI de la branca sanitària se suma al d’Auxiliar de Cuina que l’Institut Municipal ja ve desenvolupant en els els últims anys. Els PFI són programes especialitzats dirigits a joves d’entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis obligatoris. D’una banda, els hi proporciona la possibilitat de tornar al sistema educatiu a través de cicles formatius i, a la vegada, aconsegueixen l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball. De fet, els PFI impulsats per Vallsgenera són un programa d’èxit amb molts bons resultats, amb una mitjana del 62,5% d’inserció, bé sigui laboral o bé formativa.

Els PFI s’adscriuen a diferents famílies professionals i tenen una durada total de 1.000 hores, el que es correspon a un curs acadèmic. Vallsgenera compleix vint anys oferint aquest tipus de programes que compten amb finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya. Els PFI han estat sempre una aposta de Vallsgenera ja que destaquen per sumar una doble vessant: d’una banda, la formació d’ofici i la possible porta oberta al mercat de treball; i de l’altra, la formació de competències per a la preparació de les proves a cicles formatius de grau mitjà, potenciant així que els joves es reincorporin a la formació reglada.

En aquests 20 anys de trajectòria dels PFI a Vallsgenera, gairebé 600 joves s’han format i han après un ofici en especialitats que han anat variant en funció de les necessitats del mercat laboral. En tot aquest temps s’han realitzat PFI d’auxiliars en professions tan diverses com cuina, forn i pastisseria, imatge personal, perruqueria i estètica, vendes, oficina i atenció al públic, comerç, arts gràfiques i serigrafia o també fontaneria, climatització i calefacció.

Auxiliar de Centre Sanitari

La novetat d’aquest curs ha estat, doncs, la incorporació del PFI d’Auxiliar de Centre Sanitari que s’ha estrenat en el seu primer any amb la participació de 17 joves. Vallsgenera va decidir impulsar aquesta nova especialitat tenint en compte que dos instituts de Valls que ofereixen cicles formatius, el Jaume Huguet i el Narcís Oller, ja compten en la seva oferta amb cicles de la branca sanitària. Així, el PFI de Vallsgenera complementa i reforça la cartera formativa de Valls i l’Alt Camp de manera que els alumnes tenen la possibilitat de continuar un itinerari de la família sanitària, iniciant el camí amb el PFI de Vallsgenera i continuar després als instituts. A més, el sector sanitari a la comarca de l’Alt Camp compta amb un ampli ventall d’empreses que requereixen de personal format en aquestes professions de zelador i suport a l’atenció sociosanitària.

El nou PFI a més estrena un nou espai que s’ha preparat expressament a les instal·lacions de Vallsgenera i que, en els últims dos anys, han adequat com a pràctica de curs alumnes d’altres programes formatius de l’institut municipal en branques com construcció, electricitat, pintura i fusteria. D’aquesta manera, el nou espai de 60m2 s’ha reconvertit en un taller sanitari de 60 m2 i equipat, amb la col·laboració del Pius Hospital i la Fundació Vilaniu, amb el material necessari per a l’aprenentatge dels joves. A més, Vallsgenera, el Pius i Vilaniu col·laboren de manera molt estreta perquè les formacions impartides en aquest nou PFI responguin a les necessitats laborals de la branca sociosanitària.

Aquest PFI consta de 1.000 hores i compta amb diferents mòduls, un de general per facilitar als joves, per exemple, eines per trobar feina o conèixer l’entorn, i un altre mòdul de formació professional especialitzada, en àmbits com la mobilització i trasllat de pacients en centres sanitaris o en serveis especials, riscos laborals, trasllat de documentació, materials o equips, així com una formació pràctica en empreses de 180 hores. La formació vincula amb el certificat professional SAN668_1 Trasllat i Mobilització d’Usuaris/àries iÇ/o Pacients, Documentació i Materials i permet l’accés a estudis de grau mitjà. A més els joves alumnes compten amb tutoria que garanteix un seguiment personalitzat cas per cas.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arriba una nova edició de “Les Botigues al Carrer” a Reus

Notícia següent

S’engeguen les obres de condicionament d’un aparcament provisional a Terrassa

Notícies relacionades