Montblanc viu el seu pitjor brot de coronavirus des de l’inici de la pandèmia

A l'IES hi ha un terç de classes confinades i l'Ajuntament precinta parcs i equipaments a l'espera que Salut intervingui

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Un parc infantil precintat a Montblanc pels alarmants indicadors de coronavirus. ACN

Alarma a Montblanc pel brot més greu a la zona des que es va iniciar la pandèmia. Hi ha més de cent infectats de covid-19 en els darrers deu dies. Una quarantena són d’aquest cap de setmana i s’espera que la xifra de contagiats augmenti. De fet, la Conca de Barberà se situa com la comarca amb pitjor risc de rebrot de Catalunya. Al CAP estan desbordats i les infermeres treuen hores per poder fer tests.

Un dels punts que més preocupa és l’IES Martí l’Humà on ja hi ha nou grups tancats. Són 180 alumnes contagiats dels gairebé 600 que hi estudien. L’Ajuntament ha precintat equipaments esportius i parcs infantils a l’espera que el Departament de Salut mogui fitxa. “Si cal confinar com a la Conca d’Òdena que ho facin”, diu l’alcalde Josep Andreu.

El Departament de Salut ha anunciat aquest dilluns un cribratge poblacional amb PCR en els pròxims dies per tal de detectar més positius. La Conca de Barberà presenta un risc de rebrot de 1.733 i una Rt de 4,07. A Montblanc el risc de rebrot és de 3.834,23. Són dades entre el 12 i el 18 de març. La comarca també té la pitjor velocitat de contagi (Rt), amb 4,07, quan en l’interval anterior estava en 1. La incidència acumulada a 14 dies se situa en 418,75 i hi ha 347 confirmats per cada 100.000 habitants.

Comptant des del 16 de febrer hi ha 128 positius. L’alarma s’ha encès aquest cap de setmana, però, quan se’n van detectar 41. La plaça Major de Montblanc oferia aquest dilluns una imatge molt diferent respecte el cap de setmana, quan les terrasses estaven atapeïdes de clients. Ara les taules estan més espaiades i distribuïdes arreu de la plaça. Fins i tot des del CAP es va fer un comunicat a la població perquè prenguessin consciència de la situació a Montblanc, amb unes dades mai vistes d’incidència.

Amb tot, des del CAP s’atribueix aquest brot de covid a trobades familiars, la qual cosa fa pensar que, després del cap de setmana d’aixecament del confinament comarcal, el nombre d’infectats anirà creixent en els pròxims dies. La directora del CAP, Laura Ruiz de Porras, demana “tornar al punt de partida” i extremar les precaucions. Assegura que són els pitjors indicadors des de l’inici de la pandèmia. Des del 10 de març s’han detectat 107 positius de Montblanc, 13 de Sarral, 2 de l’Espluga i 1 de Pira.

L’Ajuntament ja ha pres mesures, com tancar parcs infantils i centres esportius municipals, i suspendre totes les activitats previstes fins al proper 28 de març. “Estem pendents de poder-nos reunir amb el Departament de Salut per conèixer quines mesures s’han de decretar; si ells diuen que s’han de confinar Montblanc, nosaltres acatarem el que digui la Generalitat”, ha afirmat l’alcalde Josep Andreu, el qual ha fet una crida a la població perquè les imatges de les terrasses plenes no es tornin a repetir.