‘Els vidres tremolaven’: La festa de la Conca de Barberà deixa sense dormir els veïns

L'alcaldessa de Sarral espera que la 'rave' no causi danys als boscos, camins i conreus

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Els veïns del petit nucli de Montbrió de la Marca han estat els que més directament han patit les conseqüències de la festa il·legal que congrega unes 700 persones en un paratge boscós i de conreus a Sarral. El so de la música electrònica, empès per la marinada, i els llums làser durant tota la nit de dissabte han dificultat que molts hagin pogut dormir. “De matinada, fins i tot els vidres tremolaven”, ha relatat Mercè Borràs, uns dels dotze veïns de la població. En canvi, alguns joves es van atansar per gaudir d’un esdeveniment del tot insòlit en aquest petit i tranquil nucli de la Conca de Barberà. L’alcaldessa de Sarral, Maria Victòria Canyís, espera que la festa prop del bosc del Cano no deixi danys a l’entorn natural, conreus i camins.

Residents a Alcover, Mercè Borràs i Josep Ramon Òdena tornen cada cap de setmana al poble, a Montbrió de la Marca, per gaudir de la seva caseta de fusta i la tranquil·litat de l’entorn. Una pretensió, però, que aquest cap de setmana han vist totalment trastocada per la festa il·legal en una zona boscosa i de conreus propera. La marinada a partir de dissabte al migdia ha amplificat la intensitat del so que arribava al nucli.

“Ha estat mogudet. Venim a buscar tranquil·litat i ens hem trobat amb la rave aquesta. Molt de soroll, sobretot a la nit. De matinada, fins i tot els vidres tremolaven. Un soroll impressionant”, ha relatat Borràs. “Hem descansat poquíssim. Anaves despertant cada estona pel soroll. T’anaves adormint perquè tens son, però te la trencaven tota la nit”, certifica el seu marit.

Els dotze veïns que habiten el poble van tenir coneixement de l’esdeveniment quan, divendres, una autocaravana va intentar passar per un carreró estret i es va quedar encallada entre les parets. A partir d’aquell moment, l’entorn es va començar a omplir de “llums” de vehicles que anaven amunt i avall buscant una via d’accés per arribar a la festa il·legal.

Vehicles abandonats

Els veïns no es mostren especialment contraris a les festes, sempre que no es produeixin danys a l’entorn natural, als conreus o als camins. Borràs explica, però, que moltes vies d’accés, camins rurals de terra, ja estaven en força mal estat i això podria provocar que molts vehicles hagin quedat abandonats a la muntanya.

En canvi, per als pocs joves de Montbrió de la Marca, la ‘rave’ ha estat tot un esdeveniment en un entorn on l’oferta lúdica de cap de setmana és directament inexistent. Llorenç Vilabella reconeix que, després d’assabentar-se de la festa pel “soroll” les xarxes socials, aquest dissabte van decidir pujar fins a la zona per veure l’ambient.

“Estava molt ben organitzat. Vam sopar, vam fer quatre cerveses, vam ballar, hi havia bona música. Movia molta gent i, per això, ja feia certa gràcia. Funciona molt bé. Hi havia un estil de gent molt variada”, ha relatat. Diu que la música alta difícilment ha causat molèsties. “Si fos cada dia, però un cap de setmana a l’any que hi són, gens ni mica. Al contrari, aquí al poble encara ho trobo animat”, ha subratllat.

Temor davant la possibilitat d’incendi

L’alcaldessa de Sarral ha reiterat la preocupació manifestada pels veïns sobre els danys que la festa il·legal pot ocasionar en un paratge boscós que toca amb la Xarxa Natura 2000, on habiten espècies en perill crític com l’àliga cuabarrada. Un dels maldecaps principals, ha reconegut, ha estat la possibilitat que s’hi calés foc accidentalment, en una zona protegida i amb fauna també com senglars i cabirols.

Cañís entén les molèsties dels veïns. “Va ser una sorpresa el nivell de cotxes, camions, furgonetes i camions que arribaven al poble. La primera sorpresa era la gran quantitat i , sovint, els GPS els portaven a llocs on no hi havia sortida i els camions no podien passar. Això eren maniobres i sorolls. Molta gent, quan van tallar els accessos directes, aparcaven a qualsevol lloc i marxaven caminant”; ha apuntat.

Organització “molt preparada”

Calculen que dimecres o dijous van arribar els vehicles de l’organització, “molt preparats”, camions amb rampes i ganxos per poder estirar els que tenien dificultats per passar, segons van constatar els mossos. Divendres al vespre, els controls van aturar 200 vehicles: alguns van aparcar per la zona urbana i van buscar vies alternatives. Cañís creu, però, que això va aturar l’afluència en bona part.

De moment, i descartada l’opció del desallotjament policial, aquest diumenge ha començat ja el degoteig de participants que marxaven. Francesos, alemanys, italians o catalans. Finalment, no han estat els 7.000 que l’organització assegurava poder encabir i això ha causat alleujament al govern municipal. L’alcaldessa confia que els participants compleixin les normes que la mateixa organització ha anat difonent amb cartells: recollir la brutícia, els vidres o deixar els espais nets. “Esperem que tot segueixi amb normalitat”, ha tancat.