El Festival Enre9 va posar ahir diumenge punt final a la seva quarta edició amb una jornada marcada per la diversitat artística i la participació veïnal. El certamen ha consolidat enguany el seu model de festival d’arts en viu arrelat al territori, amb una programació que ha combinat propostes escèniques de qualitat amb accions comunitàries i interculturals al carrer. Durant cinc dies, la Zona 9 de Lleida s’ha convertit en un gran escenari a l’aire lliure, amb activitats adreçades a tots els públics i una destacada participació de col·lectius locals i internacionals.
El tinent d’alcalde, Carlos Enjuanes, va valorar molt positivament aquesta edició “amb èxit de públic, de diversitat, de civisme i de convivència”. “Justament aquest és l’objectiu, demostrar la diversitat que té el barri i la seva força”, va afegir i va concloure: “L’any que ve tenim nova edició assegurada”.
Segons l’equip organitzador, el balanç de l’edició és molt positiu tant per l’afluència com per la resposta del territori, especialment per la implicació de centres educatius, entitats socials i veïns. Un dels responsables de la direcció artística, Enric Blasi, va destacar: “Hem aconseguit portar propostes molt potents a la Zona 9, però també mantenir l’esperit participatiu del festival i reforçar els vincles amb la comunitat”. “La participació del veïnat, les escoles i els col·lectius locals ha estat clau per mantenir viva la dimensió transformadora del festival”, va remarcar.
Amb una cinquantena d’activitats, l’Enre9 s’ha consolidat com una proposta cultural singular a la ciutat. L’organització ja pensa en la cinquena edició: “Volem seguir fent créixer el projecte sense perdre el vincle amb el territori. Ens esperen nous reptes, però l’energia d’aquest any ens confirma que l’Enre9 ja és una cita referent a Lleida”.
Aquesta edició ha estat possible gràcies a una seixantena d’entitats implicades i a les més de 90 persones que han participat en diverses tasques de voluntariat.
L’última jornada
El matí va començar ahir als Jardins 1r de Maig amb el concert del grup marroquí Tizwit Mundial, que ha omplert l’espai amb ritmes amazics. La jornada va continuar amb mostres de cultura popular i espectacles com El Percusionista, del músic i narrador de Guinea Equatorial Gorsy Edu, que ha connectat amb el públic a través de la paraula i la percussió africana.
A la tarda, les activitats van tornar a omplir carrers i places amb una nova sessió de Ven, de la companyia francesa Si Seulement, la proposta de transformació i performance Sienta la Cabeza, i diverses actuacions de danses tradicionals d’arreu.
Un dels moments més destacats del dia va tenir lloc a la Plaça Barcelona amb La Cabra, de la veterana companyia El Espejo Negro, amb la seva proposta entre el teatre de titelles i la sàtira. La cloenda ha anat a càrrec del grup The Leila, que ha presentat Lghit, una fusió contemporània de música electrònica i sons del Magreb que ha tancat el festival davant una plaça plena.