Ja és oficial. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, es presentarà a la reelecció el pròxim 28 de maig amb la intenció de tornar a endur-se la victòria. Tot i que l’anunci s’ha fet esperar més que la resta de contrincants, assegura que no ha tingut cap dubte en tornar-se a presentar i que actualment està més centrada en governar que en la campanya. Una setmana després de donar el tret de sortida a la seva candidatura, parlem amb l’alcaldessa i candidata de Junts per fer balanç d’aquest mandat i conèixer les propostes amb què aspira revalidar el triomf als següents comicis.
Per què ha trigat tant a presentar candidatura?
No diria que hem esperat tant. Estem governant la ciutat i treballant. Encara falten tres mesos per les eleccions i la campanya és només 15 dies abans. Arriba un moment en què he de dir que em presento, però la data no té cap motiu especial. Per mi és prioritari acabar abans els projectes que tenim, que no pas dir que em presento.
Era una decisió difícil tenint en compte aquest mandat ple de contratemps?
Gens. Tenia molt clar que havia de continuar. Quan ens vam presentar fa quatre anys, ja vam dir que el nostre programa electoral era de vuit anys. Ha sigut el mandat més difícil dels últims 20 o 30 anys, però també ha sigut el que més projectes hem tirat endavant. Tenim un bon equip i un bon projecte de ciutat.
Quins serien els projectes més destacats?
S’ha fet molta feina en l’àmbit del polígon industrial, on estem posant al dia el seu manteniment. Pel que fa al patrimoni, hem recuperat l’Església de Sant Francesc, la muralla de Sant Antoni, els arcs gòtics de l’entorn del museu, la font de la Manxa i la dona que es pentina, molt emblemàtica pels vallencs. A la via publica, hem fet una nova plaça al barri de Santa Gemma, obres al Passeig Caputxins i al Passeig Tarradellas, 5,8 milions en manteniment de carrers i estem acabant la modernització de la xarxa d’aigües del Passeig de l’Estació. A més, per a la gent que té canalla, també hem millorat o creat sis parcs infantils a sis barris de la ciutat.
I en altres àmbits?
A nivell d’esports, hem acabat la construcció de la nova pista del Vilar, hem començat la primera fase de la remodelació del pavelló cobert del Vilar, el parquet del Joana Ballart i el canvi d’enllumenat del camp de futbol amb sistema LED. D’altra banda, també en sostenibilitat, tenim el 65% de la ciutat amb enllumenat LED. Això vol dir menys consum i més lluminositat. En l’àmbit cultural, hem realitzat l’ampliació del Museu de Valls a la primera planta. Per la gent gran i també en l’àmbit de salut, la recuperació de Ca Xapes, el nou centre de dia i l’ampliació de la cuina de la residència. Finalment, cal destacar la feina feta a Vallsgenera, on hem format més de 3900 alumnes i han trobat feina 1400 persones.
El pressupost de la Generalitat compta amb una partida pel Museu Casteller. En quin estat ens trobem de cara a obrir-lo?
El museu està acabat i en aquests moments estem treballant en la licitació del plec de la seva gestió. Vam tenir un entrebanc quan l’Oficina Nacional de Evaluación ens va dir que faltava un document (no vinculant) i vam aturar la licitació. En paral·lel, també estem treballant la licitació del servei per un any i poder obrir-lo al més aviat possible. No podem tenir un equipament acabat tancat.
Es manté la primavera com a època de l’any en què s’obrirà definitivament?
Sí.
Com es finançarà el museu?
L’empresa que ho gestioni tindrà l’ingrés de les entrades, però tots els museus del món són deficitaris. Per tant, tenim un acord amb Generalitat, Diputació i Ajuntament per assumir les despeses totes tres. Hi ha un estudi de la URV que diu que haurem de posar sobre uns 100mil-150mil euros cadascú. La Generalitat ja té pressupostats 200 mil euros per la gestió.
Es parla que aquest museu hauria d’activar tot el que l’envolta. Com han de ser aquestes sinergies?
Tenim clar que el museu serà un element dinamitzador del centre històric, però també de la ciutat. És la casa de tots els castellers de Catalunya al km zero del món casteller i això portarà molta gent que visitarà el museu. A més, en un entorn de 100 metres de radi hi haurà en un futur sis equipaments culturals: la Biblioteca Carles Cardó, que ja està oberta; el Museu Casteller i l’Espai Jove, que s’obrirà en els propers mesos; l’escola de música Ca Padró, de la qual tenim el projecte guanyador; la Casa de la Festa, que ja hem comprat les cases al carrer Sant Oleguer per enderrocar-les i ens estem reunint amb les entitats culturals per fer el pla d’usos, i el Centre Cívic. Són sinergies d’un equipament amb l’altre.
Sempre es diu que el museu dinamitzarà el comerç. Precisament, van anunciar a la conferència el projecte ‘El centre és viu’. De què es tracta?
‘El centre és viu’ és un projecte impulsat per Vallsgenera i la Comunalitat de Valls. Es posa en contacte amb els propietaris dels locals buits per arreglar-los i posar-los a preus assequibles de lloguer per a joves emprenedors o persones que vulguin obrir un negoci. Per tant, ajudem els propietaris de locals buits que no en treuen cap rendiment i també a qui vol obrir una activitat al centre històric.
