Salvador Illa celebra que es recuperin els cursos de català a la Xina el pròxim curs

La Generalitat ho considera un pas crucial per la promoció de la cultura catalana i els estudis de català

26 de juliol de 2025 a les 10:18h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat avui que el proper curs es recuperaran els cursos de català a la Xina. El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci després de visitar la Beijing Foreign Studies University, on s’ha reunit amb el seu president, Jua Wenjian. 

El president Illa ha afirmat que "se signarà un conveni que ja s'està treballant entre l'Institut Ramon Llull i la Universitat, la Beijing Foreign Studies University, per tornar a impartir classes de català a partir del segon semestre del curs 2025-2026". Serà l’únic punt de docència universitària de català a la Xina i servirà per reprendre el lectorat que hi va haver entre el 2015 i el 2019 en aquesta mateixa universitat. Amb aquest acord, s’incorporarà de nou a la xarxa de les 130 universitats a l’exterior amb estudis de català de l’Institut Ramon Llull.

En paraules del president Illa, “un conveni que és molt rellevant i que ajuda a l'evolució de la cultura i la llengua catalana” i a més també ha afegit que s’han explorat més vies de treball amb el rector “com intercanvi d'estudiants i, eventualment, la signatura de convenis amb altres universitats catalanes que estiguin interessades a cooperar en l'àmbit no només de les llengües, sinó també en l'àmbit dels estudis de comerç, dels estudis de finances i d'economia que també s'imparteixen en aquesta universitat”.

En aquest sentit, la visita del president a aquest centre especialitzat en llengües estrangeres i estudis internacionals, s’emmarca en la voluntat de conèixer i enfortir els vincles universitaris i culturals entre la Xina i Catalunya.

L’Institut Ramon Llull ha fixat països com la Xina i el sud-est asiàtic com a prioritaris en el seu Pla Estratègic 2025-2030. El Govern vol consolidar la promoció de la cultura catalana i els estudis de català en regions estratègiques on hi ha un intercanvi demogràfic molt rellevant. Per aquest motiu, els pròxims anys té previst intensificar la seva activitat de promoció de la cultura catalana a la Xina amb la participació en diferents fires i festivals literaris i suport a artistes amb activitat en aquest país.

Aliança HEPS-Sincrotró Alba

El president Illa ha fet aquest anunci abans de visitar el High Energy Photon Source per reforçar els vincles científics entre la Xina i Catalunya. Es tracta d’un dels centres científics més importants de la Xina, amb un sincrotró de 4a generació. 

En aquesta visita, que la faran amb la directora del sincrotró ALBA, Caterina Biscari, es concretarà l’acord de cooperació d’aquest centre amb el sincrotró ALBA, que va signar el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, durant el seu viatge institucional a la Xina del passat mes d’abril. Aquesta aliança servirà per unir forces entre aquests dos centres i permetrà l’intercanvi de científics i enginyers, millorar les capacitats tècniques i promoure l’aprenentatge mutu. “Donem un pas de concreció amb primer memoràndum d'entesa”, ja que “els sincrotrons són una part molt important de l'estudi punter en física, en biologia, en materials, i aquí tindran un sincrotró de les més avançades generacions”, ha afirmat el president Illa.

A Catalunya hi ha actualment el sincrotró a Cerdanyola del Vallès, que és de 3a generació i que segons Illa “està fent el trànsit a la quarta generació” i que estarà enllestit l'any 2031.

L’estada del president de la Generalitat a Pequín continuarà aquesta tarda amb una visita al centre Roca Gallery. L’empresa Roca té 9 fàbriques a la Xina. A Pequín i Shanghai hi té Roca Galleries, espais d’exposició dels productes i les col·leccions de Roca. La de Pequín es va inaugurar el 2017 i consta de 800 metres quadrats. 

Després es reunirà amb l’ambaixador de la Unió Europea a la Xina, Jorge Toledo. La reunió servirà per conèixer de primera mà l’estat de les relacions entre la Unió Europea i la Xina, així com els detalls de la cimera que es va celebrar a Pequín el 24 de juliol amb la participació dels principals dirigents de les institucions europees per commemorar el 50è aniversari de la seva relació diplomàtica entre la UE i Xina.