Oliver Klein: “La moció m’agafava amb molta maduresa política, no va ser un caprici”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

Parlem amb Oliver Klein, alcalde de Cambrils des del 2021. Des del 2011 és portaveu del Grup Municipal del Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC). En la legislatura actual, va presentar una moció de censura a la llavors alcalde Camí Mendoza. El van donar suport 13 regidors i 8 es van oposar. Porta al govern des del setembre del 2021 amb intenció de continuar. Ens ho explica tot en aquesta entrevista a La Ciutat.

Vostè va començar el mandat arran d’una moció de censura a Camí Mendoza (ERC), com és començar així?
Quan es fan tipus de decisions com aquestes ja està tot molt meditat i pensat, i a mi m’agafava amb molta maduresa política. Jo sé que no es feia per caprici, es feia molt pensat i molt meditat per tirar endavant un projecte que avui en deia l’estem donant a conèixer i consolidant.

Deia que la ciutat estava en una situació de paràlisis, creu que ho han canviat això?
I tant, era un moment clau en el qual havíem contribuït a ficar l’agenda pública uns temes importants per la ciutat. Creiem que potser se’ns quedava curt el ritme, el plantejament, la missió… i havíem de fer un pas endavant en la línia adequada i enfortir-nos. Hi havia qui ens volia acompanyar en aquest projecte i qui no.

Com està la relació amb el govern anterior, ja que l’acusaven de deslleialtat?
Bé, justament som menys partits polítics, tant els que estem en govern com a l’oposició. Cambrils és un poble petit, i si no hem estat en un costat ha sigut a l’altre. Dintre la maduresa política i democràtica, s’ha de saber estar en els dos costats. Jo hi he estat també en l’oposició i cadascú ha de ser lliure i optar a fer una oposició crítica, constructiva, destructiva… fer un govern que s’adormi no el vol ningú, jo respecto la decisió de la resta.

El pressupost d’aquest any és un 8% superior al del 2021, com ho han afrontat això?
S’ha incrementat sí. S’havien de finançar unes obres que estan molt avançades i s’estan acabant, que és la rambla Jaume I, l’avinguda de l’Esport, les intervencions a l’espai de l’antiga estació… També hi ha altres petites obres que tenim pendents, que primer hi ha els projectes i després falta executar-les.

Té inversions públiques importants en procés, com és la remodelació de la rambla Jaume I i l’enderroc de l’antiga estació i avinguda de l’Esport, com està això?
Son tres obres que han complert amb la nostra paraula, durant els mesos ja ho vam anunciar que es va formar nou govern, ho hem desenvolupat i gairebé estem ultimant aquestes obres. És una mostra més del sentit i la força implementat en aquest àmbit.

Obriran la rambla Jaume I abans de finals d’any?
Si, serà a finals de desembre amb el qual estem molt contents amb la convocatòria mensual. Hem fet moltes reunions de seguiment de les obres en la qual s’ha anat explicant tot, juntament amb els veïns implicats, associacions comercials i tothom que tingués alguna cosa a dir. El cronograma s’està complint, i la reunió que vam fer la setmana passada ens confirma l’obertura a finals d’any. Potser quedaria alguna petita cosa al gener, però en general va tot en regla.

Ajudes en rehabilitació d’edificis dels Fons Next Generation, com es gestiona això?
Correcte, són les grans ajudes després de les crisis patides que venen de la Unió Europea, hem sabut moure’ns i manegar-nos en diferents àmbits, directe i indirecta. El que hem rebut és un finançament, superior que prové d’Europa. D’altra banda, el que hem fet és tindre accés a les subvencions directes, les que han presentat en projectes concrets. Aquests fons ens han implicat com a administració a estar atents en aquestes convocatòries a estar atents, a crear grups de treball i també poder treballar amb altres ciutats. Això ajuda molt a estar en contínua modernització.

