Dolors Farré busca revalidar l’alcaldia després dels seus primers quatre anys al capdavant de l’Ajuntament de Valls. La candidata de Junts ha governat aquest mandat amb ERC i reivindica la tasca de l’executiu municipal a l’hora de crear una anella cultural al centre històric, les millores en seguretat en l’últim any i el pacte pel parc sanitari. Entrevistem la candidata de Junts per conèixer quines són les propostes que vol tirar endavant si torna a repetir com a alcaldessa.
Presenten una llista amb noves incorporacions molt castelleres. Com la descriuria?
Aquesta legislatura volia una llista de ciutat amb gent de Valls de tota la vida. Ve per combinar l’experiència i la renovació, gràcies a persones preparades per tirar endavant els projectes que tenim engegats i els que necessita la ciutat. Vull una llista de fer equip, que fa pinya i està cada dia al carrer.
Els pressupostos s’han aprovat ‘in extremis’. Ha sigut complicada la relació dins del govern?
A nivell polític, el teníem tancat el mes de desembre, no hem tingut cap problema. És el pressupost més gran de la història i hi havia temes que s’havien de tancar per incloure’s. Per exemple, teníem l’acord de l’ACA de la retirada de col·lectors. És a dir, s’ha retardat per un tema tècnic. Era un pressupost amb 5 milions més i volíem tancar bé totes les partides.
Han tingut diferències en temes com el carril bici o el PDU. Hi ha hagut més tensió de la desitjada entre els socis de govern?
No. El carril bici és un tema dels pressupostos participatius. Sempre vaig tenir els dubtes amb el recorregut del carril perquè s’ha de fer en els carrers que ho permeten. El tema del PDU, ens vam posicionar de bon començament quan van arribar els plànols i vam dir que no era el PDU que necessitava la ciutat. A més, amb l’acord que hem arribat amb INCASÒL tenim suficient sòl industrial per créixer.
El contracte del servei de neteja, recollida de residus i jardineria està prorrogat i se n’ha de fer un de nou. Quins canvis s’han d’aplicar?
En el cas del servei d’escombraries, són xifres molt importants. En aquest mandat hem aconseguit que l’índex de reciclatge voregi el 50% i hem millorat molt el servei. Hem aplicat qüestions com la reducció fins al 50% de taxa la brossa per les persones que fan bé el reciclatge. Sobre les millores que volem incloure, una d’elles és la recollida porta a porta comercial i també estem estudiant la recollida porta a porta d’andròmines i restes vegetals. Alhora, s’inclouen millores per tenir una ciutat més neta. Hi ha una empresa que està fent el contracte i està pràcticament tancat.
Com hauria de ser la recollida de residus als habitatges privats?
Vam estudiar el porta a porta, però no ens ho recomanen com a ciutat. El que podríem fer és alguna prova pilot amb contenidors tancats perquè és el futur i és la manera d’arribar als objectius de desenvolupament sostenible. Ens ho plantegem en el nou plec per a algun barri.
Quins són els àmbits principals del programa de Junts?
Plantegem un projecte de ciutat a 8 anys vista. Ho vam dir a les passades eleccions i ja donen els seus fruits amb projectes acabats o encarrilats. Al centre històric volem fer una aposta decidida en equipaments, en patrimoni i en habitatge. És clau omplir de vida el centre històric. Hem apostat per equipaments com la Biblioteca Carles Cardó, l’espai jove i d’aquí a un mes veurem el Museu Casteller. A més, tenim tres d’encarrilats: l’escola de música, la casa de la festa i el centre cívic.
L’aposta en equipaments la tenim coberta amb aquesta anella cultural i ara el que hem de fer és que l’Ajuntament sigui motor de créixer en habitatge. Hem arribat a un acord amb INCASÒL per la construcció de 30 habitatges a l’aparcament del carrer de Sant Antoni, en tenim un altre al pany nord de la plaça de l’Oli per fer als baixos restauració i a dalt habitatge, i l’últim és al carrer Santa Margarida amb la compra d’un solar per fer habitatge. A més, hi ha privats que estan rehabilitant habitatges.
Què proposen per millorar la seguretat?
