La Jornada Gastronòmica de Cambrils tindrà lloc entre el 14 de febrer i el 23 de març i enguany fusionarà la galera i la carxofa, dos dels productes emblemàtics de la capital gastronòmica de la Costa Daurada. Així ho han presentat aquest matí a la Torre del Llimó, Neus Cárdenas, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, Clàudia Masdeu, secretaria de la Confraria de Pescadors i Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola. Es pretén combinar la producció marítima i la producció de la terra, dues parts essencials del territori del Baix Camp, i s’ha batejat la jornada com “Galera i Carxofa: Les reines de Cambrils”.
La regidora ha agraït el treball conjunt de les diferents associacions que en formen part, com és el cas de la Confraria, l’Institut i Escola d’Hoteleria, la Cooperativa i l’Associació d’Empresaris de Cambrils. Ha subratllat el compromís dels restauradors que aposten per aquestes jornades i ha fet menció de la xifra de restaurants que participen en aquesta edició, que ha incrementat dels 22 participants fins als 38 que formaran part d’aquest projecte aquest 2025.
Aquest increment per part de l’hostaleria, esdevé de l’eliminació dels espònsors que en darreres edicions formaven part del projecte, i que requerien una compra mínima als establiments. Davant les opinions del sector de restauració, aquest any s’ha optat per eliminar-los. “Aquest ha estat un factor impulsor en la participació dels restaurants”, ha afirmat Cárdenas.
Es tracta de la vintena edició dedicada a la galera i l’onzena pel que respecta a la carxofa, és per això que algunes de les activitats ja consolidades es mantenen, com és el cas del Concurs de la mar i l’horta als fogons per a joves cuiners i cuineres, de la mà de l’Escola d’Hoteleria de Cambrils juntament amb altres escoles de Catalunya. També es mantenen les visites Galeres en viu, per conèixer de primera mà el recorregut que fan les galeres des de la mar fins a la llotja, tots els divendres de febrer i març, de 17 h a 18 h a la Confraria de Pescadors.
L’edició comptarà amb dues activitats dedicades a la gastronomia de cada un dels productes. Ambdues tindran lloc d’11 h a 13 h al Mollet del Rec. El 23 de febrer se celebrarà el tast popular de fideus amb Galeres, a càrrec de la Confraria de Pescadors, i tindrà un cost de 6 €. A més, hi haurà la demostració de Vela Llatina amb l’Arjau i passejades en llagut amb Vent d’Estrop. La segona jornada tindrà lloc el 23 de març amb el tast popular de bao de carxofes, i tindrà un cost de 3 €. Ambdós actes comptaran amb música en directe.
També s’han incorporat noves activitats com és el cas de l’esmorzar popular per a persones pescadores i pageses jubilades. Aquesta trobada serà el 23 de març a la Confraria, i té l’objectiu de reunir les dues branques de la gastronomia cambrilenca i donar el reconeixement pertanyent al sector de la producció primària. “És un acte que fa especial il·lusió al sector” ha dit Pau Serra. Se celebrarà també un tast de caves de proximitat a la Torre del Llimó, el dia 28 de febrer. Aquesta activitat disposa de places limitades i tindrà un cost de 5 €, a pagar mitjançant Bizum en el moment de fer la reserva.
Aquesta edició ha comptat amb algunes dificultats, com la manca de pluja i fred, i la disminució de pagesos i embarcacions pesqueres. Tanmateix, aquest tret no ha estat un impediment per a la celebració d’aquestes jornades. La presidenta de la Confraria, Clàudia Masdéu, ho ha descrit com “una raó més pels quals s’han de continuar fent aquestes jornades, i posant en valor els productes de Cambrils i els productes de proximitat en general, i fer que aquestes feines siguin més atractives per la joventut i que hi hagi aquest relleu generacional que fa falta”.
La jornada consta d’un espai web www.lesreinesdecambrils.cat, on es pot consultar la programació, o bé des de la mateixa web de l’Ajuntament de Cambrils www.cambrils.cat.