Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Una molècula podria ajudar a netejar les cèl·lules envellides de després dels tractaments per càncer

Avatar photo

La troballa la qual cosa obre la porta a poder endarrerir l'envelliment dels teixits de l'organisme i, eventualment, a millorar la qualitat i l'esperança de vida en humans

Young hispanic woman wearing scientist uniform using touchpad and microscope at laboratory

Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en col·laboració amb la Universitat de Leicester del Regne Unit, han descobert una nova molècula que és capaç de destruir les cèl·lules envellides que queden després dels tractaments per càncer, sense afectar les sanes.

La troballa la qual cosa obre la porta a poder endarrerir l’envelliment dels teixits de l’organisme i, eventualment, a millorar la qualitat i l’esperança de vida en humans. De moment, els resultats que han publicat a la revista ‘Aging’, s’han obtingut en cèl·lules in vitro i ara començaran les proves amb models animals.

Al llarg de la vida, les cèl·lules estan sotmeses a diferents estressos, com ara la radiació solar, que fa que acumulin defectes. Mentre que l’organisme és jove, el sistema immunitari s’encarrega d’eliminar-les i netejar els teixits. Ara bé, a mesura que passen els anys, el sistema immunitari deixa de portar a terme aquesta tasca de manteniment i això fa que aquestes cèl·lules es vagin acumulant als teixits, que aquests comencin a funcionar pitjor, i que envelleixin.

En aquest sentit, els investigadors han identificat una molècula anomenada CUDC-907 que destrueix les cèl·lules velles d’una manera eficient i específica, amb pocs efectes secundaris sobre les cèl·lules sanes. En càncer, aquest fàrmac, que actua inhibint dues vies de comunicació de les cèl·lules, s’estava investigant per eliminar les cèl·lules que queden molt danyades després d’un tractament de quimioteràpia o de radioteràpia, però que no moren, sinó que entren en senescència, cosa que pot contribuir que es torni a formar un tumor.

En aquest treball, els investigadors han vist que l’inhibidor dual CUDC-907 elimina un tipus concret de cèl·lules senescents amb efectes secundaris limitats. Ara, engegaran proves amb models animals i, en cas d’obtenir bons resultats, passarien a testar-lo amb humans. Els autors consideren que el fàrmac es podria aplicar també en malalties en què l’acumulació de cèl·lules senescents té un paper, com ara l’Alzheimer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andorra participa per primera vegada a la Fira del Llibre de Madrid

Notícia següent

Jordi Torre: “Creiem que l’Espluga es mereix més i que la gent també”

Notícies relacionades