Dilluns, 15 d'abril de 2024
És notícia

Onze detinguts per distribuir oli d’oliva adulterat

Avatar photo

Agents de la Guàrdia Civil han detingut onze persones que formaven una organització amb dues branques a Espanya i Itàlia dedicades a la distribució internacional d’oli d’oliva adulterat.

L’operació ha estat realitzada de manera coordinada amb Carabinieri i Europol amb el registre, entre els dos països, de cinc cooperatives de les províncies de Ciudad Real, Jaén i Còrdova i tres d’italianes.

El Seprona de la Guàrdia Civil va fer la inspecció d’un camió que transportava oli d’oliva a Manzanares (Ciudad Real) on va detectar una sèrie d’anomalies. Arran d’aquest cas, la Unitat Orgànica de Policia Judicial va iniciar l’operació ‘Omegabad’.

A Espanya utilitzaven una empresa vinculada amb el procés d’adquisició d’olis de menor categoria per fer canvis en la categoria d’olis tèrbols a llampants per convertir-los en verge i verge extra mitjançant falsificacions de la documentació per poder-los comercialitzar.

Barrejaven els olis tèrbols, un subproducte de l’oliva, amb l’oli d’oliva de millor qualitat per aconseguir uns paràmetres adequats de greixos i eritrodiol que permetessin el comerç. També impedien la traçabilitat del producte mitjançant el no-registrament dels olis d’oliva de la seva empresa.

A Itàlia, dues empreses aglutinaven olis de gran part dels països que tenen rellevància al panorama oleícola, entrant la majoria a la Unió Europea a través de Portugal i realitzant amb ells els mateixos procediments de falsificació i manipulació que a Espanya.

A més, feien servir una forta estructura empresarial transnacional mitjançant mercantils als principals països productors d’oli sense controls de traçabilitat com l’espanyol que facilitava la tasca d’adulteració.

Durant la investigació s’ha comptat amb la col·laboració de l’Arma de Carabinieri italiana i Europol, que també han participat en les inspeccions.

Entre tots els registres s’han immobilitzat 16 dipòsits d’oli i més de 5.200 litres d’oli d’oliva adulterat llest per a la venda al públic. Han estat intervinguts més de 91.000 euros en efectiu, quatre vehicles d’alta gamma i bloquejat diversos comptes bancaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arriba la nova fase de poda d’arbres a Reus

Notícia següent

Més de 40 alumnes es sumen al programa Talent Jove de la URV

Notícies relacionades