Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

L’alternativa vegana per Nadal

Avatar photo

Repassem algunes de les millors idees per gaudir dels menjars més típics de Nadal amb opcions veganes i vegetarianes

Les tradicions culinàries són un dels fets més destacats de les festes de Nadal. No hi ha 25 de desembre sense una bona sopa de galets o un Sant Esteve sense canelons. Tanmateix, perquè les tradicions perdurin en el temps a vegades s’han d’adaptar a les noves maneres de fer de la societat. Per exemple, aquests dos plats tan mítics d’èpoques nadalenques no entrarien dins d’una dieta vegana o vegetariana, però tenen una senzilla adaptació per incloure tota la família als àpats d’aquestes festes.

Un toc asiàtic per Nadal

El brou de la sopa de galets té probablement una transició força fàcil.  Tot i que només cal prescindir de la carn en la seva elaboració, també podem potenciar el seu sabor amb alguns ingredients com el miso, una pasta fermentada elaborada a base de soja i sal marina. És popular trobar aquest ingredient a les sopes japoneses i es recomana introduir la pasta a la recta final de la cocció per no sotmetre-la tant a les altes temperatures.

A més, a la sopa també se li pot afegir una pilota vegana. Aquesta es pot fer amb soja texturitzada, flocs de civada, cigrons i tot el que li vulguis afegir. Tot i això, també hi ha altres alternatives com la proteïna de pèsol, per no utilitzar soja, o les mateixes mandonguilles veganes que venen algunes marques als supermercats.

Uns canelons al gust

Amb relació al dinar de Sant Estave, on són típics els canelons, hi ha receptes per donar i per vendre. El seu farcit pot portar gairebé qualsevol cosa (pebrot, pastanaga, carabassó, porro, etc.), però, si es vol tractar d’emular la carn animal, la millor opció és la soja texturitzada. Quan aquesta es passa per aigua, té una configuració semblant a la carn picada. No obstant això, per potenciar el gust és millor acompanyar-la amb espècies i altres verdures.

L’altre element clau dels canelons és la beixamel. En aquest cas, la solució també és força senzilla. Per un costat, existeixen beixamels veganes al mercat. En cas que es vulgui cuinar a casa, només caldria substituir la llet animal per una de vegetal, preferiblement la de civada.

I de postres?

La llet és una de les principals barreres perquè les persones veganes degustin molts dolços de Nadal. Per això, existeixen diferents torrons vegans al mercat i, quan el fem a casa, només cal prescindir de la llet i buscar-hi substitutoris. Els polvorons, però, necessiten una recepta més enginyosa. Com hem de suplir el llard (provinent del porc), es poden fer amb una base de farina, ametlles i dàtils, que ofereixen un resultat més lleuger que els habituals. En definitiva, existeixen receptes de tota mena perquè, porti el que porti el plat, tothom segui a gust a taula i gaudeixi d’unes dates tan assenyalades.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Èxit de participació en el cicle de formació de tardor per a entitats de Reus

Notícia següent

Xantal Llavina, presentadora de Catalunya Ràdio, pateix càncer de mama

Notícies relacionades