Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Salvador Noguera: “Volem incrementar la participació ciutadana perquè els veïns s’involucrin més en el dia a dia”

A diferència del mandat que ja s’acaba, ERC tindrà ara llista pròpia a la capital de les Garrigues i no es presentarà amb la CUP sota el nom Borges per la República. El seu cap de llista, Salvador Noguera, assegura que les relacions entre ells durant aquests quatre anys han estat bones i ara advoca per augmentar la participació ciutadana com a eix principal del seu programa. Des de la bancada republicana, critiquen que aquest mandat no s’han fet grans obres i que cal crear llocs de treball per salvar el comerç local. I, evidentment, un dels centres d’atenció serà Nova Tracjusa, que ja va fer perillar la presència dels republicans als comicis.

 

Des de l’oposició, quina valoració fa d’aquest mandat?
Hi ha hagut un estalvi econòmic important per la pandèmia i això és així. La valoració, doncs bé, s’han arreglat alguns carrers i s’ha fet finalment l’arxiu comarcal, però des de l’Ajuntament no s’hi ha posat ni un euro. D’obres importants no n’hi ha hagut cap. S’han continuat tancant comerços; han passat quatre anys més sense un metre quadrat més de sòl industrial. A més a més, hem tingut batalles a les quals no s’han sumat com la moció que vam presentar per tenir servei de radiologia al CAP i que el govern va votar en contra inexplicablement perquè és un servei pel poble i per la comarca. I ara és curiós que l’alcaldessa es queixa que no tenim el servei. També vam portar una moció perquè l’Ajuntament es posicionés en contra de la incineradora de Tracjusa i van votar-hi en  contra al·legant que entre els veïns hi ha gent a favor i en contra i que ells no es volien posicionar. Quan parles d’una incineradora a 2 quilòmetres no va de si hi ha gent a favor o gent en contra, va de la salut de les persones i de que Europa està en contra de les  incineradores.

D’altra banda, les Borges fa anys que no exerceix de capital de comarca. En termes de salut no s’ha fet res per ajudar els pobles de la comarca. A més, devem ser l’única capital de comarca del món que té la seu de la Denominació d’Origen al Segrià. Nosaltres tenim previst de cedir-los un espai al centre d’empreses innovadores perquè puguin estar aquí, a la comarca de la que defensen la qualitat de l’oli. A més, a la Fira de l’Oli les cooperatives de les Garrigues les pots comptar amb els dits d’una mà i te’n sobren. A la primera edició hi havia totes les cooperatives de les Garrigues i ara de tot menys l’oli de les Garrigues perquè no se la senten com a seva. Alguna cosa està fallant. Finalment, sobre la retirada de multes que s’està investigant, crec que no es poden retirar multes arbitràriament i que quan es considera que la multa és injusta el que s’ha de fer és presentar un recurs.

 

Precisament sobre Tracjusa, des de la secció local d’ERC a les Borges van amenaçar de no presentar-se a les eleccions. Finalment, s’hi presenten. Hi va haver algun canvi?
Sí, va venir la directora general de Medi Ambient, Mireia Boya, en una reunió oberta on també hi havia el president de Tracjusa i va deixar clar que la normativa europea ha canviat pel que fa a la incineració i és  un projecte  que no rebria cap subvenció de la Unió Europea i que no es podria fer cap modificació sobre aquest projecte. Ens va dir que si n’hi havia cap, passaria pel seu despatx i s’ho mirarien amb lupa per veure si s’adapta o no a la nova normativa europea. Nosaltres vam amenaçar per si no hi havia algun moviment per part del govern que es posicionés per veure com havia anat, perquè això ho va autoritzar el conseller Calvet a poques hores de deixar la conselleria i aquest estiu va explotar perquè Ipcena havia portat al·legacions i els tècnics de la conselleria van aconsellar no acceptar-les per no caure en prevaricació, perquè els tècnics eren els mateixos que van fer els informes abans. La conselleria tenia dos opcions: o ser molt transparents i fer-ho públic o agafar una postura més còmoda i tancar la resolució de les al·legacions en un calaix.

