Dilluns, 20 de gener de 2025
És notícia

Una aspirant a notària: “Per aprovar necessites aïllar-te emocionalment de l’entorn”

Avatar photo

Aquesta és la tercera vegada que la Brenda Muro es presenta a les oposicions per ser notària, que porta preparant des del 2015, just quan va acabar la carrera. Aquest cop es fan a Barcelona, la ciutat on viu. Però, el camí, com per la majoria dels 800 aspirants, ha estat llarg i difícil. Entremig se li ha mort el pare i l’ha deixat el xicot. Això últim és relativament habitual pel sacrifici de temps que comporta l’estudi. De fet, ella admet que per concentrar-se el màxim de temps possible s’ha hagut de posar una “caputxa emocional” per tal que no l’afectin molt ni durant gaire temps els sotracs sentimentals. Ho fan molts opositors d’aquest sector, i espera que quan hagi aprovat torni a poder connectar emocionalment amb el seu entorn.

En una entrevista amb l’ACN, Muro explica que el primer cop que es va presentar, a Granada, anava mig preparada, però ho va fer perquè tothom li recomanava que veiés com funcionava el sistema i els exàmens. Un temps després va deixar la relació amb el seu xicot i va pensar a deixar d’estudiar, però es va presentar, malgrat les dificultats emocionals, a una segona oposició a Madrid. Entremig també es va morir el seu pare, va haver de fer un dol curt i sense pràcticament deixar de repassar els centenars de temes de l’oposició. Ara, quan ja s’acosta a la mitjana de temps que hi dediquen els opositors, espera que aquesta sigui la bona.

Explica que estudia de 8 a 12 hores al dia i sis dies a la setmana, un dels quals “canta” alguns dels temes al seu preparador, notari de professió. Segons ella, no menja ni dorm per descansar i desconnectar, sinó al contrari, per tenir més energia i concentració per poder seguir estudiant. No pot tenir gaire temps lliure ni distraccions. De fet, la separació que va patir entre el primer i el segon intent és un fet relativament habitual en molts altres aspirants. “Xicota d’opositor no és esposa de notari”, diu la dita i repeteix la Brenda. Admet que la falta de temps i els possibles canvis d’humor, poden afectar les relacions personals i les amistats, però s’ho pren amb resignació.

Fins i tot, quan fa cinc anys va morir el seu pare va passar el dol de manera molt ràpida i poc visible per a la resta de familiars. Ella ho qualifica de “dissociació emocional”. “Et poses una caputxa emocional, t’aïlles de tot; et poden passar coses, però has d’aïllar-te, apagues el botó dels sentiments”, relata.

Preguntada pels motius d’escollir una oposició tan difícil i sacrificada i una feina que pot semblar avorrida, la Brenda admet que ho va fer perquè va descartar altres opcions i no té familiars al sector. “És el més interessant que hi ha”, diu, en l’àmbit jurídic, perquè toca temes molt sensibles, i reconeix que li agrada estudiar.

Muro admet que sense el suport familiar seria quasi impossible estudiar tantes hores i aprovar l’oposició. Hi ha beques i preparadors gratuïts, però la tranquil·litat d’un espai propi per estudiar tantes hores i no haver-se de preocupar per anar a comprar al supermercat, per exemple, requereix unes mínimes condicions socioeconòmiques que no tothom té.

En aquest sentit, el degà del Col·legi Notarial de Catalunya, José Alberto Marín, recomana als opositors que “facin una vida el més normal possible”, però admet que l’ajuda de l’entorn de cadascú és molt important. Així, considera fonamental que no facin xantatge emocional a l’opositor convidant-lo contínuament a festes o celebracions. “Ho han de comprendre”, diu. De fet, compara l’estudi per a les oposicions amb una feina, de més de 40 hores setmanals això sí, o amb la preparació dels esportistes per uns jocs olímpics.

Marín explica que és cert que molts opositors acaben allunyant-se dels seus antics amics, per la falta de temps, però n’acaben trobant de nous entre altres opositors i altres sectors jurídics. També tranquil·litza els centenars d’opositors que suspenen que molt sovint acaben trobant altres feines jurídiques molt qualificades i ben pagades.

Oposicions dures i llargues

Les oposicions van començar el 12 de setembre passat a la seu del Col·legi Notarial de Catalunya. Hi ha gairebé 800 aspirants per a 100 places, tot i que previsiblement no tots s’hi acabaran presentant, el 61% dels quals són dones. 776 aspirants del torn general hauran de competir per 90 places, i 20 aspirants amb discapacitat tenen 10 vacants reservades. Hi ha 21 parelles de germans i tres de tres germans.

L’oposició es convoca, aproximadament, cada dos anys i es realitza en un dels 17 col·legis notarials d’Espanya de manera rotatòria. L’última vegada que el Col·legi Notarial de Catalunya va acollir les oposicions va ser l’any 2015. El Col·legi de Catalunya compta amb 491 notaries demarcades.

L’oposició a notari consisteix en un exigent examen distribuït en quatre etapes eliminatòries, cadascuna de les quals ha de ser aprovada amb nota per passar a la següent. La primera prova consisteix en l’exposició oral durant una hora de quatre temes de 160 possibles: tres temes de dret civil espanyol, comú i foral (un de part general o drets reals; un altre d’obligacions o contractes; i el tercer de família o successions); i un de fiscal. Aquest és l’exercici que s’està fent aquests dies, les tardes de dilluns a dijous des del 12 de setembre fins a finals de novembre, amb 4 o 5 opositors cada dia. Les notes es publiquen cada dia després de l’examen.

El segon exercici, també oral, es farà del 4 de març a meitats de maig. El candidat haurà de realitzar una exposició d’una hora sobre sis temes de 188 possibles, que tracten qüestions de dret mercantil, hipotecari, notarial i processal o administratiu.

La tercera fase, de caràcter escrit, es farà al juny i consisteix a resoldre un cas pràctic conegut com a dictamen en un termini màxim de sis hores. Finalment, la quarta i última fase, al juliol, també per escrit i amb una durada de fins a sis hores, exigeix la redacció d’una escriptura, la liquidació d’impostos i la resolució d’un supòsit de comptabilitat i matemàtiques financeres.

Els dos tribunals de l’oposició es van constituir formalment el passat 28 de juny en un acte que va tenir lloc a la seu del Col·legi Notarial de Catalunya, on també es va realitzar el sorteig de l’ordre d’examen dels opositors. Els dos tribunals estan formats per diversos notaris, catedràtics, jutges, registradors de la propietat i advocats de l’Estat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Blanes tancarà dijous les Jornades de Ciclisme Segur 2023 a l’Institut Serrallarga

Notícia següent

Èxit d’assistència en la 8a edició de l’Encontats de Balaguer

Notícies relacionades