La Memòria Econòmica de Lleida 2024 presentada ahir dimarts indica que l’economia de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran creix per sobre de la mitjana catalana, un 4,5% interanual, mig punt per sobre que a la resta del país. Lleida és la demarcació que ha registrat un creixement més elevat i trenca així amb la dinàmica contrària que s’havia produït els dos anys anteriors quan era l’àrea geogràfica que menys creixia. L’economia s’ha vist impulsada per l’augment de l’ocupació, el dinamisme de la indústria i l’expansió del sector serveis. Les exportacions de béns creixen un 9,4%, l’avenç més elevat del conjunt del país, impulsat pel sector agroalimentari. El turisme assoleix màxims i és l’únic lloc on el nombre de viatgers nacionals creix.
L’ocupació ha tancat el 2024 amb un màxim històric de 197.305 afiliacions (2,3% més que el 2023). Aquest increment coincideix amb el mateix registrat pel conjunt de Catalunya, però varia per sectors. Destaca l’increment del 2,9% a la indústria – el més elevat a les quatre demarcacions – molt superior al 0,9% de Catalunya. En canvi, les afiliacions a la construcció, amb un pes a la demarcació superior al de la mitjana catalana, ha crescut menys (1,3% front el 2%), i a l’agricultura han disminuït tant a Catalunya com a Lleida. Finalment, els serveis, que és el sector predominant, ha crescut al mateix ritme a Lleida que el conjunt de Catalunya (2,6%).
Durant els primers sis mesos de 2026, el nombre d’afiliacions ha crescut un 2% interanual a Lleida (enfront a l’1,9% al conjunt de Catalunya) confirmant així que continua l’expansió econòmica.
Rècord d’exportacions
El 2024 les exportacions de béns en valor han augmentat un 9,4% i les importacions un 9,3% - ambdues assolint xifres rècord des de l’inici de la sèrie disponible. L’augment de les exportacions en valor s’explica pel sector agroalimentari, tot i que cal matissar que hi ha un efecte preus que afecta a l’increment del valor de les exportacions d’oli. En tones, l’augment de les exportacions de béns ha estat més contingut, del 0,2%.
En canvi, els primers quatre mesos de 2025 les exportacions de béns en valor han registrat una disminució del 4,7% en part degut a l’efecte de la caiguda del preu de l’oli (-50% a l’abril), gràcies a la fi de la sequera i la millora de les condicions climàtiques. Aquesta disminució en valor de les exportacions totals contrasta amb l’augment en totes de les exportacions els primers mesos d’enguany, un 11,7%.
Per sectors, el primer exportador, fruites, hortalisses i llegums, amb un pes del 22% sobre el total exportat, ha augmentat un 9,5% les exportacions fins als 690 MEUR. El segon sector exportador, els greixos i olis, ha augmentat un 41,3% el 2024 i disminuït un 42,1% els primers mesos de 2025, molt condicionat per l’efecte preus a l’alça el 2024 i a la baixa el 2025. Finalment, els productors càrnics, el tercer major sector exportador, ha augmentat un 3,7% el 2024. El pes d’aquests tres sectors en el total exportat de la demarcació representa el 53%.
Sector turístic
L’any passat el nombre de turistes allotjats en hotels de la demarcació va augmentar un 3%. Tot i que correspon majoritàriament a viatgers estrangers, que augmenten un 5,7%, és l’única demarcació on també augmenten els viatges nacionals, amb una variació del 2% respecte al 2023. Tot i el bon comportament del turisme estranger els darrers anys només representa el 21% dels viatgers total, un percentatge inferior al de la mitjana catalana (65%).
En els primers cinc mesos de 2025, el nombre de turistes allotjats en establiments hotelers a Lleida supera en un 13,2% el del mateix període de l’any 2019. Aquest creixement és més positiu que el 9,3% registrat a tot Catalunya. segons la procedència, l’increment dels turistes estrangers supera el de turistes nacionals (16,1% enfront al 12,5%). Les previsions per a la temporada d’estiu d’enguany són optimistes i s’espera arribar a una nova xifra rècord de turistes.
Perspectives econòmiques 2025
L’economia de Lleida ha continuat creixent amb força durant la primera meitat de l’any, gràcies a la bona evolució del mercat laboral, la baixada dels tipus d’interès i la inflació, i el dinamisme del consum. En canvi, la política aranzelària dels EUA, la incertesa econòmica i les tensions i conflictes geopolítics, poden tenir un impacte negatiu sobre les exportacions i el preu del petroli.
Per això, el consens de les previsions s’està revisant a la baixa. El PIB català serà positiu, tot i que desaccelera, i creixerà entorn al 2,7% el 2025 i 2,4% el 2026, segons estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’indicador de confiança empresarial a les cambres de Lleida fa preveure una certa estabilitat en el ritme de creixement econòmic de cara al tercer trimestre.