Trasllat històric d’una nena d’11 anys amb una màquina per respirar

La màquina substitueix temporalment la funció del pulmó

Una nena d’11 anys s’ha recuperat de la grip A que patia després de ser trasllada connectada a una màquina d’oxigenació amb membrana extracorpòria (Ecmo) de l’Hospital Reina Sofía de Tudela (Navarra) a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

La menor, sense patologia prèvia i amb greus complicacions respiratòries després de contreure la grip A, va ser traslladada per professionals de Vall d’Hebron i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el passat 7 de maig.

El dispositiu Ecmo, que substitueix temporalment la funció del pulmó i/o del cor i permet que els òrgans descansin quan no funcionen correctament, ha permès que la nena s’hagi recuperat després de dos mesos amb oxigenació amb membrana extracorpòria i gairebé quatre d’ingrés hospitalari.

Malgrat que la prescripció d’Ecmo per a pacients pediàtrics sense patologia prèvia amb grip A és molt infreqüent, en aquest cas va ser necessària.

El trasllat de la pacient es va fer per carretera en una ambulància del programa SEM Pediàtric: “Gràcies a l’esforç i la coordinació dels professionals de Vall d’Hebron i del SEM, el trasllat es va dur a terme amb èxit i la pacient a hores d’ara ja està recuperada de la seva malaltia”, ha dit el metge adjunt de la UCI Pediàtrica i coordinador del Programa ECMO pediàtric i neonatal, Jaume Esquerre.

Altres casos

Els professionals de Vall d’Hebron ja han dut a terme fora de Catalunya un total de quatre transports aeris amb Ecmo de pacients pediàtrics i un de terrestre des de Tudela, mentre que en adults fora de Catalunya han fet sis aeris i un de terrestre des d’Osca.

El director mèdic del SEM, Jorge Morales, ha assegurat que l’especialització i l’experiència que es té en Catalunya amb el SEM Pediàtric “són clau per donar resposta de qualitat 24 hores, set dies a la setmana a qualsevol punt del territori català i, fins i tot, fer extensiva aquesta resposta en altres territoris com ha estat en aquest cas”.

El cas de Tudela és el primer que el SEM pediàtric ha fet fora dels territori on ja opera mitjançant conveni com són la zona de la franja a Aragó i Aragó.

Professionals de Vall d’Hebron van participar en l’elaboració del primer document de recomanacions per al trasplantament de pacients en Ecmo, i han ressaltat que pels trasllats es necessita una organització formal del dispositiu necessari per garantir la disponibilitat del trasllat de pacients amb suport d’Ecmo.