Com va anar el procés participatiu per la construcció del nou pavelló?
Molt bé. Aquesta ja és un perfil de noves qüestions que han anat entrant. Una vegada complert els nostres objectius principals amb solvència, amb el temps prescrit. El que hem fet és donar a conèixer quines són les noves iniciatives. Ens hem trobat en els darrers anys una sobreexplotació, que són dues pistes esportives en un mateix edifici. No hi caben totes les competicions de tots els clubs, que per sort tenim molts. A petició de molta gent calia fer un nou Palau d’Esports. S’ha fet el projecte ja i només queda pressupostar-lo que estarà al voltant dels 2M d’euros. Caldrà buscar els diners i la licitació per a fer-ho possible.

Una altra prioritat és el projecte del Teatre Auditori
És una inversió pública que es va ampliar com a activitat al Palau de Congressos, per fomentar el turisme. En el seu moment va quedar interrompuda, sense finançament municipal ni subvencionable. El que hem fet ja en aquests dos anys, és intentar la manera per acabar de finançar-lo i omplir el contingut del mateix per ampliar els seus usos. Hem vist que si era 100% públic no garantiria la seva viabilitat, llavors hem anat a buscar altres empreses per acabar d’ajudar-nos a construir.

Com van les obres del Parc de l’Esquirol?
És una idea de projecte, tenim unes finques molt interessants prop de la platja anant cap a Vilafortuny. Seria una alternativa a l’oci i al turisme de sol i platja, però també esportiu, llavors volíem complementar aquesta oferta amb aquesta idea. Llavors vam fer aquest projecte que en aquest moment el tenim aturat a falta de finançament, però crec que és molt interessant de cara al futur.

Tenen pensat fer nous passos per l’antiga via?
Si, vam fer quatre passos que ja estan utilitzats. Aquests estan ben ubicats perquè porten a molta gent a les principals zones com són les platges. Però sí que en quedaria algun altre, el mateix de l’antiga estació, però també quedaria el que seria connectar la plaça de l’Ajuntament amb el barri de l’Eixample platja, que creiem que és molt important. També tenim pendent l’enderroc d’alguns ponts i passos a nivell que en l’actualitat ja no tenen sentit, i menys amb el projecte del tramvia.

Tema tramvia, quines parades creu que haurien de tenir a Cambrils?
Jo crec que finalment podem estar contents amb les parades estipulades, en vam reivindicar una de mes abans d’arribar a Vilafortuny, a la zona del camí del corralet. Aquesta és una parada que va entrar com a al·legació per part nostra que s’està estudiant. Si no fos una parada serà un baixador, perquè creiem que és una zona important. També hi ha una ampliació de les fases que contempla la connexió amb el que seria la nova estació del tren, amb el qual tindríem una o dues estacions més, però s’haurà de mirar.

Que suposarà pel poble aquest projecte?
Jo sempre l’he defensat com la manera de reunir el creixement urbanístic horitzontal de Cambrils. Serà molt fàcil traslladar-te d’un barri a un altre o fins i tot per comunicar-te amb Salou o Vila-seca. Serà un vehicle constant, lleuger, no contaminant i que afavoreix la permeabilitat perquè funciona com els cotxes, en l’àmbit semafòric.

Temes que vulgui remarcar com a rellevants per a vostè en aquesta legislatura?
Per nosaltres el tema de l’esport és molt important. No és una obra tan visible a nivell de centre de la ciutat (perquè està a l’entrada), però afavoreix que molts visitants de les instal·lacions esportives que puguin desviar-se abans i no hagin d’entrar al centre. Tenim moltes petites obres pendents al voltant d’això, com una rotonda o embellir l’avinguda de l’Esport. Calculem que a finals de febrer ja estigui enllestit.

De cara les eleccions de maig, té intenció de tornar-se a presentar?
La intenció és que sí, però a part ja m’han confirmat. L’assemblea de militants del meu partit fa un mes i mig que es van reunir i per una gran majoria em van aclamar per unanimitat a què em tornes a presentar. La intenció la podria haver manifestat abans, però ara ja és quasi una obligació. Confirmen també els nostres regidors que actualment estan a l’Ajuntament com a números 2 i 3 que han treballat molt bé. Aviat donarem a conèixer els següents números de la llista i amb moltes ganes. Tenim molts projectes que em fan molta il·lusió.