Dilluns, 27 de maig de 2024
És notícia

80.000 € d’indemnització per deixar-la sense poder tenir fills amb 24 anys per error

Avatar photo

Una diagnosi errònia va fer que els metges li extirpessin l’úter a una noia de 24 anys i ara hauran de pagar-li 80.000 euros d’indemnització.

El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) ha acceptat el recurs que va presentar la noia contra el Sergas (Servei Gallec de Salut) després que li diagnostiquessin un càncer colorectal sense haver-li fet una biòpsia del tumor.

A conseqüència de la diagnosi, els metges van extirpar l’úter a la noia, un fet que es podria haver evitat perquè anàlisis posteriors van demostrar que el tumor que presentava la pacient era benigne i derivat d’una endometriosi.

 

Li van detectar un tumor a l’intestí

Els fets van succeir l’any 2007, quan la noia tenia 24 anys i li van detectar un tumor a l’intestí. Davant la possibilitat que fos un càncer colorectal, la van derivar a l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la (CHUS), on la van operar i li van extirpar una part de l’intestí, l’úter, la cèrvix i 2 centímetres de teixit de la vagina.

La sentència del Tribunal exposa que la simptomatologia que presentava la noia va crear la sospita del càncer colorectal, però que no se li va practicar “la colonoscòpia amb biòpsia recomanada quan va ingressar”, motiu pel qual “no es va comptar, abans de la cirugia, amb la filiació de la tumoració”. És a dir, els metges no sabien si el tumor que tenia la noia era maligne o benigne. Seguint criteris oncològics, la noia va ser operada.

Però quan se li van fer altres proves posteriorment, les anàlisis van evidenciar que “la tumoració era benigna i venia formada per teixit endometrial”, de manera que li van diagnosticar endometriosi.

En conèixer la situació, la pacient va denunciar el Sergas per danys i perjudicis de la mateixa operació i també del postoperatori, ja que durant mesos va haver de dur una bossa amb fems connectada a la paret abdominal i van haver de tornar a operar-la mesos després per reconstruir-li el trànsit intestinal i tancar l’ostomia. A més, a causa de l’extirpació de l’úter, la dona va perdre la capacitat de tenir fills.

El jutjat del contenciós administratiu de Santiago va estimar parcialment el recurs i va condemnar el Sergas a indemnitzar la pacient amb 40.000 euros, però tant la demandant com el Servei de Salut gallec van recórrer contra la sentència. El Sergas al·legava que els fets ja havien prescrit, mentre que la denunciant reclamava una indemnització més elevada, de fins a 157.000 euros, per haver-li robat la possibilitat de tenir fills.

Finalment, el TSXG ha dictat en favor de la noia, tot i que no li atorga la indemnització que reclamava. El jutjat considera que els fets “no poden considerar-se prescrits”, rebutjant de ple les peticions del Sergas.

A més, reconeixen la “fallida esperança de ser mare en el futur” a la noia, motiu pel qual condemnen el Sergas a pagar-li una indemnització de 80.000 euros, més elevada que la inicial per l’edat de la noia (24 anys en el moment dels fets).

El tribunal considera que els metges no van fer totes les proves que havien de fer davant els símptomes que presentava la noia i van fer una intervenció “amb sospita d’una diagnosi, però no amb la certesa”. Afegeix que, “si s’hagués actuat d’una altra forma, és possible que no s’hauria arribat a la histerectomia total”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aquest 29 de desembre arriba el Parc de Nadal de Solivella

Notícia següent

Un jove motorista mort i diversos ferits en un xoc al centre de l’Hospitalet

Notícies relacionades