Un 35% dels ciutadans de la UE té la primera dosi

Gran part dels països europeus ja estan fora de la zona de màxima alerta per contagis

Gairebé un 35% dels ciutadans de la Unió Europea té la primera dosi i un 13,7% està totalment immunitzat contra la covid-19, segons les darreres dades del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) actualitzades aquest dijous.
Pràcticament tots els països del bloc europeu avancen al mateix ritme, excepte Hongria i Malta, que van més de pressa. Mentre s’amplia la vacunació, la majoria de països europeus estan registrant un descens dels contagis i gran part ja estan fora de la zona de màxima alerta amb taxes d’incidència inferiors als 400 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies, segons les últimes dades de l’ECDC.
Tot i això, Suècia i els Països Baixos continuen amb una incidència superior als 500 casos. A l’altre extrem hi ha Portugal, Irlanda i Finlàndia, que ja estan fora de la zona vermella en el mapa de l’ECDC.

De fet, pràcticament tot el territori finlandès és zona verda amb uns 50 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. A diferència de la resta de països de la UE, Finlàndia ha prioritzat les primeres injeccions de la vacuna i gairebé el 45% de la població ja té la primera dosi.

Lleugerament per sobre de la mitjana europea, Espanya ha posat la primera dosi al 35,4% de la població i un 15,9% d’aquesta té la pauta completa, segons les dades de l’ECDC. Només dos països al club europeu s’estan quedant significativament enrere amb menys del 20% dels ciutadans protegits per una dosi: Bulgària i Letònia.