Santa Coloma de Queralt dona suport a la Llar – Escola de Vida amb joves migrants

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’any 2018 van arribar a Catalunya milers de nois, menors d’edat, sols, provinents majoritàriament del Marroc i de l’ Àfrica subsahariana. Alguns d’aquests, van arribar a Santa Coloma i es van instal·lar al Centre Sirius, per a menors estrangers no acompanyats. Les complicacions burocràtiques, però, fan que quan aquests joves assoleixen la majoria d’edat, no tenen la seva situació personal resolta i els falten documents per viure de manera “legal” al país. 

Amb la intenció d’acollir aquests joves, ja majors d’edat, des de principis d’aquest 2021 l’Ajuntament de Santa Coloma està col·laborant amb la Llar – Escola de Vida. Es tracta d’un pis-residència per a joves sols. Tot i que a dia d’avui és un projecte especialment pensat per a joves que han migrat sols al nostre país, més endavant també podria acollir a altres joves que tot hi haver nascut a Catalunya necessiten la mateixa ajuda.

A la Llar – Escola de Vida ajuden a aquest joves a integrar-se no només a la comunitat, sinó també laboralment i culturalment. Al pis-escola hi conviuran 5 joves que combinen els seus estudis externs i les seves feines externes amb els estudis que s’imparteixen des de la nostra escola i la feina que hi ha també a la llar.

El projecte és totalment privat, sense afany de lucre i no rep cap ajuda econòmica per part de l’ajuntament de Santa Coloma ni de cap altra institució. L’Ajuntament, però, ha recolzat el projecte i ha donat les màximes facilitats per a engegar-lo. Part d’aquest suport consisteix en què el consistori ha posat un pis de la seva propietat a disposició del projecte amb un lloguer social. A l’espera d’entrar-hi a viure, els joves de moment l’estan adaptant i posant en condicions per a poder-hi entrar el més aviat possible. L’associació Art de Viure i l’Ajuntament han signat un document en què es comprometen a caminar junts amb l’objectiu d’ajudar a aquests joves a desplegar-se com a persones en plenitud. A més, l’Associació també està oberta a rebre donacions per consolidar el projecte, equipar la llar i oferir millors serveis i atenció a aquests joves.

Ampli ventall d’activitats

Els joves que actualment estan vivint en aquest pis-escola han fet diverses activitats durant el darrer mes. Han començat les classes de català i de matemàtiques, han estat fabricant i restaurant diversos mobles per a la llar i també s’estan encarregant del manteniment de l’hort que tenen ben a prop del pis.