Recomanacions per a l’estalvi domèstic amb la nova factura de la llum

Factura de la Llum. Imatge pròpia

L’1 de juny ha entrat en vigència un nova tarifa de llum en 3 periodes que tindrà 3 preus diferents en funció del dia i l’hora:

 1. Els dies feiners (de dilluns a divendres):

Període punta: de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores. És l’horari amb la tarifa més cara.

Període pla: al matí de 8 a 10 hores i a la tarda de 14 a 18 hores i al vespre de 22 a 24 hores. Tarifa intermitja amb un 43% d’estalvi.

Període vall: de 0 a 8 hores. Horari amb la tarifa més econòmica amb un 62 % d’estalvi.

2. Els caps de setmana i dies festius (d’àmbit estatal),

– Tarifa econòmica durant les 24 hores del dia dissabtes, diumenges i
festius.

Consells per pagar menys:

 1. Ajusta la potència contractada a la realitat de casa teva. Si no t’han “saltat els ploms” durant el darrer any, tens contractat més del que necessites i pagues més del que et toca.
 2. Evita fer grans consums en període punta. Programa per a la matinada rentadores, rentavaixelles, assecadores i utilitza un rellotge programable pel termo elèctric.
 3. Si tens forn i cuina elèctrics, aprofita el cap de setmana per a planificar i cuinar els teus àpats diaris. Els pots congelar o anar consumint durant la setmana.
 4. Aprofita al màxim la tarifa econòmica del cap de setmana. A banda de la cuina, tot el que són bugades o neteja, desplaceu-les cap al cap de setmana.
 5. Trasllada els teus consums en la següent proporció: mínim un 50% en hores
 6. econòmiques i un 25% en hores intermitges.

Si segueixes totes aquestes recomanacions reduiràs l’import de la factura, en cas contrari, probablement notaràs un increment.

Què fer amb els electrodomèstic que més consumeixen:

 • Nevera de més de 10/15 anys: descongelar-la sovint, mantenir-la plena. Ajusta temperatura a l’estiu a 5º i coongelador -18º i a l’hivern a 6º i el congelador -17º. Quan puguis, canvia-la per una d’eficient.
 • Termo elèctric: posa un temporitzador coincidint amb les hores vall (2 o 3 hores a la matinada, de 5 a 8h) i combinant les hores llanes (1 hora entre les 14 i les 18h). No et cal més per tenir aigua calenta.
 • Forn i vitroceràmica: intenta cuinar els caps de setmana i congelar. Escalfa els aliments al microones, si pots. Cuina en hores planes.
 • Planxa: si pots planxar el cap de setmana, estalviaràs molt.
 • Radiadors elèctrics: a l’hivern aprofita les hores de sol i col·loca l’estufa elèctrica a les estances on feu més vida.
 • Rentadora: trasllada les rentadores als caps de setmana. Si no pots, renta amb aigua freda o programes ECO i en hores planes.
 • Assecadora: Minimitza l’ús de l’assecadora, trasllada assecadores als caps de setmana.
 • Rentavaixelles: Entre setmana, programa’l perquè engegui en hores vall, si no és possible aprofita periodes d’hores llanes. Utilitza programes eco.