Més de 5.000 persones són evacuades per l’erupció del volcà a La Palma

El president canari avança que no preveuen nous punts d'erupció, tot i que sí que pot haver-hi noves fissures

L’erupció volcànica de la illa de La Palma no ha provocat fins ara cap pèrdua humana ni originat danys personals, però afecta ja vuit habitatges. En seran més a mesura que avanci cap a la costa, ha explicat aquest diumenge en roda de premsa el president del Cabildo de la Palma, Mariano Hernández Zapata.

En la roda de premsa després de la reunió del Comitè Director del Pla d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca), han comparegut també el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de l’Executiu canari, Ángel Víctor Torres, que ha detallat que el volcà ha abocat ja entre 17 i 20 milions de metres cúbics de lava.

També ha afegit que la previsió és que no hi hagi altres punts d’erupció, encara que sí “algunes altres fissures”. Amb tot, ha afirmat que està “garantida la seguretat” de tots els ciutadans i turistes de la illa de La Palma.

Hernández Zapata ha dit que els “preocupa l’avançament de les colades a zones de costa” per les cases a les quals podria afectar. Tot i així, s’ha mostrat alleujat que no hi hagi hagut cap mort i ha celebrat el compromís que han mostrat en les últimes hores els governs canari i nacional per reparar els danys.

El president del Govern de Canàries ha destacat el “gran alleujament” que suposa que l’erupció s’hagi produït en una “zona no poblada” i ha destacat el paper de la ciència a determinar els detalls del fenomen volcànic. Per exemple, que el punt d’erupció està a només “300 metres d’on estava previst”.

TOTS ELS AEROPORTS DE CANÀRIES, INCLÒS LA PALMA, ESTAN OBERTS

Torres s’ha mostrat convençut que “els danys seran materials” i no personals, avançant que “totes les administracions” faran “tot l’esforç” necessari. Ha remarcat que els aeroports de Canàries, inclòs el de La Palma, estan oberts i segueixen rebent turistes amb tots els mitjans de seguretat i sanitaris.

Els efectius d’emergència vigilaran durant tota la nit l’evolució de l’erupció i està prevista que la propera reunió de responsables tècnics tingui lloc aquest dilluns a les 10 del matí (hora canària), perquè després es produeixi una nova cita del Comitè Director del Pla d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) a les 12 hores.