La Justícia ha donat la raó a una dona que va haver de recórrer a la sanitat privada després que a la pública li diagnostiquessin gasos i estrenyiment quan, realment, el que tenia era un tumor de 6 kg al seu úter.
Els fets van passar en un hospital de Galícia, on una dona de 37 anys va acudir durant el seu embaràs amb un fort dolor abdominal. La pacient va passar per diferents metges de diferents especialitats, però cap d’ells va ordenar fer-li una ecografia abdominal i li van anar receptant diferents medicaments per a gasos i estrenyiment.
Després de mesos amb aquests dolors, i veient que el Servei Gallec de Salut (Sergas) no li oferia solucions, la dona va anar a la sanitat privada. Allà, li van fer un TAC on van obtenir un resultat clar: la pacient tenia un mioma uterí de 6 kg de pes amb “extens creixement cap a la cavitat abdominal”, amb un diàmetre màxim de “26 centímetres”.
Segons l’informe, es tracta d’un tumor que no va afectar els ovaris o altres òrgans de la dona. De forma gairebé immediata, la dona es va sotmetre a una operació per a extirpar-li el tumor que finalment va resultar benigne.
Un cop solucionada la qüestió mèdica, la dona va considerar que des del Sergas es va actuar de forma negligent i que li van allargar una situació de malestar i de dolor durant cinc mesos de forma innecessària, motiu pel qual va interposar una reclamació davant del Sergas que va ser rebutjada.
Per aquest motiu, finalment, la dona va recórrer a la via judicial i va demandar el Sergas. La Justícia gallega li ha acabat donant la raó i condemna el Servei de Salut Gallec a indemnitzar la dona amb 20.000 euros.
El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia, contradient l’opinió dels jutjats de primera instància que no van donar suport a la dona, considera que el Sergas “va privar” la pacient d’una “diagnosi acurada” durant mesos que, si s’hagués fet una ecografia abdominal en un primer moment, s’hauria solucionat aviat. En canvi, aquesta ecografia per la sanitat pública estava programada per dos mesos després que la dona acudís a la sanitat privada.
Malgrat tot, el TSXG no considera que hi hagués mala praxi de l’hospital, però sí una “pèrdua de l’oportunitat” per no fer-se una ecografia abdominal “en un temps raonable”.