El 9è Concurs de cuina Josep Maria Morell dona avui el tret de sortida a la Fira Q de Balaguer, la fira per excel·lència a la ciutat que comptarà amb els principals sectors econòmics de la ciutat i que se celebrarà els propers dies 26 i 27 d’abril al pavelló d’Inpacsa de Balaguer, enguany en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme.
La Paeria de Balaguer ha obert avui les inscripcions per poder participar en aquesta nova edició del novè concurs de cuina Josep M. Borrell ‘De la nostra terra al plat’, que se celebrarà diumenge a la tarda, i que enguany està dedicat a la cassola de tros. Així ho ha explicat avui el propietari del restaurant El Xirricló de Balaguer i un dels membres de l’Associació Gastrobar, Francesc Molins, durant la presentació de la nova edició de Fira Q.
La presentació s’ha fet a la sala de premsa de la Paeria de Balaguer amb l’assistència de la paera en cap, Lorena González; el paer de Fires, Borja Vega; i el 2n tinent d’alcalde, Guifré Ricart; la tècnica de Promoció Econòmica de la Paeria, Antonieta Martínez; i altres representants comerciants de Balaguer.

El propietari del restaurant El Xirricló de Balaguer i un dels membres de l’Associació Gastrobar, Francesc Molins, ha estat l’encarregat de presentar el concurs i les bases d’enguany en honor al conegut Josep Maria Morell “un gran divulgador de la gastronomia de la nostra ciutat” i que per tercer any consecutiu portarà el seu nom al concurs. Entre els plats seleccionats de la cassola de tros, es valorarà originalitat, el gust, la presentació i els productes de proximitat utilitzats.
Les inscripcions ja estan obertes per a tot el públic, que haurà d’enviar les seves receptes a [email protected] amb termini per fer-ho fins al 21 d’abril. “Les 6 receptes finalistes seran les escollides per cuinar-les diumenge, on un jurat de 4 gastronòmics de les nostres terres decidirà el guanyador”, ha dit Molins. El guanyador s’emportarà 500 euros a càrrec de Sant Miquel i una estada d’una nit a un circuit termal, gentilesa de Vichy Catalan.
En aquest espai d’oci i restauració també es podran assaborir cerveses artesanes, vins i gaudir de diversos showcookings, els quals els realitzaran els principals cuiners de la zona. Enguany com a novetat en aquest sector, s’hi podrà trobar la Mostra Nacional de coques de recapte i samfaina, organitzada des de l’Associació Gastronòmica i Cultural del Comtat d’Urgell, i que habitualment compta amb forners de tota la comarca, a més d’un pastisser especialitzat en cuina per a persones celíaques.
La Fira Q comptarà amb els principals sectors econòmics i atenció especial als animals de companyia
D’altra banda, el paer de Fires Borja Vega ha explicat els diferents sectors que trobarem a Fira Q de Balaguer i com cada any, els expositors presents estaran distribuïts segons la tipologia de la seva activitat o servei. Fira Q obrirà les portes de 10.00 h a 21.00 interrompudament.
Així, en el sector dedicat als Productes de proximitat hi haurà ubicats els productors del territori, els quals duran a terme xerrades, presentacions i tasts per tal de donar a conèixer els seus productes. En aquest espai, des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida es presentaran els diferents productors. Igualment, també es presentarà la nova marca Gust de Lleida, la qual pretén promoure els productes del territori però també el paisatge, els colors, el clima, tot allò que conforma les terres de Ponent.
D’altra banda, des de l’Oficina comarcal de la Noguera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i en col·laboració amb l’Associació s’ha organitzat novament la Jornada d’Apicultura, amb el Concurs de Mels com una de les activitats més destacades.
La Fira d’aquest 2025 la inaugurarà dissabte el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, i diumenge hi participara també el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, durant el concurs de Mels.
Un altre dels sectors presents a Fira Q serà el de Comerç i Serveis, que enguany seguirà comptant amb una zona dedicada als animals de companyia, on s’hi podrà trobar una empresa experta en el llenguatge i la psicologia canina, així com educadors i especialistes en comportament caní. També es faran xerrades sobre comportament, nutrició i benestar animal, i a l’exterior del pavelló es faran activitats com una puppy ped o una trobada de gossos inquiets. En aquest mateix sector també hi haurà empreses dedicades a diferents productes i serveis, i s’hi faran activitats per a la promoció, com és el cas de la desfilada Moda BLG 25600.
D’altra banda, Fira Q dedicarà un any més un espai al Saló de l’Energia i l’eficiència energètica, a través del CEI, l’Energy Hublab i l’Oficina de Transició Energètica de la Noguera.
També, segons ha explicat la paera en cap, hi haurà l’espai Menuts Q, on els infants podran passar una estona jugant i fent activitats, acompanyats de monitoratge. En aquesta zona també es faran tallers gastronòmics, manualitats i activitats adreçades als més petits. La ubicació d’aquest espai enguany estarà situada molt a prop de l’entrada.
Finalment i per facilitar l’accés a la zona del pavelló, hi haurà un trenet turístic que sortirà des del Mercadal i des de la plaça Pau Casals i anirà fins a Inpacsa.
D’altra banda, el dissabte a la nit l’Associació de Joves BLG han organitzat una nova edició de Fira J, amb les actuacions de diferents discjòqueis al pavelló Molí de l’Esquerrà. Enguany la fira no tancarà al migdia i també s’amenitzarà amb música i actuacions de grups de la zona, un d’ells Pau Culleré en una actuació diumenge.