El consum d’edulcorants artificials ha anat en augment en els últims anys, a causa de la seva capacitat per a proporcionar dolçor sense aportar calories o carbohidrats. No obstant això, un estudi acabat de publicar en la revista Nature Medicine ha trobat una relació entre el consum de l’edulcorant artificial eritritol i un major risc d’infart de miocardi i accident cerebrovascular (ictus).
L’estudi, liderat per la Clínica Cleveland i realitzat amb més de 4000 participants als Estats Units i Europa, va revelar que les persones amb nivells més alts d’eritritol en sang presentaven un risc més elevat de patir esdeveniments cardiovasculars greus. A més, es va confirmar que l’eritritol afavoreix l’activació de les plaquetes, la qual cosa al seu torn augmenta la formació de coàguls en la sang.
L’autor principal de l’estudi, Stanley Hazen, assenyala la necessitat d’investigar més a fons els efectes a llarg termini dels edulcorants artificials com l’eritritol. Tot i que s’obté de la fermentació del sucre del blat de moro i no aporta calories ni carbohidrats, l’eritritol pot acumular-se en el cos humà.
Tot i que els productes amb eritritol es recomanen a persones amb obesitat o diabetis per a evitar el seu consum de sucre o calories, aquest estudi demostra que aquestes persones també corren un major risc de patir esdeveniments cardiovasculars adversos. Per tant, a partir d’ara és necessari continuar investigant els efectes a llarg termini dels edulcorants artificials i avaluar el seu consum en la dieta.