Un mort i diversos ferits en dues explosions

Almenys una persona ha mort i vàries han resultat ferides aquest dimarts a causa de dues explosions registrades prop de la seu del Parlament en la capital d’Uganda, Kampala, segons recullen els mitjans locals, sense que de moment hi hagi reclamació de l’autoria.

La primera de les explosions ha tingut lloc en a pocs metres de l’entrada principal del Parlament, mentre que la segona ha tingut lloc prop de la seu central de la Policia a Kampala. Les forces de seguretat i els equips de rescat s’han desplaçat al lloc per a evacuar a les víctimes.

“Puc confirmar que un amic meu anomenat Katongole ha mort a causa d’aquesta explosió”, ha dit Salim Uhuru, alcalde de la divisió de Kampala Central, en declaracions concedides a la cadena de televisió ugandesa NTV.

Per part seva, la vicepresidenta del Parlament, Anita Among, ha suspès les sessions i ha demanat als legisladors que romanguin en els seus habitatges, tal com ha recollit el diari ‘Daily Monito’. “El Parlament ha estat tancat i es demana als parlamentaris que no vinguin”, ha subratllat.

Estat Islàmic a Àfrica Central (ISCA) va reclamar a l’octubre el seu primer atemptat a Uganda i des de llavors ha assegurat estar darrere de diversos atacs més. Les autoritats atribueixen aquests successos a les Forces Democràtiques Aliades (ADF), un grup ugandès creat en la dècada dels noranta que va jurar lleialtat en 2019 a Estat Islàmic.

Musa Baluku, líder de les ADF després de la detenció en 2015 a Tanzània del fins llavors líder del grup, Jamil Mukulu, va assegurar al setembre de 2020 que “les ADF van deixar d’existir fa molt”. “En aquests moments som una província, ISCA, que és una de les nombroses províncies que componen Estat Islàmic”, va agregar.

El grup, especialment actiu en l’est d’RDC i acusat de la matança de centenars de civils en aquesta zona del país veí, podria estar intentant tornar a operar a Uganda, d’on es va retirar en 2003 després d’una sèrie d’operacions militars que van minvar dràsticament la seva capacitat per a portar atacs al país.