 

El fet que aquest mandat es presentessin sota el nom de Borges per la República conjuntament amb la CUP els ha beneficiat o els ha perjudicat a l’hora de tirar endavant propostes des de l’oposició? Han treballat bé junts?
Hem treballat molt a gust, a més tenim amistat personal. Compartíem el programa amb un percentatge altíssim i el seguim compartint. De fet, per l’únic que no anem junts és que els que segueixen amb Borges per la República volien fer una llista fora dels partits tradicionals. L’altra vegada van acceptar sumar per Acord Municipal (AM); ara volien deslligar-se dels partits tradicionals. Nosaltres el que no podem fer és seguir una llista així i que ERC no tingués llista en una capital de comarca i que no pogués sumar, després, per a què la Diputació es mantingués en mans d’esquerra. Això nosaltres no ho podíem permetre. Ha estat l’únic punt, no hem tingut divergències. Sí que algun cop hem donat llibertat de vot en alguna votació perquè alguns ens hi sentíem còmodes i d’altres no. Fins i tot amb això ens vam entendre.

 

Quins són els principals eixos que proposa ERC per aquest nou mandat?
A diferència de l’actual equip de govern, nosaltres volem incrementar la participació ciutadana de forma que, fins i tot, puguin participar en l’elaboració dels pressupostos. Però no amb pressupostos participatius, sinó que participin plenament i que s’involucrin més en el dia a dia de l’Ajuntament. Volem incorporar mecanismes de progressivitat als tributs municipals. Ja vam portar una proposta per donar ajudes a famílies monoparentals en matèria d’IBI. Reduir l’IBI legalment no es pot fer perquè només es pot fer a famílies  nombroses, però hi ha molts ajuntaments que estan fent ajuts en aquest sentit. Respecte a l’urbanisme, tenim un polígon industrial que està pendent d’executar des de fa 16 anys. Aquest polígon està molt ben situat, just a la sortida de l’AP-2, però portem 16 anys sense un metre quadrat de sòl industrial i és impossible que vingui una empresa a crear llocs de treball i sense llocs de treball és impossible que  vingui més gent. Si no ve més gent, el comerç està tocat de mort.

 

Clar, i abans deia que ja s’havien tancat comerços. Què proposen per salvar-los?
D’entrada, si no es poden crear llocs de treball, és molt difícil que puguin incrementar vendes si sempre som els mateixos. La gent que treballa aquí, aprofita per comprar aquí; els qui treballen a Lleida o a Mollerussa, compren allà. Per salvar el comerç és bàsic crear llocs de treball. Després també tenim l’efecte del mercat, que s’ha anat apagant. La gent  que compra al mercat, també compra a les botigues que hi ha.

 

Un dels problemes que hi ha actualment és l’accés a un habitatge digne. Quines propostes defensa ERC per garantir aquest dret?
Ara està de moda demanar a la SAREB que cedeixi els pisos. Jo, en un ple de fa 4 o 5 anys, ja vaig dir que s’havia de destinar una part del pressupost per adquirir algun habitatge per qui ho pogués necessitar. A mi se’m va dir que no en tenia ni idea, que es notava la meva inexperiència i que només faltaria que l’Ajuntament s’hagués de dedicar a administrar pisos. Ara resulta que l’Ajuntament de Balaguer ha adquirit 60 pisos. Balaguer té més problemes que les Borges, però altres llocs, com la Granadella, han subvencionat la rehabilitació d’habitatges abandonats. Aquí n’hi ha molts, d’habitatges que estan tancats i que els propietaris no saben què fer-ne, però tampoc s’ha fet cap acció per posar-se d’acord amb aquests propietaris.

 

Quants pisos socials farien falta?
Com que no n’hi ha hagut mai i no han publicat mai cap estudi fet, no et puc dir el nombre d’habitatge social que ens fa falta. Però se n’ha de fer i alguna part ha d’anar pels joves  que es vulguin emancipar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 400 alumnes de 3r de primària de Cambrils gaudeixen de ‘Clika’

Notícia següent

Torredembarra participa, un any més, a la Setmana de la Natura

Notícies relacionades