Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Laura Mas: “A curt termini, podrem tenir uns 200 pisos més de lloguer de nova construcció”

Avatar photo

Tot i l’aturada per la pandèmia, el comú d’Encamp porta terme aquest mandat una gran transformació urbana que canviarà la cara de tota la parròquia i una aposta pel turisme familiar i esportiu. A més, finalment sembla que el FC Andorra continuarà mantenint-hi les arrels en aquesta nova etapa que enceta al futbol professional. Laura Mas, Cònsol major d’Encamp, desgrana tota l’actualitat de la parròquia en aquesta entrevista per La Ciutat d’Andorra.

Després de dos anys de restriccions, per fi Encamp ha pogut gaudir d’una Festa Major com les d’abans. Com ha sigut el retorn?

Molt acollides per tothom. Com pots imaginar, les festes majors d’Encamp i del Pas de la Casa han sigut amb total normalitat i sense cap protocol sanitari. Els actes han tingut molt bona acollida, com els balls de tarda per la gent gran, on van gaudir moltíssim. A més, el temps ens ha donat una mica de treva i els nens han pogut gaudir de les activitats aquàtiques. Finalment, el Rally Sorpresa i el sopar de jovent, amb més de 60 joves, eren molt esperats.

Quin balanç fa d’aquests dos anys i mig de mandat marcat per la pandèmia?

Ens va trencar molts projectes a tots, no només a la part política. No podem deixar de banda que el projecte per la parròquia previst per quatre anys s’ha hagut de reduir a la meitat. Durant l’any i mig de la pandèmia les nostres prioritats eren la seva gestió, el benestar de tothom i que les empreses aguantessin. En el moment en què vam començar respirar una mica, vam començar amb els projectes més importants que ens havíem compromès. Estic molt satisfeta perquè tots portem un ritme molt elevat. Hem tret més de 100 concursos i això és una feina molt feixuga. L’equip, no només polític, ha tirat amb moltes ganes els projectes principals. No pensava que podríem arribar a complir tant percentatge del programa, però quan fas balanç veus que anem a un ritme molt bo. Malgrat això, no tot ho podrem fer perquè no arribem.

Una de les grans inversions és la zona del Parc de l’Ossa. Què representa aquest canvi?

És un dels projectes més destacats del mandat, però no és l’únic en la transformació urbana. Tenim uns objectius que marquen cap a on hem d’anar i la transformació urbana i la qualitat de vida era una de les estratègies. El Parc de l’Ossa significarà tornar a tenir un pulmó esportiu, social i verd al mig d’Encamp. Serà un espai on hi haurà molta dinamització i es faran moltes activitats. A més, el parc ha sigut fruit d’un concurs d’idees. És a dir, el poble ha triat quin és el seu projecte.

Quins altres projectes de transformació urbanística teniu en marxa?

Estem destinant prop de 500.000 euros en el pla de manteniment. Totes les voreres, papereres, senyalització, jardineres i mobiliari urbà es faran de nou. Les actuacions compten amb un embelliment complet del carrer. Per exemple, es va fer una millora rellevant que va donar vida a l’avinguda Joan Martí. Alhora, és important refer les zones residencials.

D’altra banda, hem reforçat els plans de neteja, hem ficat pipicans, zones enjardinades i de lleure. Als nuclis antics, d’aquí poc farem les inauguracions de tots els murals de la Samantha Bosque, amb què es faran visites teatralitzades a partir de setembre. Al Pas de la Casa també s’ha fet una feina molt important, inclús amb més inversió per habitant que a Encamp. És el cas de la nova escola bressol amb l’àrea de jovent, que era un servei molt necessari. A més, estem a la fase dos de l’embelliment del carrer de Sant Jordi. Estem fent una transformació radical de la parròquia.

És un abans i després per la parròquia.

És un gran canvi. En serveis, una de les nostres estratègies és ser una destinació esportiva i de natura. Per a això, necessitem tenir una parròquia maca i amb instal·lacions de qualitat. Tenim estades durant tot l’any d’equips de primer nivell i s’està invertint molt en els poliesportius.

Precisament, al Pas de la Casa es busca atraure un turisme familiar. De quina manera el voleu promocionar?

Convoquem els agents socioeconòmics del Pas de la Casa i des d’allà decidim les estratègies per tirar endavant. A l’última taula de l’oci nocturn es va pactar traslladar-lo fora del nucli, com abans de la pandèmia. També s’està ficant videovigilància als carrers del Pas de la Casa de cara a l’hivern. D’altra banda, el que s’està treballant és el producte familiar. Per aquest estiu, teníem de la pesca a Cubil amb més de 600 infants per aprendre la pesca sense mort i les activitats al llac de les Abelletes, on a final de mes es farà un espectacle de llum amb música en directe. Finalment, amb Andorra Turisme es van programar Scape rooms a totes les parròquies i n’hem ficat un de familiar al Pas de la Casa.

