Salut permetrà les visites a residències sense casos o sectoritzades

La mesura vol trobar l'equilibri entre protegir les persones vulnerables i els efectes de no poder veure la família

Gent gran. Imatge pròpia

El Departament de Salut ha presentat un nou protocol per a les residències en què un dels canvis principals és facilitar les visites a les residències encara que el municipi tingui un alt risc de rebrot. En aquests territoris, es podran visitar els familiars si la residència no té cap cas de covid-19 (catalogades com a verdes) o ens els espais lliures del virus d’aquells centres que sí que en tenen però estan sectoritzats (taronges).

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que la mesura busca “balancejar” la necessitat de protegir les persones vulnerables amb “el que suposa no poder veure la família” i els “efectes secundaris” d’un confinament. Està previst que el nou pla es posi en marxa abans de dilluns.

Això sí, en aquells territoris amb un increment del risc de rebrot, en les visites, la residència haurà de complir requeriments tècnics com facilitar equips de protecció individual (EPI) als familiars. Per la seva part, els visitants hauran de fer una ‘check list’ -no tenir febre, tos, haver estat en contacte amb un malalt diagnosticat o amb símptomes- i amb la menció explícita que accepten el risc que suposa la visita per al familiar.

A la pràctica, aquest canvi significarà que les visites estaran permeses a la majoria de les residències de Catalunya, mentre que actualment hi ha territoris que, per l’elevat nombre de contagis, tenen una resolució que les restringeix.

Del miler de residències a Catalunya, en 71 hi ha actualment una persones positiva de coronavirus -en el cas de les residències ja es considera un brot-. D’aquestes, 17 tenen 7 o més casos. Si les residències poden separar els espais per a les persones que tenen el coronavirus i les que no, es cataloguen com a taronges.