El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d'Hisenda, ha aprovat avui un augment salarial addicional del 0,5% per a les treballadores i treballadors públics de tot el país, amb efectes retroactius a partir de gener de 2024. Aquesta mesura beneficiarà prop de 3 milions de persones que treballen per a les administracions públiques i altres institucions estatals, autonòmiques i locals, complint així amb els compromisos pactats en el Acuerdo Marco para una Administración del Siglo XXI firmat amb els sindicats CCOO i UGT.
Aquest increment s'inclou dins d'un conjunt de pujades salarials que han estat establertes en els darrers acords signats entre el govern i els representants dels treballadors. Així, durant els tres últims anys (2022-2024), les retribucions dels empleats públics han estat subjectes a un augment fix i un altre de variable, vinculat a l'evolució de l'Índex de Preus al Consum (IPCA) i altres indicadors econòmics. En el primer any, es va aplicar una pujada del 3,5%, seguit d'un increment fix del 2,5% més un 1% variable en 2023. Finalment, per a 2024, la retribució fixa es va augmentar un 2%, acompanyat d'una part variable del 0,5%.
El nou increment del 0,5% es fa efectiu un cop s'ha comprovat que la variació acumulada de l'IPCA en els anys 2022, 2023 i 2024 supera l'increment salarial fix previst per aquest període. L'augment es calcularà sobre els sous vigents a 31 de desembre de 2023 i es reflectirà en una paga d'atrasos en les pròximes nòmines de les treballadores i treballadors públics, incloent-hi els pagaments pendents des de l'inici de l'any fins a la data actual. Aquest 0,5% també serà consolidable, cosa que implica que es mantindrà en les nòmines futures de manera permanent.
Amb aquest augment, el govern compleix els compromisos adquirits en el marc de l'Acuerdo Marco signat el 2022. Aquest acord no només establia l'augment salarial, sinó també la modernització de l'administració pública per millorar la qualitat dels serveis a la ciutadania, recuperar drets laborals perduts durant l'any 2012 i impulsar l'oferta d'ocupació pública. Un dels principals objectius del pacte ha estat reforçar el sector públic i garantir una millor atenció als ciutadans, amb mesures com l'augment de les ofertes d'ocupació pública i l'aposta per la captació de talent jove.
Aquesta decisió es suma a altres mesures importants que han estat implementades en els darrers anys, com la millora de les condicions laborals dels empleats públics, la igualtat en el tractament i la modernització de l'atenció a la ciutadania, tant presencial com virtual. El govern de Pedro Sánchez ha volgut així reconèixer el paper fonamental dels treballadors del sector públic i continuar amb una política de reforç dels serveis públics, que són essencials per al funcionament de l'estat del benestar.