CONFIRMAT: El salari mínim torna a pujar aquest 2023, fins als 1.080 €

El govern espanyol ho ha acordat en una reunió d'última hora de Yolanda Díaz amb els sindicats, però la patronal es despenja del pacte

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un increment del 8% del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros bruts al mes en 14 pagues. El govern espanyol ho ha acordat amb els sindicats, però la patronal s’ha despenjat un any més del pacte.

 

“Amb això complim amb el compromís de legislatura de situar-lo en el 60% del salari mitjà a Espanya”, ha reivindicat Sánchez aquest dimarts a la tarda en una compareixença al Senat. L’SMI és actualment de 1.000 euros.

 

La pujada s’aplicarà de forma retroactiva des de l’1 de gener. L’increment de 80 euros mensuals se situa molt a prop de la xifra més elevada proposada pel comitè d’experts del Ministeri de Treball, que era de 1.082 euros al mes.

 

L’acord amb els sindicats s’ha desbloquejat aquest dimarts després d’una reunió d’última hora entre la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. Prèviament, el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ja s’havia reunit amb membres d’ambdós sindicats. A la trobada no hi ha assistit cap membre de la patronal.

 

La CEOE va rebutjar participar en la trobada, però havia mantingut la seva proposta formulada al desembre d’augmentar l’SMI un 4% fins als 1.040 euros bruts mensuals en 14 pagues. Els sindicats reclamaven que aquest increment arribés als 1.100 euros.

 

El comitè d’experts del Ministeri de Treball havia plantejat quatre escenaris de pujada del salari mínim. La més baixa era de 46 euros i la més alta de 82. A més, el comitè va proposar també dos escenaris intermedis amb increments de 54 i 66 euros mensuals.

 

Díaz ha celebrat l’acord en una piulada a Twitter i ha afirmat que és “un dia molt important per als treballadors i treballadores” de l’estat espanyol. “Gràcies a l’acord amb els sindicats fem efectiu un dels grans compromisos de la legislatura: assolir almenys el 60% del salari mitjà”, ha dit.