“L’actual equip de govern no afavoreix el diàleg”

És la tercera vegada que es presenta com a alcaldable a l’Ajuntament. Com es presenta el repte?
Venim d’una situació en la qual el nostre grup polític va tenir una escissió d’una part dels regidors que van formar un altre grup (UniCat). De 4 regidors que érem vam quedar-ne només dos, i això ens va perjudicar bastant. Aquests anys han estat de molta feina, de picar molta pedra, que dit sigui de pas ens va anar molt bé, ja que a les darreres eleccions el nostre grup polític va passar de 2 a 4 regidors. Vam ser la primera força del Catllar amb més d’un 30% de vots, i la segona força va ser UniCat que de tres regidors va baixar a dos. Per tant, penso que en l’anterior legislatura vam fer una bona feina, i això el poble ens ho va premiar.

Aquest cop penso que, després de la moció de censura que vam patir per part de les forces polítiques que estaven a l’oposició, la gent veurà quina és la realitat: de desgovern total. De fet, els 4 grups que configuren l’equip de govern s’han desfet. Per tant, he de dir que les percepcions són bones. Hem fet una llista bastant potent i crec que ens anirà bé. El nostre objectiu és lluitar per aconseguir el 5è regidor. En les darreres eleccions ens vam quedar a prop, i creiem que ara ho podem aconseguir. 

Quins seran els pilars bàsics de la seva candidatura?
Una continuïtat del que no ens van deixar fer quan estàvem al govern. El primer any que governàvem ens van votar en contra del pressupost que vam presentar. Això va ser, clarament, un preludi de la moció de censura que va arribar dos mesos més tard. És per aquest motiu que se’ns van quedar moltes coses al tinter.

Si arribem a l’alcaldia ens comprometem a fer un pavelló d’esports, que és una infraestructura molt demanada pel poble. Volem seguir contribuint en la millora de les urbanitzacions, en tema mediambiental fer un canvi a tecnologia LED i apostar per un turisme sostenible, donant més capacitat a l’àrea d’autocaravanes, que per cert, s’ha deixat de costat. Volem potenciar el turisme esportiu, portant més proves esportives i potenciant les que ja tenim.

En resum, el que volem és treballar per la cohesió de les urbanitzacions, treballar el tema ecològic,  i l’esportiu. No farem cap promesa que no puguem complir. El que posarem al nostre programa serà el que farem. De fet, si repassem el programa electoral de fa quatre anys veurem que, o bé dut a terme per nosaltres, o perquè els que governen actualment ho han recollit, hem complert amb el 60% del programa electoral, i això que només vam poder governar un any i mig.

Com seria El Catllar amb Antonio López com a alcalde?
El Catllar és un municipi molt disgregat.  Tenim 27 nuclis de població més el propi poble. Alguns d’ells molt propers a Tarragona i d’altres a Els Pallaresos. Hi ha veïns que no fan vida al poble, només hi van quan han d’anar a l’Ajuntament a fer alguna gestió. Per tant, sent conscients d’aquesta realitat, hem de procurar fer del Catllar un municipi amb més facilitat perquè els veïns i veïnes puguin fer gestions, però que també puguin viure el dia a dia, participar de les festes, etc. En definitiva, un municipi més amable amb tot l’entorn, i per això, s’ha de buscar alguna fórmula perquè la gent pugui venir al poble fàcilment.

Quina és la mesura més urgent que necessita el municipi?
N’hi ha moltes. Una molt urgent és el pavelló esportiu que ja hem comentat. Tenim un equip de Futbol Sala que està jugant a la Divisió d’Honor i que ha d’anar a entrenar i a jugar a Altafulla. I, per tant, l’Ajuntament ha de costejar l’ús d’aquest pavelló que és de l’Ajuntament d’Altafulla. Això no passaria si tingúessim aquest pavelló. Una infraestructura que, en cas de poder-la tirar endavant, seria polivalent, d’aquesta manera s’hi podrien realitzar altre tipus d’activitats, més enllà de les esportives.

Una altra prioritat és continuar amb el que ja va iniciar el nostre equip de govern: el sanejament de les diferents depuradores de la Generalitat. Encara falta alguns nuclis de població per connectar i continuar amb les millores a les urbanitzacions.

A quines millores es refereix?
Hi ha moltes urbanitzacions que encara estan com als anys 70: sense serveis, sense depuració d’aigües, sense aigua potable, sense enllumenat públic, sense carrers… El que volem és ajudar a tirar endavant projectes que ja estan aprovats i que no han tingut facilitats per part de l’Ajuntament.

Vostè va ser alcalde durant el 2014 i el 2016. Va ser una moció de censura la que el va forçar a deixar l’alcaldia i acceptar, així, un canvi de govern. Els motius que es van donar aleshores va ser la manca de diàleg i el fet de no respectar el paper de l’oposició. Amb perspectiva i fent autocrítica, això va ser així?
No. Crec que qualsevol entitat o persona del  municipi pot dir que hem estat el govern més obert del Catllar. Personalment he fet més de 600 reunions en un any, qualsevol dia i a qualsevol hora. Això no ho pot dir l’actual equip de govern.

Dit això, la idea inicial en aquell moment era repetir el pacte amb el PDeCAT, oferint-lis un any l’alcaldia. Ells no ho van voler. Aquest mateix pacte el vam oferir a ERC, i tampoc el van voler. Els pressupostos els vam intentar negociar amb tots els grups polítics i no ens van ni contestar. Per tant, que no érem oberts no és cert. Altra cosa és que ells no estiguessin fent la seva funció d’oposició i només passessin per l’Ajuntament quan hi havia ple.

Ara les tornes han girat, i és vostè qui està a l’oposició. Creu que el govern actual afavoreix el diàleg?
No. Sense anar més lluny, diré que fa poc es va presentar (i aprovar) el pressupost municipal, al qual nosaltres vam votar en contra. Per què? Han estat uns pressupostos que  s’han presentat al plenari sense  haver-nos contactat en cap moment. No ens hem pogut asseure a parlar i negociar. I això passa amb tot. Som nosaltres els que, dia a dia, hem d’estar a l’Ajuntament complint amb la nostra feina d’oposició, ja que per part de l’equip de govern, que està en majoria, no se’ns comunica res. Per tant, no, podem dir que, sobretot aquests dos darrers anys, l’equip de govern no afavoreix el diàleg.

Creu que hi ha projecte de municipi?
Està clar que no. Són quatre grups polítics i cadascú tenen una visió diferent del poble. L’única cosa que els va unir va ser la moció de censura que tenia l’objectiu de fer fora al PSC de l’alcaldia perquè governessin forces independentistes. És l’únic que els va unir en aquell moment, ja que els programes electorals eren totalment diferents.

Creu que les eleccions generals afectaran a les municipals?
Als pobles, a unes eleccions municipals s’ha votat molt a la persona. Però si que és veritat que en aquest cas, les generals poden arribar a afectar. No obstant, espero que a les municipals la gent voti amb el cap i no el cor. Al final, la persona que es vota es la que tirarà endavant el poble i els seus projectes.

Per a vostè, què significa El Catllar?
És el municipi on, sense haver-hi nascut, he triat per viure-hi. És on han nascut els meus fills i on hi estaré sempre. Com ja vaig dir una vegada: he tingut l’oportunitat d’escollir de venir a viure aquí i de crear-hi una família.