L’Institut de Desenvolupament Vallsgenera ha ampliat el seu ventall de formació de certificats de professionalitat, els del sector d’obres (de fusteria, lampisteria, construcció i pintura), i en un futur la branca sociosanitària, per tal de donar resposta a les necessitats dels sectors professionals. Vallsgenera vol convertir-se en el referent de les formacions de certificats de professionalitat del territori.
Vallsgenera ha iniciat la formació de fusteria, lampista, pintura i construcció. Un total de 27 persones des de mitjans de desembre estan participant en les accions formatives d’aquests certificats de professionalitat. Les formacions que realitzen a través del programa Treball als Barris que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya estan dirigides a col·lectius amb especial dificultat d’inserció laboral.
Aquests alumnes adquiriran les competències necessàries en cadascun dels oficis i obtindran el certificat de professionalitat que acredita els seus coneixements. Aquestes formacions conten una part teòrica, amb continguts com lectura de plànols, medició d’espais, coneixement dels materials, com s’utilitzen i les seves tècniques d’aplicació, prevenció de riscos en l’ofici, etc.; i la part pràctica, que és l’aplicació de tots els coneixements a l’obra.
En aquest sentit, Vallsgenera ha optat per oferir la pràctica en una obra real, una opció que sempre és més motivadora per als alumnes que no pas una actuació fictícia. Es tracta de la nau annexa a la seu de Vallsgenera on els alumnes estan aplicant de manera pràctica els coneixements d’oficis adquirits per remodelar les instal·lacions. Concretament en uns espais que Vallsgenera està habilitant pel futur taller sociosanitari.
A hores d’ara, el nivell de demanda per part de les empreses de personal especialitzat en construcció, fusteria, electricitat i pintura és molt alt i el programa formatiu que s’impulsa a Vallsgenera és gairebé únic. En aquest sentit, l’institut municipal és dels pocs centres que en aquests moments ofereix formació en aquests oficis, en un projecte en què Vallsgenera s’ha convertit ja en referent pels seus resultats i pels seus índexs d’inserció laboral, que oscil·len segons els anys entre el 50 i el 70%.
Així, Vallsgenera aviat homologarà el nou taller sociosanitari a través del qual podrà ampliar la seva oferta de programes ocupacionals en cursos per formar personal de treball domèstic, atenció domiciliària i atenció a persones dependents. Aquestes noves línies de formació especialitzada per a persones cuidadores són una de les més demandades en l’actualitat a causa de l’augment de l’esperança de vida i l’increment de situacions de dependència.
Es tracta de professions amb alta sortida laboral, tant en la branca d’atenció domiciliària com també per les necessitats de personal especialitzat que requereixen les diverses residències i centres de dia de gent gran de Valls i l’Alt Camp. A més, els alumnes podran ampliar els coneixements adquirits a Vallsgenera i donar continuïtat a la seva formació professional en aquestes branques laborals a través de cicles formatius especialitzats en aquest àmbit que, en el cas de Valls, s’imparteix ja a l’institut Narcís Oller.