El socialisme català torna a estar de moda

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

En un 28M on la dreta va arrasar a tot l’Estat espanyol, Catalunya va ser un petit oasi pel socialisme. El PSOE va perdre gairebé totes les autonomies en què governava i les grans ciutats van caure del costat de l’aliança entre PP i VOX. En canvi, els resultats a Catalunya van ser més que remarcables, guanyant en moltes de les grans ciutats i recuperant les places històriques que van perdre en l’anterior cicle electoral.

Tot i que Junts va sortir lleugerament reforçat per triomfs com el de Barcelona, l’independentisme va patir un retrocés general i els electors van castigar durament l’actual partit que presideix la Generalitat, ERC. Els republicans van deixar de ser alternativa de govern a Barcelona, van caure fins a la tercera plaça a Lleida, van perdre amb claredat Tarragona i a Girona també van acabar lluny de les primeres places. La patacada electoral es va traslladar també a altres ciutats importants com Vilanova, Balaguer, Reus, Sabadell o Figueres.

Victòries clares a Tarragona i Lleida

Per contra, mentre els seus companys a l’Estat queien estrepitosament, el PSC va viure una nit dolça. Rubén Viñuales va recuperar Tarragona després de quatre anys de govern sobiranista. El PSC tarragoní va treure 9 regidors, mentre que ERC va baixar als 6. Amb el resultat, podran governar sense cap problema amb en minoria. La sorpresa del vespre electoral va ser el triomf rotund a Lleida. Fèlix Larrosa va assolir 9 regidors, com a Tarragona, però en el seu cas va enviar els que es postulaven com els seus immediats perseguidors (ERC i Junts) fins a la tercera i quarta plaça respectivament. Igual que Viñuales, Larrosa podrà fer un govern en minoria, però afirma que està disposat a obrir converses amb tots els partits menys VOX.

Girona, a l’espera de pactes

De les tres capitals de província guanyades, la màxima incertesa es troba a Girona. Sílvia Paneque va dur els socialistes fins a la victòria amb 8 regidors, empatada amb Guanyem que també en va treure 8. Tot i que els independentistes poden sumar, el PSC espera que es respecti la llista més votada, com ha reiterat Gemma Geis (Junts) durant la campanya. La juntaire és la gran derrotada a Girona, deixant el partit en tercera posició i amb 6 regidors.

Els triomfs a Girona, Tarragona i Lleida no es van poder traslladar també a Barcelona. Allí Xavier Trias va donar la principal alegria de la nit a la parròquia postconvergent i tot sembla indicar que podrà ser alcalde una altra vegada. Jaume Collboni va guanyar el seu particular duel amb Ada Colau, però va assolir un regidor menys que Trias. Existeix majoria per formar un tripartit amb socialistes, comuns i republicans, i de moment Maragall no descarta absolutament res.

Majories absolutes i retorns socialistes

A banda de Tarragona, el PSC també es va emportar la primera plaça a Reus. Sandra Guaita seria la pròxima alcaldessa després de 12 anys convergents. Ara bé, necessitarà pactes perquè Llauradó (ERC) no li tregui l’alcaldia. Al territori, podran mantenir Salou, Constantí, el Vendrell o Calafell. En canvi, els resultats no van ser gaire favorables a Vila-seca, Valls, Cambrils o Torredembarra. A més, a les Terres de l’Ebre la seva aposta per la coalició amb Movem Tortosa no els va permetre guanyar a Meritxell Roigé. A Lleida, van guanyar a Cervera, Balaguer Tremp i la Seu, tot i que en alguns d’ells haurà d’esperar als pactes per veure qui encapçala els respectius ajuntaments.

Pel que fa a l’àrea metropolitana, van obtenir la majoria absoluta a ciutats com Sabadell, Cerdanyola, Santa Coloma, Sant Joan Despí, Cornellà, Esplugues o Sant Boi. Tot i que en aquest cas sense l’absoluta, també governarà a L’Hospitalet, Gavà, Sant Feliu o Rubí, i està a l’espera de què pot passar amb els pactes de Castelldefels, on els acords podrien fer tornar el PP a l’alcaldia. A Badalona, els populars no necessitaran pactes, ja que Xavier Garcia Albiol es va endur l’absoluta, fent-li perdre l’Ajuntament al PSC. En la mateixa província, també es van emportar Vilanova, Vilafranca o Sant Pere de Ribes. Tanmateix, a  Girona, els socialistes podrien recuperar Blanes, retenir Platja d’Aro o aconseguir Lloret de Mar.

En l’àmbit nacional, els socialistes van ser els més votats amb el 23,71% dels sufragis totals del país, encara que en nombre de regidors va quedar en la tercera plaça darrere d’Esquerra i Junts. D’aquesta manera, el PSC li ha tret a ERC la primera posició en vots que els republicans van conquerir fa quatre anys. Més enllà d’això, el partit de Salvador Illa ha perdut 55.930 vots respecte del 2019 i el triomf rotund a molts llocs s’ha degut a la baixada de la participació i la davallada d’ERC. Com a la resta d’Espanya, VOX i el PP surten reforçats a tot el país i ja esmolen els ganivets per les generals del 23 juliol.