El Meteocat alerta de la presència de sis mànegues marines durant la DANA del 5 de juliol

Les mànegues marines i esclafits són fenòmens meteorològics violents que es van concentrar al Montsià i a la costa entre el Baix Penedès i el Garraf

18 de juliol de 2025 a les 08:35h

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) confirma l’aparició de sis mànegues marines durant la dana que va travessar el país dissabte passat, el màxim en un mes de juliol des que es tenen registres, l’any 2000. Des del Meteocat apunten que l’aparició de les mànegues és un fet inusual en aquesta època i pot estar relacionat amb una situació meteorològica i temperatura del mar més pròpies de l’agost. D’altra banda, en un informe publicat aquest divendres, el Meteocat confirma que el dissabte 5 de juliol va tenir lloc un esclafit de 150 km/h al Bages, que va escapçar boscos i va malmetre alguns edificis. L’esclafit es va produir cap a dos quarts de 6 de la tarda als termes de Sallent i Artés, associat a un xàfec d’intensitat torrencial.

Les mànegues marines i esclafits són fenòmens meteorològics violents que poden donar-se a Catalunya, com ha passat aquest mes. Dissabte passat es van observar fins a sis mànegues marines al llarg del litoral català, un fenomen poc usual en ple mes de juliol. Totes les mànegues es van mantenir sobre el mar, a més de 5 km de la línia de costa, sense arribar a terra ferma i, per tant, sense provocar danys.

Una es va formar davant del Montsià, just a cavall amb el Baix Maestrat (nord del País Valencià), i les altres cinc van aparèixer davant de la costa compresa entre el Baix Penedès i el Garraf. Des del Meteocat indiquen que aquesta zona d’afectació és l’habitual, perquè les mànegues marines a Catalunya tenen tendència a aparèixer, sobretot, entre la Tordera i el cap de Salou.

Des que es disposa de dades, només s’havien registrat 13 trombes marines en un juliol i, per tant, les sis d’aquest dissabte representen gairebé la meitat de totes les mànegues en 25 anys. També cal recalcar que s’han concentrat en un sol dia. En general, la temporada de trombes marines i de tornados a Catalunya es concentra entre els mesos d’agost i novembre.

Les mànegues marines acostumen a desaparèixer sobre el mar, però segons les dades recollides, el 15,5 % de les que es formen a menys de 15 km de la costa (com les d’aquest dissabte) acaben tocant terra i, per tant, poden generar afectacions si impacten en zones habitades.

Desenes d'arbres trencats i desperfectes en teulades al Bages  

L’informe que publica el Servei Meteorològic de Catalunya analitza l’esclafit a l’est del Bages. L'esclafit va ser notificat per l’observador de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) de Calaf, fet que va motivar un treball de camp del Meteocat. L’estudi ha permès identificar quatre zones especialment afectades: dos sectors prop de Fucimanya, el sud de Cabrianes i un bosc al voltant del torrent de la Targa, situats entre els termes municipals de Sallent i Artés.

L’expert del Meteocat Oriol Rodríguez exposa, en declaracions recollides en un comunicat, que en el treball de camp han observat “una franja d’afectació de gairebé 5 km". Concretament, de 4,7 km de longitud i fins a 2,5 km d’amplada, amb desenes d’arbres arrencats o trencats, la majori pins, i desperfectes en teulades i cobertes.  

Davant del dubte de si els impactes eren deguts a un tornado o un esclafit, l’anàlisi de la direcció de caiguda dels arbres revela que van ser arrencats seguint un patró lineal i amb signes de divergència, que és característic dels esclafits. Des del Servei Meteorològic s’ha classificat el fenomen amb una intensitat IF1 en l’escala internacional de Fujita (que va de 0 a 5), basant-se en danys com pins escapçats i zones forestals amb una afectació superior al 50%.

Des del punt de vista meteorològic, el 5 de juliol hi havia condicions favorables per a tempestes intenses. Un tàlveg atlàntic va afavorir la inestabilitat després del pas d’una massa d’aire càlid, amb un fort contrast tèrmic en alçada i una notable aportació d’humitat en capes baixes. La tempesta que va afectar el Bages es va desenvolupar ràpidament a primera hora de la tarda i es va mantenir gairebé estacionària durant més d’una hora. 

El radar va detectar un nucli molt actiu, amb màxims de reflectivitat molt elevats (prop dels 60 dBZ) i un desenvolupament vertical de més de 14 km. Les imatges radar també van mostrar una signatura de rotació anticiclònica –un gir en sentit horari a nivells mitjans–, fet que indica que es tractava d’una supercèl·lula poc habitual. L’estació d’Artés, molt a prop de la zona afectada, va registrar 48,5 mm de pluja en una hora (41,9 mm en només 30 minuts) i una baixada sobtada de gairebé 10 °C, mentre que a Castellnou de Bages es va mesurar una ratxa de vent de 50,8 km/h.