ÚLTIMA HORA: Sanitat descarta tornar al toc de queda

Tot i que Castella i Lleó el reclama per tallar la cinquena onada i que la ponència d’alertes -un grup d’experts que assessora el Govern- recomana “limitar la mobilitat” a partir d’una determinada hora de la nit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, acaba de deixar clar que el toc de queda “no està damunt de la taula” tot i que els contagis estan desbocats entre la població més jove.

El toc de queda és una mesura que afecta els drets fonamentals i que les comunitats no poden aprovar pel seu compte a menys que hi hagi un estat d’alarma. “La ponència d’alertes es reuneix periòdicament i llança propostes, que són valorades per les autonomies. Cada comunitat ha d’adoptar lliurement les iniciatives que consideri oportunes. El nostre paper és donar suport i coordinar”, ha destacat Darias.

La compareixença de la ministra davant la premsa després de reunir-se amb els consellers i conselleres de Sanitat ha començat amb una dada demolidora: en poques setmanes la incidència mitjana a Espanya ha augmentat un 137% fins a col·locar en els 252 casos per 100.000 habitants.

Tot i això, Darias ha explicat que la cinquena onada és força diferent a les anteriors i ha demanat no fixar-se tant en la incidència acumulada sinó en altres indicadors, com el nivell d’hospitalització, l’ocupació de les ucis i la letalitat, que són radicalment més discrets ara que en les primeres onades de la pandèmia.

Al contagiar població més jove (amb efectes menys greus en la salut) dels hospitals no estan saturats, com va passar el 2020, però l’atenció primària -que atén els casos més lleus- està ara mateix a la vora de l’col·lapse en moltes autonomies. Per exemple, Catalunya.