Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

Valls enceta el mes de juny amb la celebració de Corpus

Avatar photo
La presentació de la nova imatge del Gegant de la Porra i la Geganta és la principal novetat de la festivitat d’enguany

Valls es prepara per viure una nova festivitat del Corpus Christi, una festa amb més de set-cents anys d’història a la ciutat. La celebració d’enguany tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny i l’acte central serà la professó del diumenge al vespre, que resseguirà els carrers de Valls des de l’església de Sant Joan fins el Santuari del Lledó.

Un dels moments més esperat del Corpus d’aquest any serà la presentació de la nova imatge del Gegant de la Porra i la Geganta, els gegants grossos de Valls, en la vigília de la festa. L’acte es durà a terme el dissabte 1 de juny, a dos quarts de set de la tarda, a la plaça del Blat. L’estrena comptarà amb l’acompanyament musical del grup de grallers vallenc Els Blu’s i amb la presència del Lladrefaves i la Gegantona. Tot seguit, els gegants lluiran la seva nova indumentària per primera vegada pels carrers de Valls en el tomb de la vigília de Corpus, acompanyats dels nans, seguint el recorregut de costum.

L’endemà, diada de Corpus, durant tot el matí es confeccionaran les típiques catifes florals al llarg del recorregut de la professó, confeccionades per diverses entitats vallenques. A les sis de la tarda, a l’església arxiprestal de Sant Joan, hi haurà la celebració solemne de l’Eucaristia en honor a la solemnitat del Corpus Christi. En acabar, al voltant de les set de la tarda, sortirà la professó de Corpus fins al Santuari del Lledó. Com és de consuetud, els Nans i els Gegants encapçalaran la marxa, seguits de les banderes de les entitats, els nens i nenes de la primera comunió, i l’Àliga de la Ciutat, que precedeix la Custòdia del Santíssim Sagrament sota el tàlem.

Al pas de la professó per l’església de Sant Antoni, els campaners de Valls faran el toc manual de campanes i la pluja de pètals. Al Pati, hi haurà la pregària i la benedicció, i l’Àliga oferirà el seu ball en honor a l’Eucaristia. Finalment, en acabar la professó al Lledó, els Nans i els Gegants oferiran les seves balladetes per cloure la celebració.

Des de temps immemorials, per a major lluïment de la festa del Corpus, molts veïns per pròpia iniciativa tenien el costum d’ornamentar balcons i finestres amb elements florals, domassos o simplement amb el més nou, presentable o luxós dels cobrellits de cada casa com a símbol de festa i de respecte envers la comitiva que desfila. Així, es demana als veïns dels carrers per on passa la professó que s’animin a engalanar finestres i balcons amb els tradicionals cobrellits i domassos.

PROGRAMA D’ACTES

Dissabte 1 de juny

  • 18.30 h, plaça del Blat, presentació de la restauració i la nova imatge del Gegant de la Porra i la Geganta de Valls

  • 19.00 h, pels carrers del centre històric, tomb de la vigília de Corpus dels Nans i els Gegants de la Ciutat. Simultàniament, repic de campanes anunciant la festa

Diumenge 2 de juny

  • Durant el matí, al llarg del recorregut de la professó, confecció de les catifes florals

  • 17.00 h, església de Sant Joan, exposició i acte d’adoració del Santíssim Sagrament des de l’altar major del temple

  • 18.00 h, església de Sant Joan, celebració solemne de l’Eucaristia en honor a la solemnitat del Corpus Christi

  • En acabar, de l’església de Sant Joan al Santuari del Lledó, professó del Corpus Christi, amb els Nans, els Gegants i l’Àliga de la Ciutat, precedint la Custòdia del Santíssim sota tàlem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Convocats els ajuts a projectes d’entitats culturals de Lleida

Notícia següent

Una mare abandona la seva filla al mig de la carretera per treure “males notes”

Notícies relacionades