Com cada any, Barcelona ha estat l’escenari de la gala dels Premis Ondas, que enguany celebren la seva 71a edició, amb un simbolisme encara més gran: el centenari de la primera emissió de Radio Barcelona, un esdeveniment històric que va marcar l’inici de la radiodifusió a l’Estat espanyol. La celebració va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu, i va estar plena d’emoció, reivindicació i homenatges a tots aquells professionals que han deixat una empremta indeleble als mitjans de comunicació.
Un reconeixement especial a les emissores de ràdio
L’acte, que va durar més de dues hores, va estar especialment marcat pel reconeixement a la ràdio, un mitjà que aquest any celebra els seus primers cent anys de vida, i també ha estat molt present la tragèdia de la DANA al País Valencià. De fet, l’organització, va entregar un guardó especial a totes les emissores de ràdio d’Espanya, presentat per periodistes de la Comunitat Valenciana, els quals han estat fortament aplaudits.
En el seu discurs, tots ells han destacat com la ràdio ha estat, i continua sent, un pilar fonamental per a les comunitats, no només com a servei públic, sinó com una eina de supervivència i ajuda en moments de crisi.
“En situacions extremes com la que hem viscut al País Valencià, la ràdio ha continuat sent un mitjà de referència, demostrant la seva capacitat d’empatia i el seu compromís amb la veritat”, van afirmar els periodistes valencians, mentre el públic present els ovacionava.
Els guanyadors de la nit: des de la televisió fins a la ràdio, passant pel cinema i el pòdcast
L’entrega de premis va continuar amb el reconeixement a diverses figures i produccions que han destacat en els seus respectius camps. L’estrella de la nit va ser David Broncano, qui, malgrat portar poc temps amb el seu programa a TVE, ‘La Revuelta’, va aconseguir l’Ondas a Millor Porgrama d’Entreteniment. “Després de tot el que es va dir sobre el cost de la producció, tenia moltes ganes de demostrar el que fèiem en la pràctica”, va confessar Broncano, que ja havia recollit un Ondas el 2019 per la seva feina a ‘La Resistencia’.
Un altre dels grans triomfadors van ser Javier Calvo i Javier Ambrossi, que van rebre l’Ondas per la seva atrevida sèrie ‘Las Mesías’, un projecte que, com ells mateixos han reconegut, va ser una aposta arriscada, però que ha donat grans fruits. En aquesta categoria també van destacar actrius brillants com Carmen Machi, Macarena García i Ana Rujas, qui juntament amb els creadors de la sèrie, va expressar la seva satisfacció per rebre aquest guardó. “Això ens dona forces per continuar creant i sent lliures”, va comentar Calvo, mentre Ambrossi assentia amb entusiasme.
Veterans reivindicatius: Mònica López, Àngels Barceló i Jordi Évole
La nit també va ser testimoni de la reivindicació de professionals veteranes. Mònica López va rebre l’Ondas a Millor Actriu per la seva interpretació a la sèrie ‘Rapa’, i amb el seu característic sentit de l’humor, va agrair el reconeixement, ironitzant sobre com aquest premi també podria ser un homenatge a les dones de certa edat. “Crec que estan premiant la meva menopausa”, va bromejar l’actriu, que va reconèixer sentir-se molt honrada per aquest guardó, que considera un reflex dels canvis positius a la indústria audiovisual.
Per la seva banda, Àngels Barceló va rebre l’Ondas a la Millor Trajectòria Professional, un premi que va dedicar a tots els treballadors dels mitjans, subratllant la importància de comptar amb “condicions laborals dignes” per poder seguir exercint l’ofici amb llibertat i responsabilitat. “En un temps de desinformació, és més important que mai aixecar la mà i fer soroll”, va afirmar Barceló, qui també va destacar l’esforç i la valentia dels periodistes que encara lluiten per la veritat en temps de crisi informativa.
Però si un dels moments de la nit va ser altament reivindicatiu, va ser quan Jordi Évole va pronunciar el seu discurs al recollir l’Ondas a Millor Programa d’Actualitat o Cobertura Especial pel programa ‘Los cuatro días que nos cambiaron’. En guanyar el premi, Évole ha tancat el discurs amb una frase que ha marcat la trajectòria de l’esdeveniment: “Volia tancar aquest discurs amb un al·legat conciliador. Que no ens tornin a enganyar: Mazón, dimissió!”.
🗣️ Jordi Évole aprovecha la entrega de los premios Ondas 2024 para lanzar un mensaje político y pedir la dimisión de Mazón: «Que no nos vuelvan a engañar». pic.twitter.com/I3oP65u87y
— THE OBJECTIVE (@TheObjective_es) November 15, 2024
L’impacte del periodisme i la investigació: Carlos Tamayo i Ricard Ustrell
El youtuber i cineasta Carlos Tamayo va guanyar l’Ondas a Millor Documental per la seva producció ‘Com caçar un monstre’, una sèrie que va trencar els convencionalismes del gènere en prescindir de guió. “El periodisme d’avui en dia és més arriscat que mai”, va comentar Tamayo, que va dedicar el premi a les víctimes de violència de gènere, enviant un missatge contundent als maltractadors: “Que comencin a tenir por, perquè tard o d’hora la veritat surt a la llum”.
El guardó a Millor Contingut de Proximitat va ser per Ricard Ustrell pel seu programa ‘Col·lapse’ de TV3. Ustrell va aprofitar la seva intervenció per subratllar la importància de la confiança del públic i la necessitat de més recursos per combatre la desinformació. “Estem en un moment crític per al periodisme, però amb més recursos podrem fer-li front”, va assegurar el periodista, que també va dedicar el premi al seu equip.
L’homenatge a la música: Estopa i Los Chichos
La gala també va rendir homenatge a la música, reconeixent la trajectòria de dues llegendes del panorama musical. Els germans Muñoz, d’Estopa, van rebre l’Ondas a la Millor Trajectòria, juntament amb els veterans Los Chichos, un guardó que van compartir amb molta il·lusió. “Ens fa molta il·lusió compartir aquest premi amb Los Chichos, perquè sense ells no existiríem”, van afirmar, recordant amb afecte com el seu pare els posava les seves cançons quan eren petits.
Altres premis i mencions especials
La sèrie de comèdia ‘Això no és Suècia’, dirigida per Aïna Clotet, va guanyar l’Ondas a Millor Sèrie de Comèdia. Clotet, visiblement emocionada, va reconèixer que l’èxit de la sèrie es devia en gran part a la seva capacitat per abordar, amb humor i tendresa, els reptes de la nova criança. “És un recorregut molt bonic. Ara, veure com ha arribat al públic i rebre aquest premi és fantàstic”, va comentar l’actriu i directora.
‘El mar. El mur’, un pòdcast d’investigació de TV3, ha obtingut el guardó a Millor Programació Especial. En el moment de la recepció del premi, Mercè Folch ha posat en valor la investigació feta i ha subratllat la importància de les identitats.