Un home pateix una terrible infestació de cucs per tot el cos

La infestació és tan rara que ha acabat sent publicada a una revista científica

Un equip de metges de Madrid va patir una horrible infecció per cuc que va acabar sent objecte d’un article al New England Journal of Medicine. La infestació causada pels cucs del grup de nematodes va afectar gairebé tot el cos, fent que nombroses larves s’arrosseguessin sota la seva pell, provocant una erupció generalitzada i canviant, segons Món Planeta.

Els treballadors sanitaris van informar que a primera vista es podia veure paràsits arrossegant-se sota la seva pell, se’l va diagnosticar com a pacient d’una infecció per nematodes del gènere Strongyloides. Segons sembla, l’home tenia totes les condicions necessàries per patir una infecció greu, a diferència de la que té lloc de manera “habitual”.

El pacient, de 64 anys, treballa en el tractament d’aigües residuals i, a més, havia estat diagnosticat amb un càncer de pulmó amb metàstasi. A sobre de tot això, els metges li havien diagnosticat una malaltia anomenada eosinofília, uns nivells inusualment alts de glòbuls blancs que, en alguns casos, poden indicar la presència d’una infecció per paràsits.

En el moment en què va ser diagnosticat de la infestació, l’home es trobava ingressat a l’hospital perquè un dels seus tumors havia començat a pressionar-li la medul·la espinal. El tractament que li van receptar era a base de dosis molt altes de glucocorticoides, un fàrmac que inhibeix part de les respostes del sistema immunològic i que, com a conseqüència, pot facilitar la proliferació d’una infecció per paràsits si ja es trobaven a l’interior del cos.

En aquest cas, l’organisme del pacient ja tenia alguns Strongyloides stercoralis, uns nematodes que afecten els humans i que acostumen a entrar al cos mitjançant l’exposició a sòls o aigües residuals contaminades. Les larves, microscòpiques, entren sota la pell de les víctimes sense que ni tan sols es noti, i normalment es dirigeixen als intestins prenent diverses rutes. En alguns casos, fins i tot, les larves arriben als pulmons, on provoquen tos i, després, són empassades fins arribar a la seva meta.

Un cop són als intestins, els cucs es barregen amb la mucosa i comencen a reproduir-se. A partir d’aquí, les larves s’expulsen a través e la femta, buscant nous hostes, o bé tornen a entrar a la pell mitjançant la zona perianal, cas en què es produeix una autoinfecció. Aquest darrer cas, justament, és el del pacient que ens ocupa.

Els problemes van ser detectats pels serveis mèdics per una erupció inflada que produïa picor i una lleugera diarrea. Les lesions cutànies van començar a la zona perianal i es van començar escampar pel tronc i les extremitats de l’home. Les línies que formaven, segons van indicar els metges, es movien a mesura que passava el temps. Gràcies al diagnòstic, però, i a la detecció de les larves en una anàlisi de femta, es va poder dur a terme el diagnòstic i receptar ivermectina al pacient, un antiparasític que va millorar els símptomes.