L’any 2024 arribarà a molts ajuntaments catalans amb un augment considerable de les despeses municipals provocat per diversos motius. Entre ells, l’increment de l’IPC a causa de la inflació, la pujada dels preus de l’energia i els combustibles, els interessos, l’augment del 3% del sou dels funcionaris o l’entrada en vigor, de nou, del límit de despeses a les administracions per reduir el seu nivell de deute, una mesura eliminada per la Covid-19, però que el 2024 tornarà a aplicar-se.
Molts governs municipals ja estan preparant una bateria de mesures per alleujar la càrrega econòmica d’aquests factors als seus comptes de cara al pròxim any. Un d’ells, l’Ajuntament de Tarragona, viu una situació especialment complicada, ja que segons l’alcalde, Rubén Viñuales, la ciutat necessita augmentar els seus ingressos en 14 milions d’euros per poder continuar oferint tots els serveis als seus ciutadans i ciutadanes.
En aquest sentit, l’equip de govern va presentar una sèrie de mesures que ha generat molta polèmica entre la ciutadania i la mateixa oposició al ple, i que incloïen, entre altres, un augment del 20% de l’IBI, l’eliminació d’abonaments del transport públic municipal o l’augment de les taxes de les zones blaves, verdes i taronges d’aparcament.
Davant del rebuig, l’Ajuntament ha presentat noves mesures amb què esperen aconseguir el suport de l’oposició i que no carreguen la responsabilitat financera als veïns i veïnes de Tarragona.
Abaixar el sou dels polítics i assessors
L’alcalde de Tarragona ha plantejat la possibilitat de reduir els sous dels polítics i assessors de l’Ajuntament de la ciutat en un 20%. La mesura dels socialistes comptaria amb el suport de Junts, que és qui hauria suggerit la iniciativa, segons ha explicat Jordi Sendra. Però no hauria agradat a alguns consellers i conselleres de la resta de l’oposició.
A banda dels sous, Viñuales també ha proposat vendre el 14% d’accions que el consistori té sobre el Nàstic. I també suggereix eliminar alguns ens públics, com ara la Fundació Cultura i Coneixement; o les dues gerències d’organismes dependents de l’Ajuntament.
Pel que fa a les zones de pagament, l’equip de govern manté les pujades de preu sobre les zones blaves, verdes i taronges; i també proposen reduir un 20% la despesa en publicitat. A més, demanen al Govern espanyol que retiri les exempcions fiscals que tenen els edificis religiosos de la ciutat.