Vam tenir episodis d’inseguretat al centre històric, però des de principi d’any els delictes han baixat un 12%. Estem per sobre de la mitjana de Catalunya en seguretat. Ens ha donat molt resultat la instal·lació de càmeres de videovigilància. En vam posar a la plaça del Blat, peixateria, plaça de l’Oli i l’aparcament de Sant Antoni. Enguany, tenim el projecte per posar-les a l’aparcament de la Mateueta, al del barri vell i al de la cooperativa, al Portal Nou i alguna altra zona. Ens ha permès que la policia pugui identificar les persones que hagin comès delictes o vandalisme.
D’altra banda, la ràtio de policies que ens hauria de tocar és un 36,75 i en aquests moments la plantilla és de 37. Al conseller d’interior li he dit que ens falten efectius de Mossos a tot l’Alt Camp, però vull destacar la gran feina dels Mossos i la policia local. Tot i això, la seguretat depèn dels Mossos.
De quina manera volen dinamitzar el comerç?
És un tema bàsic per revitalitzar el centre històric. Per això, el que hem de fer és posar les coses fàcils. Sempre hem estat al costat del comerç de proximitat. Un dels projectes que proposem és el ‘Centre és Viu’, on ens posem en contacte amb propietaris de locals buits i emprenedors que vulguin obrir la botiga. Els ajudem a reformar el local i que el propietari pugui posar el local a un bon preu pels emprenedors. A més, proposem llicències d’obres gratuïtes per aquells propietaris de locals buits que els posen a lloguer assequible. Tenen una subvenció del 50% de l’IBI els primers 5 anys. Finalment, volem fer un gastromercat al voltant de la plaça del Blat i un mercat de productes artesans entorn del Call Jueu. El comerç i l’habitatge van molt lligats. Si hi ha habitatges, hi ha vida i la gent va a comprar.
Li sap greu que no s’hagi pogut inaugurar el Museu Casteller aquest mandat?
És un instrument més per dinamitzar el centre històric. No es tracta d’inaugurar-lo aquest mandat, sinó que obri definitivament. Ja hem adjudicat la gestió a l’empresa Magma, molt potent en el món cultural. D’aquí a un mes l’obrim i serà un goig. Obrir-lo just abans de la pandèmia hauria sigut una irresponsabilitat.
Posa en valor la feina que s’ha fet al polígon, però altres partits creuen que el seu manteniment no ha sigut suficient. Se n’ha fet prou?
Tothom s’omple la boca i parla sense saber. Cada any destinem diners per l’asfaltatge de carrers i l’assignatura pendent era l’enllumenat. Al començament del mandat vam fer el projecte per canviar tot l’enllumenat, que pujava a un milió i mig d’euros. Una inversió que havíem de fer per fases. L’any passat vam fer la primera fase i hi ha un 65% d’enllumenat del polígon canviat a LED. Amb el nou pressupost, ja podríem treure la licitació de l’enllumenat dels laterals de la carretera del Pla. El 2024 ja acabaríem tot el projecte amb tot l’enllumenat canviat.
S’ha tancat el pacte per un nou parc sanitari. És un punt d’inflexió?
La Generalitat té un deute amb la ciutat en l’àmbit de salut. Fa temps, vam signar un protocol amb la consellera Alba Vergés, que establia si Valls necessitava més infraestructures. S’han fet els estudis i sí que feien falta. Amb el conseller Balcells hem signat aquest conveni que diu que fa falta un nou hospital, un nou socio i un nou CAP. També es diu que s’ha de fer tot el parc sanitari en un sol lloc, que és millor per tot el servei. És una inversió de futur de 70 milions d’euros, el Pius formaria part de la xarxa de salut pública de Catalunya i assegura les millors condicions laborals pel personal que hi treballa.
Quines aliances prioritza?
En primer lloc, els vallencs i vallenques han de decidir qui volen que governi. Respectarem la força més votada. Amb relació als pactes, l’alcaldessa l’escollim des de Valls i no des de Barcelona ni Tarragona. No serem moneda de canvi. Seria bo que la resta de partits es mullessin i diguessin si respectaran la força més votada.