Creen una eina per predir el risc de trombosi en pacients amb càncer

Avatar photo

Un de cada cinc pacients amb càncer acaba desenvolupant en algun moment una trombosi, especialment durant els primers mesos del tractament

Una investigadora amb un test PCR. CEDIDA

Un de cada cinc pacients amb càncer acaba desenvolupant en algun moment una trombosi, especialment durant els primers mesos del tractament, cosa que els pot empitjorar el pronòstic i la qualitat de vida.

Investigadors de l’Hospital Sant Pau de Barcelona i del Gregorio Marañón de Madrid han desenvolupat i validat una nova eina o ‘score’, anomenada Oncothromb, que per primera vegada combina dades clíniques i genòmiques del pacient, que ha mostrat una excel·lent capacitat predictiva del risc de patir esdeveniments tromboembòlics venosos per part de pacients oncològics en tractament ambulatori amb quimioteràpia.

Per reduir el risc de trombosi estan disponibles actualment al mercat alternatives com l’heparina de baix pes molecular o els nous anticoagulants orals. El repte consisteix a conèixer quins pacients són els que es poden beneficiar realment d’aquest tractament per millorar-ne el pronòstic i alhora evitar a la resta de pacients el risc de patir hemorràgies a conseqüència del tractament.

“El nostre ‘score’ és capaç d’identificar al 34% dels pacients que patiran un esdeveniment tromboembòlic, i el 94% dels que no desenvoluparan un esdeveniment trombòtic i que, per tant, no cal que tractem amb anticoagulants” assenyala José Manuel Soria, del Sant Pau i coautor d’aquest treball.

Aquesta nova eina de diagnòstic aplica un algorisme, a partir de l’anàlisi de nou variants genètiques dels factors de la coagulació que es combina amb tres factors de risc clínics clàssics (tipus de tumor, estadi de la malaltia i l’índex de massa corporal) de cada pacient oncològic. Això permet identificar els pacients amb un nivell de risc alt, moderat o baix. “És important destacar que aquest estudi és pioner al món en l’aplicació de la genètica en el mesurament del risc de trombosi en càncer”, explica Andrés Muñoz, del Gregorio Marañón i també coautor del projecte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les donacions de sang a Calafell pugen un 63%

Notícia següent

AMIC-Ficcions aconsegueix una participació històrica: 519 de Tarragona

Notícies relacionades