Al març vau posar en marxa el servei de bus a demanda, l’Uclic. Quina rebuda ha tingut?

És un servei que està tenint força èxit. Es necessitava per un sector determinat com la gent gran o els adolescents que s’havien de desplaçar des de les zones residencials fins al nucli. Des del 21 març fins al 16 d’agost hem tingut 3290 reserves validades. És un producte que vam dir que primer el faríem de prova, però és un servei que es quedarà. El que ens permet aquest any de prova és veure quin tipus d’usuaris el fan servir i si hem d’adaptar l’horari.

Es va anunciar l’avantprojecte del nou estadi del FC Andorra amb una inversió del comú de 6 milions d’euros. Quina importància té per la parròquia mantenir l’equip en el seu terme?

Té tota la importància. Primer, perquè forma part de l’estratègia que sempre hem seguit: ser una destinació esportiva i familiar. Aquesta ho serà per excel·lència. Només s’ha de veure l’impacte que té ara a Segona Divisió i vincular-lo a escala internacional a la parròquia és crucial. Més enllà de si cada 15 dies es fa un partit i venen aficionats, sempre hem dit que el concurs transcendeix el futbol i hi haurà activitats paral·leles per donar-hi un ús els 365 dies l’any.

Sap quin impacte econòmic tindrà?

L’impacte econòmic està calculat. A un curt termini de 30 anys, hi ha un impacte indirecte per la parròquia de més de 46 milions d’euros pel teixit comercial. Invertir 6 milions quan sabem que l’impacte serà tan important fa que el futur de la parròquia es vegi diferent. Em dolia que diguessin que Encamp estava morta. Volem fer una estratègia única, sense copiar el que es fa a altres llocs d’Andorra. Cada parròquia hauria de tenir un producte únic i entre tots tenir molts fronts oberts perquè sigui una destinació turística més enllà de l’esquí.

Es va mostrar molt molesta amb la forma d’anunciar la nova ordenació d’Escaldes-Engordany a la Vall del Madriu. Finalment, sembla que s’ha encarrilat el tema amb un acord amb Andorra la Vella. Com valora aquesta sortida?

Els consensos s’arriben si les parts volen. Hi ha hagut alguna conversa en l’àmbit privat amb els cònsols i hi ha la voluntat per totes les parts d’arribar a un consens per no bloquejar la Vall del Madriu. Confio que sigui així. Aquesta situació no ens agrada a ningú. Com vaig dir en un moment donat, la Vall del Madriu és un patrimoni de l’UNESCO i no ens hem de mirar el melic. Hem de tenir visió de país. Des de les últimes declaracions, la situació ha millorat una mica i esperem que acabi bé.

Aquest mandat vau aprovar la cessió al 0% per la construcció d’habitatges de lloguer. Quin impacte ha tingut la mesura?

Apostem molt perquè el privat pugui aportar pisos de lloguer al mercat. Aquesta va ser a una de les mesures a què ens vam acollir i, per part d’Encamp, ha funcionat. Projectes que volien entrar-se per venda, en tindre aquesta bonificació, seran per lloguer. Si tot va bé, en un curt termini podrem tenir prop de 200 pisos més de lloguer de nova construcció. De moment, estem contents amb la mesura.

Quan parla de lloguer, es refereix a lloguer assequible o tot en conjunt?

Sempre ho hem dit. No són lloguers de luxe. Són pisos que van d’una a tres habitacions amb preus força assequibles. No parlem de torres i pisos de lloguer de 1200 euros.

Amb relació als pisos buits, poc més del 10% dels pisos a Encamp es troben en aquesta situació. Què planteja el comú per revertir-ho?

Hi ha una taula de l’habitatge amb tots els representants que hi treballa. Aquesta és la fórmula. Tots hi hem de posar de la nostra part, però el que està clar és que hi ha pisos de segona residència que no estan buits tot l’any. Es fa complicat dir-los-hi que no podran gaudir d’un pis que tenen en propietat. El que hem de fer és atacar els pisos que estan tancats durant tot l’any. Com a parròquia, el nostre cas principal són els pisos de segona residència.

Quines coses queden pendents abans d’acabar el mandat?

Queda acabar projectes importants com el carrer Sant Jordi del Pas de la Casa abans de novembre, el nou parc infantil, el Parc de l’Ossa a Encamp i la transformació de la parròquia en general. Cramea també seria un dels projectes que m’agradaria veure enllestits, però no sé si arribarem perquè l’obra és complexa. A més, ens falta algun projecte com l’avinguda d’Encamp al Pas de la Casa o continuar treballant amb SATDE al Pas de la Casa i amb el Funicamp. D’altra banda, a Encamp volem posar una planta més al casal del poble per tenir espais més actualitzats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

10 individuals i 2 entitats podran cultivar les parcel·les dels horts d’Amposta

Notícia següent

Mata la seva dona a ganivetades

Notícies relacionades