Un suplement inesperat en un batut obre debat sobre la transparència dels impostos en l'hostaleria a Catalunya

Catalunya va ser pionera a tot l’Estat en aplicar, el 2017, un impost sobre les begudes ensucrades envasades, amb l’objectiu de reduir el consum de sucre

01 d'octubre de 2025 a les 09:32h
Actualitzat: 01 d'octubre de 2025 a les 09:42h

Un simple batut de xocolata en una cafeteria catalana ha encès el debat a les xarxes socials sobre la transparència i la legalitat en l’aplicació d’impostos en el sector de l’hostaleria. El motiu? Un suplement de 0,20 € afegit al compte sota el concepte de “beguda ensucrada”.

El tiquet, compartit per la popular pàgina Soy Camarero a la xarxa social X, mostra una comanda aparentment habitual: dos croissants, un cafè amb llet i un batut. No obstant això, el detall que ha cridat més l’atenció dels usuaris ha estat el cobrament a part d’aquest suplement, que ha generat un intens debat sobre si aquest impost hauria d’estar ja inclòs en el preu final del producte.

L’impost sobre begudes ensucrades a Catalunya: Què diu la normativa?

Catalunya va ser pionera a tot l’Estat en aplicar, el 2017, un impost sobre les begudes ensucrades envasades, amb l’objectiu de reduir el consum de sucre i, per tant, millorar la salut pública. Aquest tribut afecta begudes com refrescos, batuts, sucs amb sucre afegit o begudes energètiques. L’import varia segons la quantitat de sucre, però en cap cas la normativa estableix que aquest s’hagi de desglossar al tiquet.

En altres paraules: el preu final del producte ja hauria d’incloure l’impost, igual que passa amb l’IVA. Mostrar-lo com un suplement separat pot portar a confusió i, fins i tot, obrir la porta a pràctiques poc clares per part dels establiments.

Una pràctica legal, però poc clara?

Tot i que desglossar l’impost no és il·legal, sí que pot resultar enganyós per al consumidor, especialment si no queda clar si el preu base inclou o no aquest gravamen. “És com si en una cafeteria et cobressin el cafè a 1,20 € i després t’afegissin 10 cèntims de suplement per la tassa”, comenta un usuari a les xarxes.

Aquest tipus de pràctiques generen desconcert, especialment en un context en què molts clients no coneixen els detalls tècnics dels tributs autonòmics, i esperen que el preu que veuen a la carta sigui el que realment pagaran.

Desenes d’usuaris han comentat la publicació original, molts expressant sorpresa, altres fent pedagogia. “És veritat que aquest impost existeix, però sempre m’han cobrat el batut amb tot inclòs”, escrivia una usuària. Un altre apuntava: “L’establiment pot fer-ho, però aleshores hauria d’informar-ho clarament a la carta o al taulell”.

També hi ha hagut qui ha volgut recordar el motiu darrere de l’impost: “No és només per recaptar diners. Es tracta de reduir el consum de sucre”.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit