Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Roc Muñoz: “En més de 25 anys que porto aquesta legislatura ha estat la més difícil”

Parlem amb Roc Muñoz, alcalde de la Canonja des del 1997 i regidor des del 1995. Ha viscut una pandèmia pel mig i una explosió. La Canonja està situada al costat del polígon petroquímic i això comporta riscos per als seus habitants. L’últim incident destacat, el d’IQOXE, va tornar a encendre totes les alarmes. Les poblacions de la zona s’han queixat en moltes ocasions de la manca de comunicació ràpida entre les autoritats i la població.

Vostè porta 25 anys com a alcalde de la Canonja, podríem dir que aquesta legislatura ha estat la més complicada?
Des del 1997 quan estava descentralitzat, i a partir del 2011 amb el municipi ja reconstituït administrativament. Han sigut dos anys complicadíssims, jo crec que tots els ajuntaments podrien dir el mateix. Però ens hem sortit i encara queda. La pandèmia va ser una cosa desconeguda per tothom i hem dedicat molts esforços a tractar de subsanar els seus efectes.

Podríem dir que ara ja torna tot a la normalitat?
Si, ara ja podríem dir que tot està com abans, però sense oblidar-nos d’on venim i per allò que hem passat, que ha sigut molt dur i molt llarg. Hi ha gent que encara no s’ha pogut recuperar i potser no ho podran fer, i això és molt dur.

Un dels punts importants d’aquesta legislatura ha sigut l’explosió d’IQOXE el 2020, com està tot més de dos anys després?
Va ser una cosa molt greu, va deixar al descobert moltes mancances quant al tema de seguretat, i sobretot d’avís a la població. La causa judicial continua oberta sense resolució, i gairebé impossible conèixer les causes de l’explosió. Tot està en mans de la jutgessa en aquest cas, i el municipi afectat és la Canonja perquè la fabrica està aquí, però els seus efectes van arribar a altres barris.

El tema de les sirenes, que vostè ho va criticar pel fet que no van sonar, s’han fet algunes simulacions després del que va passar?
No, les simulacions es faran a la tardor. És quan des de la Generalitat i Protecció Civil han previst que hi hagi un simulacre d’actuació, per tant, és quan sonaran les sirenes. I si, jo vaig criticar el fet que no sonessin les alarmes, perquè va ser una cosa molt greu.

S’ha fet una inversió de més de 40M d’euros, per què el producte que va ser el causant, ja no s’utilitzés més, és veritat això?
IQOXSE ha fet una inversió molt important en adequar les plantes de derivats, i sé que ells estan molt ficats en modificar possibles problemes. I efectivament, aquesta tecnologia que s’emprava en la planta que va explotar no la tornaran a posar en marxa. De fet, el que han fet és enderrocar-ho tot i deixar-ho tot net.

Com valora l’any que li queda abans de les següents eleccions?
Queden tantes coses que estic pensant a tornar-me a presentar. Seria un argument molt fàcil, perquè sempre quedarien coses per acabar. És cert que en aquests dos últims anys hem dedicat més temps a la població. És per això que les obres emblemàtiques del nostre programa electoral no les hem pogut complir, llavors es tracta que en la pròxima legislatura es vagin acabant. Hi ha coses importants que es posaran en marxa els propers mesos.

Llavors es tornarà a presentar?
Sí, encara no ho tinc decidit del tot però és del tot probable. Aquesta és una vida que m’apassiona i m’entusiasma, per això és molt possible que continuï.

Després de la forta sotragada econòmica provocada per la pandèmia, cal reactivar l’economia. Què s’està fent des de l’Ajuntament de la Canonja?
Nosaltres vam posar en marxa una cosa que li dèiem la targeta moneder. Tota la població disposava d’aquesta targeta. Eren 125 euros per persona, si era una família després eren 100 més per persona. Aquests diners obligatòriament s’havien de gastar als comerços locals. Això representa que quasi ens vam anar a uns 800000 euros que l’Ajuntament va posar a disposició de la població i, per tant, que això va beneficiar a tots els comerços del poble. Una altra cosa que vam fer va ser ajudar als bars amb aportacions amb diners. Tot això ens va portar a una bona línia. Fins ara encara no cobrem per tenir les taules i les cadires als carrers, des del 2020 que no els hi cobrem. Són serveis que estem donant a la població per ajudar-los. També estem fent campanyes per augmentar les vendes. Al final es casi 1M d’euros que hem invertit en això.

Com es troben els actuals projectes urbanístics de la Canonja? Un d’aquests projectes és el Teatre Municipal, ja està enllestit?
L’Orfeó canongí estarà enllestit cap a finals d’any. S’ha endarrerit perquè algun dels materials que s’havien de rebre venien des d’Ucraïna. Quasi que fa mig any que havia d’estar enllestit.
Jo calculo que ja es podrà fer la inauguració cap a Nadal. Jo no acostumo a inaugurar res, simplement les poso en servei. En tots els anys que porto crec que inaugurat 4 o 5 coses, però l’Orfeó sí que em fa especial gràcia inaugurar-lo.

Quins projectes podria dir que li falten per acabar d’enllestir abans d’acabar aquesta legislatura?
Esperem que estigui també el Museu del Mamut, està pràcticament enllestit, i ara al mes de setembre s’ha de fer la museïtzació, que s’acabarà cap a la primavera. Això no es podrà inaugurar perquè coincidirà amb les pròximes eleccions el maig del 2023, i uns mesos abans no es poden fer inauguracions.

El jaciment del Barranc de la Boella es pot visitar ara?
Ells venen a excavar al setembre i normalment fan alguns dies de portes obertes. I com més o menys està pròxim a la inauguració del museu del Mamut es podrà visitar tot. És el jaciment més antic fins ara a Catalunya.

Les festes Majors van començar el dia 5 i duren fins al dia 16 d’agost, com es presenten aquestes primeres festes sense restriccions?
La gent en te ganes, nosaltres venim de 4 caps de setmana abans amb el Cinema a la Fresca, i la gent ha participat moltíssim. Es va fer un sopar on hi havia més de 500 persones. La gent té moltes ganes i nosaltres volem posar a disposició coses perquè s’ho passin bé.

Quin seria el plat fort per vostè?
No hi ha concerts amb artistes molt importants, és una continuïtat d’actes, són festes de poble. La missa i el Pregó són coses rellevants, són actes que fan que siguin estimats per la gent.

Acostumen a rebre més gent en aquestes dates de festes?
No massa, podríem dir que quan ve més gent és el dia de la Diada Castellera. Que se sumen els propis castellers amb la gent de fora que els ve a veure. Si hagués de vendre les festes serien les festes de la normalitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Barcelona treu a licitació una xarxa 5G de gran capacitat

Notícia següent

ATENCIÓ: Explosió en la seu de dades de Google

Notícies relacionades