Tindrem pressupost per aquest últim any?
Sí. No és pas un tema polític, sinó que és un tema tècnic. Hi ha moltes qüestions com el del Museu Casteller en què tenim treballant el Departament d’Hisenda i d’Intervenció. Aleshores, han de fer o una cosa o una altra. Esperem que el mes de març puguem aprovar el pressupost.
Ja han passat tres mesos d’aquest any. Es pot governar bé sense pressupost?
Sí perquè estem amb el pressupost prorrogat. L’Ajuntament funciona igual, el que no pots fer són les inversions. Tot i que voldríem haver tingut el 31 de desembre un pressupost aprovat, és molt complicat tècnicament.
Han demanat nous equipaments sanitaris en les taules de treball. Quina rebuda tenen les reclamacions?
És un tema en el que estem treballant des de fa temps. El 2021 vam signar un protocol d’intencions amb la consellera Alba Vergés i les diferents taules de treball que es van constituir han anat treballant. Actualment, ja tenim un protocol en què la Generalitat reconeix la necessitat de Valls de nous equipaments sanitaris i estem treballant per fer un nou sociosanitari, un CAP i un hospital. La idea és fer un parc sanitari amb tot centralitzat amb la intenció d’optimitzar recursos. El Pius hospital és un tema de ciutat i volem màxim consens. La setmana passada vaig parlar amb l’oposició per ensenyar-los-hi el conveni i els vaig dir que el signaria quan em donessin el vistiplau.
L’oposició ha vist amb bons ulls el conveni?
La rebuda ha sigut bona perquè tots som conscients que hi ha aquesta necessitat. Volem que el Pius Hospital s’integri a la xarxa de salut de la Generalitat, però que tinguem els mateixos serveis i els treballadors les mateixes condicions. No hi anem a perdre. Quan posem sobre la taula la gestió i la governança, serà un altre moment en què ens haurem de posar d’acord.
Què proposa Junts per a la gestió?
No n’hem parlat mai perquè encara no tenim cap proposta de la Generalitat sobre la taula. Estem en una fase embrionària. Quan parlem del tipus de governança, haurem de decidir què és el millor. Mirarem les posicions de la Generalitat i consensuarem què volem pel Pius.
Posa molt èmfasi en el consens. Ha sigut fàcil trobar-lo en aquest mandat?
A nivell polític ha sigut una legislatura tranquil·la. Em centro molt en el consens entorn del Pius perquè no és un projecte de partit, sinó de ciutat. Aleshores hem d’anar tots a l’una.
El tema de la seguretat ha tingut força volada aquest mandat. Quina és la recepta de Junts per pal·liar-ho?
Tant de bo tinguéssim la recepta per solucionar-ho. Ni Junts ni cap partit polític la té. Vam tenir uns episodis molt difícils i vam fer un Pla de xoc amb Policia Local i Mossos d’Esquadra per mirar de revertir la situació. En aquests moments, els índexs de delinqüència han baixat i, per tant, estem satisfets. Tot i que vaig dir a la conferència que en seguretat sempre hi ha més coses a fer, el que ens ha funcionat molt bé són les càmeres i el Pla. A més, continuarem incrementant els agents de Policia Local i també serà important la nova comissaria de policia perquè puguin fer bé la seva feina. Traurem el concurs d’idees properament i la intenció és començar les obres l’any que ve.
L’habitatge és un dels altres temes candents en el centre històric. Què pot fer l’Ajuntament?
És important tant en el centre històric com a la resta de la ciutat. No hi ha habitatge de lloguer. Tenim joves que es volen emancipar i tenen problemes per trobar-lo. Apostem per habitatge al centre històric, per això hem tancat l’acord amb INCASÒL per la construcció de 30 habitatges al carrer de Sant Antoni. Seran dos edificis. D’altra banda, a la zona del pany nord de la Plaça de l’Oli estem expropiant i comprant per fer habitatge en el futur. Finalment, a partir de l’1 de gener ja hi ha una mesura per a joves que volen anar a viure al centre històric. Els que comprin un habitatge per viure-hi tindran una subvenció del 95% de l’IBI fins que compleixin 40 anys. Així, judem la gent jove i a donar vida el centre històric perquè el comerç funcioni.
Darrerament, hi ha hagut algunes diferències dins de l’executiu municipal amb temes com el Museu Casteller. Quin balanç fa del govern de coalició?
L’acord de govern ha sigut fort i no hem tingut cap gran discussió, tot i que sempre hi ha petites diferències. Quan vam aprovar el plec de la licitació per la gestió, com ens interessava treure-ho aviat, els hi vam donar uns dies abans els documents i no s’ho van poder mirar. En tot cas, van explicar que s’havien abstingut perquè no havien tingut temps de llegir-ho bé.
En cas que les majories fossin similars, repetiria?
En aquest moment volem guanyar les eleccions i governar per acabar el projecte que tenim per a la ciutat. El dia 29 de maig veurem com ha anat i estem oberts a parlar amb tothom.
La llista que presenti per les eleccions tindrà cert continuisme amb l’actual?
En el punt que està la ciutat, el que necessita és experiència i expertesa. També hi ha d’haver gent nova a la candidatura per aportar noves idees, però necessitem aquesta experiència.